香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: marcoip805
打印 上一主題 下一主題

今日操咗轉長課,遇到幾個難題想各師兄幫幫手解答小弟..

升級   62.11%

該用戶從未簽到

希望幫到你

原帖由 Aery 於 2011-1-9 23:58 發表
1. 其實半馬唔駛練24K~~20左右已經夠曬...

2. 呢D天氣最好跑1-2K先拉筋~~如果唔係容易拉傷...

3. 夠唔夠水因人而異~~你下次可以飲多D試下好唔好D...

4. 肋骨位對落痛既話~~跑之前1-2個鐘唔好食太多野同飲太 ...

以上見解KK完全同意,但想多補充一些希望幫到你
1. 呢課之前你經常所跑最長距離與及質量,絕對影響提高里數之能力,加里數唔應該超過平時最高之25%。
2. 肋骨位對落痛可能同係因為橫隔膜收縮,如果係初段多數同同吸呼有關,如果後段出現而膊頭同時覺得攰的話,主要成因是疲倦所致。
3. 補充水份以飲清水為主,電解質飲品可以飲但唔好太多,因為體內礦物質突然上升對身價可能有不良影響,當然因人而異。
4. 對非資深跑友來說,長課之路上落坡度差不宜太大,因為掌控體力分配始終經驗不足,以你當日之路線來說,回程南圍>鄭植之>壁屋段真係唔嘢少,頂完過咗壁屋落斜個心鬆晒,腳就跟著快... 過埋井欄樹平路要用返真力跑,去到油站,體力可能不足身體就乜嘢可能都會發生喇。
5. 至於Power Gel 唔係寧丹妙藥,只係幫助醣份而已,而且一般要15分鍾才到位產生作用。

祝你早日"升呢"

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 KKLAI 於 13-1-2011 06:04 PM 發表

以上見解KK完全同意,但想多補充一些希望幫到你
1. 呢課之前你經常所跑最長距離與及質量,絕對影響提高里數之能力,加里數唔應該超過平時最高之25%。
2. 肋骨位對落痛可能同係因為橫隔膜收縮,如果係初段多數同 ...

師兄.. 不得了呀.. 好有用嘅資料~
你啲point好到,我而家完全明白了解呀..
多謝提點,感激不盡

升級   62.11%

該用戶從未簽到

漏咗講有關Recover問題添

Marco Ching: 唔好客氣,啱用就好啦!
再補充一啲有關恢復疲勞嘅問題:
疲憊之出現主要源於跑步(運動)過程中,乳酸的產生而積聚在肌肉,與及長時間運動後肌肉和關節都非常緊張,加快舒緩和恢復的方法,可選擇拉筋(伸展運動)、按摩、Sauna、游水(好輕鬆果種)、最近有引進一種壓力褲*之前其實亦有壓力襛(筆者自己未用過)稱可以加速消除乳酸....等可考慮。
而最推介當然係"拉筋"既協助加快消除乳酸,同時幫助放鬆緊張的肌肉,增加關節之柔靭度。
同時長課之翌日,儘量唔好全面休息,輕鬆Jog吓再做啲跨步,再拉吓筋,對恢復更有幫助。
長跑嘅練習係漫長嘅,進步實在需要時間,適當嘅休息應當係訓練計劃之一部份,如果覺得嚟緊嘅比賽未有足夠準備的話,不如好好享受一下佢嘅氣氛先,總好過練傷咗無得玩,下次再好好步署囉。

評分

查看全部評分

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 KKLAI 於 14-1-2011 05:05 AM 發表 Marco Ching: 唔好客氣,啱用就好啦!再補充一啲有關恢復疲勞嘅問題:疲憊之出現主要源於跑步(運動)過程中,乳酸的產生而積聚在肌肉,與及長時間運動後肌肉和關節都非常緊張,加快舒緩和恢復的 ...

呢次嘅資料都好有價值、好有用,非常非常感激師兄幫助及提點,多謝晒…

升級   68.8%

該用戶從未簽到

有同路人,我住彩霞
尋晚跑上順利落坪石,不過隻腳唔聽話

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 16-1-2011 12:02 AM 發表
有同路人,我住彩霞
尋晚跑上順利落坪石,不過隻腳唔聽話

你下次試下調番轉由得寶過坪石再上順利落番彩霞會過癮D喎~

升級   68.8%

該用戶從未簽到

有諗過,不過計落咁走法我寧願入西貢,趣味性高D