香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aaroncslee
打印 上一主題 下一主題

咁多心率錶, 邊隻最好?

升級   30%

該用戶從未簽到

我是入門新手,反而很想入門hrm

garmin我見早排版上有攪團購,有些師兄報過有些表入水,我想問最平無gps的fr60同polar 300 sd,那隻比較好

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-24 13:22 發表 其實兩者各有優點缺點, 查實410同rs800整體來說是否同級呢?不過錢又好似差幾遠, 真係好難取捨...garmin同polar, 在HRM上功效有冇明顯分別呢?

Garmin 410 有 HRM min and max alarm. 我ok, 夠用

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

原帖由 Goman 於 24-3-2011 16:57 發表 Garmin 410 有 HRM min and max alarm. 我ok, 夠用

咁電量呢? 你每次跑幾耐左右? 又要幾耐叉一次電呢? 定每次跑前都叉?
    thanks

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-24 19:10 發表 咁電量呢? 你每次跑幾耐左右? 又要幾耐叉一次電呢? 定每次跑前都叉?thanks

spec 是 8hours with GPS ON.
    一般跑 5-7小時就叉。大約50-6x km
    叉2小時ok呀

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

原帖由 Goman 於 24-3-2011 19:39 發表 spec 是 8hours with GPS ON.一般跑 5-7小時就叉。大約50-6x km叉2小時ok呀

照咁睇, 我估我都應該係揀Garmin了, 謝謝Goman師兄分享~

升級   55.79%

該用戶從未簽到

好呀!有決定

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-24 21:42 發表 照咁睇, 我估我都應該係揀Garmin了, 謝謝Goman師兄分享~

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-24 21:42 發表 照咁睇, 我估我都應該係揀Garmin了, 謝謝Goman師兄分享~

Aaron 師兄 睇黎 你和我一樣仲o左好深的跑步毒

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 felixcat 於 2011-3-23 23:47 發表
    每個設計都有佢嘅特性,只重要啱自己用又可以忍耐到佢嘅缺點就可以喇。

RS800CX係可以響開始監察前睇到GPS嘅經緯度同收到幾多粒衛星,不過開始咗監察就無顯示,要暫停佢先睇到。對 ...

或者你所講是對的, 可以看到衞星數目及訊號強度可能有點多餘. 可能我表達得不好, 令到大家以為我睇重以上所講的功用.

其實我想表達Garmin同Polar最大的分別, 就是Garmin一表過, 不用好似Polar咁要外置GPS接收. 我無資格強迫大家有我一樣的感受, 不過, 假設Polar有得俾你揀, 兩隻不同型號, 功能差不多, 但一隻要外置GPS, 一隻唔駛, 你會點揀?

我是由Polar RS100, 200, 400, 到800sd, 跟著配埋G3外置GPS接收器, 其實一直以來都是Polar的擁護者(有另外一個原因是無留意到Garmin有出跑步表), 後來見到forerunner 405可以做到咁袖珍又有GPS, 雖然好多人彈佢防水差, 電池唔耐用等等, 但我只是用來長跑, 又唔會玩三鐵, 雖然CR2032電池唔難買, 但始終可以用火牛或電腦充電會比較方便, 所以無問題, 然後近大半年買左310xt, 改善了防水及電池問題, 都好滿意, 有少少獻醜同抖膽地比較Polar 同 Garmin的使用經驗, 都係想作一個比較客觀的分析.

我還一個想法, 如果大家覺得GPS功能唔緊要, Polar都唔會刻意在RS800sd, 額外開發了G3的GPS接收器, 跟住到現在的後繼型號RS800CX及RS300X, 都有GPS接收功能.

所以我先至有之前的想法, 會唔會Polar有技術的困難, 或有其他原因?

升級   96.8%

該用戶從未簽到

相比於師兄跑步同用HRM嘅經驗,我只係一隻好無知嘅小狗。對於Germin手錶嘅認識,都只係從網上資料所了解,完全無實際經驗,所以其實我唔太明白點解要用GPS手錶嘅量度跑程。對我而言,當初想買HRM係因為唔想跑跑吓猝死,而polar嘅HRM方面我較有信心,因為好多年前都經已聽過polar嘅心跳測量,以前suunto啲手錶都係用polar嘅組件,所以去polar嘅網頁可以搵到好多HRM嘅資料同佢地響呢方面嘅研究。所以我最後係揀polar嘅跑步組合,即係HRM連footpod,正如有師兄講,GPS其實用嚟跑步嘅需要好低同好局限,尤其是喺香港用,而跑步方面使用footpod先最適合。我買G3主要係用響外地行山方面作為路徑紀錄,可能呢度大部分嘅師兄都主力跑步,所以覺得G3好笨重同設計好戇居,不過假如你有玩埋其他長時間戶外活動嘅話,就會認同一隻用AA電芯同防水嘅外置GPS有幾實用。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我試下從普通用家角度去睇...
    好似Polar咁分開兩舊都有好處, 就係無咁310XT大隻, 返工著恤衫都重大到
    總會有時想簡簡單單唔用GPS
    310XT既好處係全天候, 三鐵全程玩晒都無問題
    410細隻, 方便, 防水度不足以游水(IPX7), 單車功能無310XT咁多, 又平d

