香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑完半馬應該立即食乜野

升級   50.85%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐, 你地自己練over 20k, 途中會唔會飲野食野?
今日我最後一次練長途 24k for 渣馬, 跑到17k開始冇力, 最後都頂埋最後7k, 中途冇食/飲過野....

但係返到屋企後半小時, 食左野, 沖完涼, 有少少頭暈, 要成個半鐘, 最後食左粒朱古力先好番好多

我唔係第一次練長途, 但係次次跑完之後隔一陣就會非常倦....

通常你地番到屋企會食乜野架???

多謝指教!
+1 0
上一篇︰尋nike tech tight下一篇︰想問渣打當日有冇新界西之友會一齊搭車出發呢?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我今年先練得多長課, 所以都係自己試緊.

有試過 ~ 20km 乜都冇帶, 水都冇, 真係唔得.
    有水飲就好啲, 半馬距離冇問題.

但係跑到 ~ 25km, 就覺得中途要食嘢.   (如果跑半馬比賽, 我都係慣咗要食一包 gel.)
    試過跑差唔多 ~ 30km 嘅, 就帶得力素, 但係唔知係練得少定係自己差, 硬係冇力要行.

如果講返跑完之後, 就飲利賓納加水, (咁啱哩排屋企有), 補咗水通常都冇乜嘢, 唔會暈, 係攰啫.

隔咗咁耐食咗嘢, 少少暈, 可能係補充唔夠 ??
    隔一陣先攰, 可能拉筋唔夠 ??

純粹分享.   

升級   5.26%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

通常比賽完最好食蕉來補充能量和喝水來補充水份.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

其實跑咁長, 你真係唔洗飲水? 聽講跑完之後, 最好慢慢補水, 同埋食的易消化既野食, 過左兩個鐘就可以正常食野..

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 gasoline 於 2011-2-15 00:52 發表
    各位師兄師姐, 你地自己練over 20k, 途中會唔會飲野食野?
    今日我最後一次練長途 24k for 渣馬, 跑到17k開始冇力, 最後都頂埋最後7k, 中途冇食/飲過野....

但係返到屋企後半小時, 食左野, 沖完涼, 有少少頭暈, ...

全馬的話, 有跑友會袋gel / 朱古力 旁身
    但在練習時未試過, 正日就要小心點

渣馬, 25公里同30公里會有香蕉
    但去年, 去到又唔見有喎

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

最好食蕉..........

升級   50.85%

該用戶從未簽到

謝謝各師兄解答得得兄, 其實我巳經係一個鐘內食左大量蔬菜同一個米粉, 隔一陣先暈, 可能係我食唔岩野, 唔知係唔係一定要食0的高糖份或高升糖既野呢
    至於隔一陣先攰, 我諗都絕大可能同無熱身(但有拉筋, 3 組動作x2, 每組20秒, total 應該2分多鐘), 其實如果真係要整熱個身, 凍天氣應該要跑1-2k先得....
    我上次跑美津濃半馬都吞左一包gel,(比賽第一次食), 可能早左食約9-10km位, 食0個陣其實仲有力, 但諗住佢要3個字消化, 攪到最尾3km無力跑....
    我從未跑過30k, 但30k就肯定要食野啦, 我諗你要行, 係因為開頭跑得太快了

其實練0個陣我除左用個armwallet袋鎖匙之外, 唔會拎野, 之前試個手拎個布袋裝鎖匙, 點知個袋跑跑下穿左(鎖匙吉穿), 要急停去執, 心諗拎水可能會跣手, 所以冇試過拎....

MyJade兄, 蕉其實真係唔錯既補糖食品, 因為較軟易入口, 下次會練完長課試下食番2隻, 唔知會唔會recover得快一些, 謝!

tommyleung兄, 個人認為其實如果係用nose吸口呼, 係應該得既, 如果全程用口呼吸, 我諗多數會口乾, 至於飲水, 我尋晚跑完一個鐘內約飲了250ml (但亦飲左250ml寶礦力), 唔知夠唔夠, 一個鐘後巳經倦到唔記得飲了...

sue師姐, 渣馬我只係今年只係跑半馬, 因為練唔夠唔敢報全馬 , 其實跑緊食蕉, 會唔會"逐"親, 因我試過飲大啖0的水都"逐"親....Lewis師兄, 想問下你跑完長課食幾多隻蕉架?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

見你話最後長課係24K, 以為你全馬
    btw, 其實如果半馬, 又唔使練咁長喎

邊走邊食都要練架
    正如揹水樽 / 手渣樽 / 用臂包等等
    都係要響練習時就要用, 習慣下, 不能正日試新野架

升級   50.85%

該用戶從未簽到

哈哈, 其實我都唔知全馬要練幾多, 半馬要練幾多
    只係依實際要跑既距離跑幾次, 拎個感覺先

至於水樽, 下次練長課會用手拎試下
    不過食gel真係幾煩, 又要搣, 搣完又要推佢出來, 又要另一隻手推佢出來, 又要拎住杯水吞, 上次第一次真係覺得幾有難度.....

升級   93.67%

該用戶從未簽到

半馬, 一般來講, 跑完飲寶礦力已經夠了!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

帶定朱古力

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

[quote]原帖由 sunrise 於 2011-2-16 10:10 發表
    半馬, 一般來講, 跑完飲寶礦力已經夠了! [/quote

X2...己經足夠

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 forget 於 2011-2-16 16:57 發表
    帶定朱古力
    朱古力去快溶曬, 我會帶提子乾. 順便加些盬落去.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

半馬來講, 途中飲水同飲運動飲品, 已經好夠, 當然跑完之後, 都要補番的水份, 可以的話, 食隻香蕉或朱古力就更加好啦, especially現在天氣都涼涼地

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-2-16 20:26 發表 半馬來講, 途中飲水同飲運動飲品, 已經好夠, 當然跑完之後, 都要補番的水份, 可以的話, 食隻香蕉或朱古力就更加好啦, especially現在天氣都涼涼地

tommyleung, sunrise and 駿哥, 最尾聽左你地講, 半馬中途7個水站(定8個?!)飲左2次水, 3包isotone, 飲完一0的事都冇 , 睇來下次都要拎野跑長課了

升級   3.68%

該用戶從未簽到

食蕉係最好!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

朱古力 +寶礦力

升級   9.47%

該用戶從未簽到

飲寶礦力啦!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

我跑完半馬都係好似平時咁....無話要特別去食D乜架.
    只是份量可能會多少少囉!

升級   100%

該用戶從未簽到

我跑步都係HEA跑心態.比賽時會快小小喇.跑完飲番多D水唔使特別食野.