香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家有無試過放工跑步返屋企?

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

當然要睇工作地點同屋企的距離同道路環境適唔適合跑.

我今日就終於試了.
    工作要穿西褲恤衫皮鞋...

上班先用背包放入跑鞋, 跑步T-shirt跑褲...
    收工在office換衫. 將西褲恤衫皮鞋放入背包...(都少少重)

由旺角跑返九龍城.
    路線: 西洋菜街(人多只步行)> 登打士街 (人多只步行)> 窩打老道>培正道>常盛街>天光道>亞皆老街> 科發道> 太子道西.
    全程只是2.8KM.

我的背包已經有腰索同胸索. 但跑期間仍有些搖擺. 不過很快便適應.  
    返家後感覺良好. 雖然路程很短. 但高興的不是省了廿幾蚊的士錢,
    而是以跑步作代步, 比行路快, 比踏單車安全, 比搭車健康環保.

以後都希望經常保持早上照練跑. 晚上跑返屋企.

大家有試過的都可以分享一下.
    +1 0
    上一篇︰點解係自由講到開5到post下一篇︰買鞋特價情報.香港區

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 trektrek 於 2011-3-19 00:03 發表
    當然要睇工作地點同屋企的距離同道路環境適唔適合跑.

我今日就終於試了.
    工作要穿西褲恤衫皮鞋...

上班先用背包放入跑鞋, 跑步T-shirt跑褲...
    收工在office換衫. 將西褲恤衫皮鞋放入背包...(都少 ...

但係要揹背囊跑,跑步時背囊條帶不停磨擦肩膊好不舒服。

升級   100%

該用戶從未簽到

我一星期都有三,四天收工後跑番屋企.

升級   64.74%

該用戶從未簽到

CHING 就好啦..
    又環保又可以慳家..
    我都想..
    問題係 天水圍>中環 too sad

升級   47%

奮鬥

原帖由 denis3885 於 2011-3-19 05:27 發表

但係要揹背囊跑,跑步時背囊條帶不停磨擦肩膊好不舒服。

這是最大問題. 如果距離更遠, 或夏天穿背心, 真的有可能會擦損皮膚.
    我正搜尋方法. 因為外國有些長途越野賽又或者跑沙漠之類的賽事, 跑手都雖要用背包.

幸好我的距離較短. 未覺有問題. 不過背囊的選擇是好重要的.

升級   57.37%

該用戶從未簽到

無試過放工跑步返屋企
    我家在深水埗,間唔中跑去沙田跟母親大人飲茶(約十公里),
    又試過跑去錦田朋友家bbq(約三十多公里),
    我用大腰包,幾貼身。用背包阻住散熱。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 trektrek 於 2011-3-19 12:29 發表

這是最大問題. 如果距離更遠, 或夏天穿背心, 真的有可能會擦損皮膚.
    我正搜尋方法. 因為外國有些長途越野賽又或者跑沙漠之類的賽事, 跑手都雖要用背包.

幸好我的距離較短. 未覺有問題. 不過背囊的選擇是好重 ...

夏天還可以衫不太多,冬天就困難很多了,乘係件褸都難攪......

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-3-19 13:16 發表
    無試過放工跑步返屋企
    我家在深水埗,間唔中跑去沙田跟母親大人飲茶(約十公里),
    又試過跑去錦田朋友家bbq(約三十多公里),
    我用大腰包,幾貼身。用背包阻住散熱。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

我都想好似CHING噤返工, 放工都可以跑回家, 但係我公司同屋企太近, 步行都係15分鐘, 太短, 跑嘅作用不大!!!!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

我都有時跑步回家, 我係葵芳返工, 家住石硤尾, 約8公里, 要上荔景山, 美孚落斜, 我每次跑都要跑成35分鐘, 都練到野架。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

我想跑都跑唔倒, 由荃灣跑去官塘.....我死都似 ~

升級   8%

該用戶從未簽到

由荃灣跑去官塘

全餐食唔哂,斬件又如何?早D落車,美孚官塘,深水涉又得,龍翔道黃大仙亦可。

升級   41.4%

該用戶從未簽到

幾個月前我都keep到一星期由公司(美孚)跑返屋企(馬鞍山)。經龍翔道,大逋道,大圍,沙田,全程大約18k。
    不過一段仔龍翔道冇行人路,跑嗰陣d車响身邊經過都危險!
    近排太夜放工,跑唔到lu!

升級   57.37%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

美孚跑去馬鞍山應唔經龍翔道,
    是否由青山道或蝴蝶谷道到呈翔道跑到蘇屋村對開再轉上大埔道,沿途都有行人路可跑。
    這條路我跑了年多了。從家跑去馬鞍山來回。

升級   36.33%

該用戶從未簽到

我都有呀,鍾意揀happy friday放工跑返屋企。
    由九龍城跑到調景嶺約11.5k(九龍城>九龍灣>觀塘>藍田>油塘>維景灣畔後山既澳景路>調景嶺)
    因為跑大街,多人多車要過馬路,所以唔跑得快。大約一個鐘到,慳返$8車錢架!
    背包就交比同事,因為佢都住調景嶺
    前幾天嗰個星期五先跑完,不過落雨,返到屋企全身濕晒!

升級   47%

奮鬥

原帖由 chinkw 於 2011-3-20 13:44 發表
    由荃灣跑去官塘

全餐食唔哂,斬件又如何?早D落車,美孚→官塘,深水涉又得,龍翔道黃大仙亦可。

好提議. 大長距離的可以揀回家車程好跑的一段落車跑. 或跑完先搭車.
    我亦從中得到靈感. 如果路程太短. 可以自行加碼(繞路).
    以我為例, 會在紅圈路線跑多幾個圈先走.每圈1.8km.

登錄/註冊後可看大圖

升級   47%

奮鬥

原帖由 Jesper1003 於 2011-3-19 18:47 發表
    我都有時跑步回家, 我係葵芳返工, 家住石硤尾, 約8公里, 要上荔景山, 美孚落斜, 我每次跑都要跑成35分鐘, 都練到野架。

Ching 都好快了. 其實好多時等過馬路係會時間多了.