香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 711MF 於 2008-9-29 22:00 發表

你地個個都講百幾k,,,我得幾十k炸..

Me too. 目標百K,已經很滿足.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-9-29 22:00 發表

me too...................

升級   0%

該用戶從未簽到

每月都keep住跑百幾k..
    真係勤力呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-29 21:44 發表

nc姐真係超勤力,而且仲係非常用心去跑,值得鼓掌。2298

都是多得ching們有咁多約跑活動, 小的十幾k, 多至幾十k  

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好玩啦 7兄, 最近你腳傷, 腳痕都無得跑. 遲d腳傷痊癒了, ching定會跑過夠, 到時再幾百吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-29 23:59 發表

Me too. 目標百K,已經很滿足.

最緊要也是自己滿足, 這已很足夠了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2008-9-30 08:45 發表

me too...................

九月份天氣還熱啫, 十月份開始天氣轉涼, 深信慢子兄很快便會衝出百k大關  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-30 09:23 發表
    每月都keep住跑百幾k..
    真係勤力呀...

曲奇 ctse, 其實keep住每月一個目標, 都幾好玩架  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-30 20:03 發表

曲奇 ctse, 其實keep住每月一個目標, 都幾好玩架  

我會嘗試學你咁set每月目標呀...
    想問下...
    運動場外圈係多過400m,大約1個第6 or 第7跑道的外圈係多米呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-30 21:50 發表

我會嘗試學你咁set每月目標呀...
    想問下...
    運動場外圈係多過400m,大約1個第6 or 第7跑道的外圈係多米呀?

ctse是否問第6線及第7線是幾多米??

一個標準運動場第1線是400m, 每1個圈+8k左右, 不過最好check番妳跑那個運動場資訊板

(希望無答錯啦 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-30 21:57 發表

ctse是否問第6線及第7線是幾多米??

一個標準運動場第1線是400m, 每1個圈+8k左右, 不過最好check番妳跑那個運動場資訊板

(希望無答錯啦 )

多謝妳的資料提供呀~~
    我諗應該冇錯..

升級   74.21%

該用戶從未簽到

你好,我也是女跑手。由2005年第一次參加Nike 10K 開始計,正式的跑齡已有三年,十公里的PB是43+分鐘,半馬的PB是1小時38分08秒。不過最近半年嚴重受傷了,大大影響練習的進度。
    我看過你的好幾篇練習日誌,覺得你很有練習的恒心,不過我有幾點意見想跟閣下分享一下:
    1. 如果你想提昇跑速,單靠慢跑和練lsd是不夠的,必須配以速度訓練才可。
    2. 如果你要在極短期內提昇比賽成績,這樣有點危險。我的膝蓋骨就是因這樣勞損了。而很多文獻資料也說女性因生理構造使然,膝蓋關節的勞損率遠比男性為高。
    3. 多練習斜路會對比賽有幫助,但還是那一句:量力而為。

以上僅為個人見意的分享,希望不要介意。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

快到 相機都按不切!

Really fast runner, and the effect is so artistic!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-1 15:00 發表

登錄/註冊後可看大圖
    ?ib_____DiJ026gJ3
    快到 相機都按不切!

真係快到辮尾都直晒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2008-10-1 07:07 發表
    你好,我也是女跑手。由2005年第一次參加Nike 10K 開始計,正式的跑齡已有三年,十公里的PB是43+分鐘,半馬的PB是1小時38分08秒。不過最近半年嚴重受傷了,大大影響練習的進度。
    我看過你的好幾篇練習日誌,覺得你很 ...

真的非常開心收到秋鴻ctse的寶貴意見, 其實小妹之前也看過秋鴻的blog, 要做到ctse這個超人時間真是非一般人可以, 其實小妹是沒有大志那種, 以前10k (很多很多年前, 沒有怎樣練習)是跑68左右, 經過這一年跑番步, 特別是這幾個月的練習, 今天的10k, pb了, 55'06"已很心滿意足. 另外由於工作關係, 星期日要上班, 因此只有選擇性去玩玩, 有可能今年也不會玩10k了 下次是5k, 跟著便是30/11 - 半馬.

好似唔覺意扯得太遠. 1. 速度訓練 - 知道這是提高心肺的有效訓練, 自問自己真是很快便無氣了, 天氣開始轉涼了, 是時候要練速度了, 其實我很懶及怕辛苦的 不過係時候對自己   
    2. 真的很感激很感激秋鴻對自己的忠告, 不想看見有跑手因為急進而像自己受傷, 我會小心及注意休息.
    3. 好的, 斜路... 我來也...

秋鴻在休養期間, 可曾發掘到跑步以外的興趣?? 其實人生跑道場才是我們要學習的課題, 學習去接受, 就讓這休養期給自己來一個大假, 或者有意想不到的收穫, 祝身心早日康復, 長跑長友

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 427# 的帖子

不如就放這張在週年特刊上

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-1 17:32 發表

真係快到辮尾都直晒!

就是因為有條辮, 個個ching在終點也有張很"正"的正面相, 小妹便只得一張辮相... 瘋兄...

升級   0%

該用戶從未簽到

nc姐真係快到辮長莫及,當小妹為C姐打氣時,已經好似一陣風咁飄過.