香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

減肌醣

升級   70.7%

該用戶從未簽到

未來壹星期大家會點安排,一齊分享下。
+1 0
上一篇︰2011.2.13 馬鞍山盃8K長跑賽2011暨2公里賽 by Daniel下一篇︰無意中發現呢個網

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

我就會聽日開始脫糖,三日只食20%碳水化合物,80%只食蔬菜同少許蛋白質,加上跑三日定速跑,8k, 6k, 6k,跟住三日就食80%碳水化合物,20%其他食物,集中加碳。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

一連三日唔好食野 :p 之後四日狂食野.

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

減?今晚仲要去食盤菜...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

今日照常, 聽日開始啦......
    但係都未諗到實際食乜......

頭三日比較難 ?!
    買淨雞脾 ? 淨食雲吞 ?? 乜嘢可以淨食, 少 [炭] ??
    尾三日, 應該易啲.
    或者買多啲麵包 ? 食麵加底 ?

星期六晚, 仲要去食自助餐拜年, 真大鑊.   

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   48.42%

該用戶從未簽到

我第一次跑半馬挑戰組...想做1hr30mins-1hr35mins...我今晚第一晚戒飯...依家好辛苦囉

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   48.42%

該用戶從未簽到

其實肌肉夠力唔抽筋...就係唔係唔駛戒先~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心

原帖由 得得地 於 13-2-2011 19:14 發表
    今日照常, 聽日開始啦......
    但係都未諗到實際食乜......

頭三日比較難 ?!
    買淨雞脾 ? 淨食雲吞 ?? 乜嘢可以淨食, 少 [炭] ??
    尾三日, 應該易啲.
    或者買多啲麵包 ? 食麵加底 ?

星期六晚 ...
    我就諗住早餐食雞蛋白、火腿、腸仔各一,再加一杯無糖豆漿
    午餐及晚餐可以食青瓜、合掌瓜、三色椒、蓮藕、一小個紅蘿蔔或蔬菜,都好多選擇吓,再加少少肉,仲有雞蛋白,咁就夠飽啦。

升級   0%

開心

原帖由 oscar 於 13-2-2011 20:08 發表
    戒飯....係有科學根據....但每人体質不同.....大家可以試吓戒同唔戒ge分别!
    我第一次跑全馬.....學人戒飯.....但練得唔足.....跑4:1x
    第二次戒咗兩日無戒.....但之前個餐食得唔飽.....中途要係 ...
    師兄我同你啱啱相反,上次試過戒咗兩日糖,個心成日都好想食飯,到一戒完果陣就狂食碳水化合物,好似放監咁,食得好開心,同食得好多好多,好似食極都唔夠咁呀。
    不過其實跑半馬既師兄師姐係無需要戒糖架,因為一個人身體裏面既糖份係可以供給我們兩小時既消耗,所以係全馬先會用到兩個鐘頭之後既能量,如果要維持80%以上既運動強度超過兩小時,先有需要做脫糖,如果諗住慢跑既,其實都可以唔洗做。因為運動強度60%或以下,係唔會消耗糖份,只會消耗卡路里。只要有足夠既長課,完成一定無問題。不過其實好似 oscar ching 話齋試吓比較吓都無防既。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

半馬的話, 其實都無須特別儲碳
    全馬的話, 就有需要

但人人不同, 要試下先知邊樣合適自己

升級   48.42%

該用戶從未簽到

聽各師兄姊話...咁真係唔戒好過戒...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-13 22:56 發表
    雖然係咁......穩陣啲.......上場個陣帶定啲朱古力......或gel,有無事可以用黎頂肚......

我會帶得力素糖呀~~同埋我已Set左飲水策略...加上今晚練左場濕地快速跑...狀態好fit
    如果我練習果陣10K做45Mins...咁有冇可能Sub 1:30前跑完??

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 oscar 於 2011-2-13 22:56 發表
    雖然係咁......穩陣啲.......上場個陣帶定啲朱古力......或gel,有無事可以用黎頂肚......

Agree x2     我會帶定gel 同朱古力,即使o吾食,心理上都覺過D
    我都係唔會呢幾日減澱粉質,平時操20 / 30km 都冇特別戒口 (當然o吾好飲洒類啦)
    而且今次係自己第一次全馬,真係減肌醣做個太好o既成績出年點破

升級   0%

開心

原帖由 oscar 於 13-2-2011 22:54 發表
    所以....你應該屬於先放糖,然後勁吸糖個種,所以你應該係咁做,可能你後生啩 而我係屬於即倒即燒個種!預先儲無用,臨尾食唔夠一樣死!而且最白痴ge係......臨跑前要飲維他x......唔知係唔係心理作用 ...
    師兄你估錯喇,我唔後生呀,不過我好廋吓,所以好食得掛。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

我跑之前要飲花旗參飲品, 狂儲醣對於我黎講係無效...