香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

上5寸下5寸,按下會痛

升級   6.32%

該用戶從未簽到

呢兩日跑完步(新手大約7k)上5寸下5寸按下會痛,唔按唔痛,有冇問題呢?
+1 0
上一篇︰2011年4月30日 大连国际马拉松赛下一篇︰有冇單車鋪好介紹?

升級   62.11%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

新手好正常...休息下啦

升級   30%

該用戶從未簽到

我都有同樣問題-
    但係我係脛骨前面,上5寸下5寸個位
    會有一粒比蚊咬大d既物體突左出黎而且會好痛(左右腳都有,
    次次都係大約跑左9分鐘左右出現),停低仲痛d,停低左痛3~4分鐘會漸漸無咁痛,但係粒野都仲會係度
    次次跑都有咁既情況,試過休息2個月都係咁
    平時行路無事!!

係我跑錯左定係對腳有問題呢??

升級   0.53%

該用戶從未簽到

Yea, i had that problem before. mainly is due to calf muscle tightness. better massage it more, esp after running. For myself, that lump went away after being massaged. But you hv to endure the pain.
    Rest when it's painful. you need it.

升級   30%

該用戶從未簽到

咁你而家跑個陣無事啦?
    你除左massage....有無去睇過醫生!

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我都係新跑手.. 一黎就狂跑.. 一個星期起碼儲 30k... 卒之開始左2個零月開始痛. 之前就唔係好覺. 之後就係跑完先痛. 之後跑都痛呀...

點樣好返?! 抖抖抖.. 我足足抖左一個星期, 忍住一d 都唔跑. 之後就唔痛.

原因? 主要係我有扁平足, 落地唔好所以好易整傷. 呢d 叫 shin splints. 上網search下好多info架.

點解決... 可能我對鞋係for neutral feet, 所以整傷左. 之後我去買左個鞋墊for flat foot.. 再跑返到而家... 再冇痛... 嘢~

升級   0.53%

該用戶從未簽到

我好明白你既感受, 我當時痛咗一,兩個月, 初初都係休下, 但無用, 之後睇過pt, 佢幫我針了幾針, 立即唔痛 (堅架). 但一跑開又痛, 我當時係最初起步好痛, 跑跑下又ok, 但跑完又超痛. 之後有人介紹去咗massage, 佢幫我好用力按, 要忍痛, 按多兩次之後, 跑都唔痛,依家大約半年啦, 都無事. 之後知道自己痛既原因係肌肉太緊, 其實好小事, 但平時拉根又好難啦拉個個位.
    你好番之後, 要多d calf muscle同每次跑完要大大力按calf muscle.整鬆佢

升級   30%

該用戶從未簽到

唔該你!
    係咪普通足浴店就得?

升級   0.53%

該用戶從未簽到

我係去普通腳底按摩個d店lor, 好睇師傅手勢, 你最好問下你身邊既跑友, 睇下有無好介紹.

升級   12%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我都有同一問題,我自己估計是跑鞋,因為我有扁平足,之前我是用adidas tempo一直都好地地,因對tempo差不多要打柴,所以在上星期買對adidas adizer F50來跑,跑左2k就出事,最終在昨天都是買左對美記=wave rider 14,應覺上好好多,但現時上5吋下5吋還是痛,希望在比賽前好番啦.