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 orce 於 2011-3-25 13:38 發表 我試下從普通用家角度去睇...好似Polar咁分開兩舊都有好處, 就係無咁310XT大隻, 返工著恤衫都重大到總會有時想簡簡單單唔用GPS310XT既好處係全天候, 三鐵全程玩晒都無問題410細隻, 方便, 防水度不足以游水(I ...

但係連埋GPS
    又大隻左又用電多左

我用 110, 我係跑緊先戴佢
    未跑時係 Turn Off 左佢放係袋, 戴另一隻錶.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2011-3-25 14:49 發表

但係連埋GPS
    又大隻左又用電多左

我用 110, 我係跑緊先戴佢
    未跑時係 Turn Off 左佢放係袋, 戴另一隻錶.

所以各式其適, 有d人要玩水, 又要踩車, 110就唔夠用
    如果你問我, 可能Polar會好d, 起碼唔使帶多隻表

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 orce 於 2011-3-25 16:11 發表 所以各式其適, 有d人要玩水, 又要踩車, 110就唔夠用如果你問我, 可能Polar會好d, 起碼唔使帶多隻表

我跑定向想 Save 返條 Route Choice.
    GPS 對我黎講 Is a must.

不過 110 功能太入門
    真係唔係好夠我用
    不過個時貪平同貪佢係新Chips

升級   96.8%

該用戶從未簽到

希望我呢隻小狗無亂吠而咬儭人。我同ore師兄嘅諗法有少少相似,800同時有高度計對行山時好有幫助,所以我都放棄咗用咗十年suunto vector 嚟行山,一隻錶同時滿足我呢隻貪心嘅狗,唔同嘅日子可以有唔同組合。話雖如此,800隻錶貴到離譜,如非必要咪諗。相反300抵用啲。

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-3-25 18:35 發表
    希望我呢隻小狗無亂吠而咬儭人。我同ore師兄嘅諗法有少少相似,800同時有高度計對行山時好有幫助,所以我都放棄咗用咗十年suunto vector 嚟行山,一隻錶同時滿足我呢隻貪心嘅狗,唔 ...

請問師兄有沒有用過400及有什麼評價呢,小弟想於300及400中二揀一,我主要都是想用嚟練全馬計心率及步速

升級   50.5%

開心

原帖由 jeff_wnleung 於 2011-3-26 00:59 發表

請問師兄有沒有用過400及有什麼評價呢,小弟想於300及400中二揀一,我主要都是想用嚟練全馬計心率及步速

唔知樓上ching是否講polar 300 & 400?,這2款配得footpod好大舊wow。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

RS300X 同 RS400主要分別係個X,後者唔支援GPS,但其他功能似RS800CX,例如可以用Pro Trainer但又唔包個紅外線接收器,好雞肋!而300平啲又型啲,假如唔介意個大footpod同唔可以用Pro Trainer,都係唔錯選擇。有興趣上polar果網度慢慢研究清楚先好買,因為除咗買過隻更高型號嘅錶,否則唔可以響配件上升級,所以我時刻都想吠polar嘅型號定位。

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-3-26 09:32 發表 RS300X 同 RS400主要分別係個X,後者唔支援GPS,但其他功能似RS800CX,例如可以用Pro Trainer但又唔包個紅外線接收器,好雞肋!而300平啲又型啲,假如唔介意個大footpod同唔可以用Pro Trainer,都係唔錯 ...
    唔好意思, 我無講得清楚, 我想問的是RS300X 和 RS400sd.  我睇過官網, 400sd 應該包紅外線接收器, 但是又貴很多, 所以想了解各位對兩者的意見和評價.

升級   96.8%

該用戶從未簽到

SD嘅意思只係包埋footpod一齊買,所以都係同一樣嘢,由於佢似800有部分尊貴功能所以又賣貴啲,我覺得更唔抵。紅外線接收器響SD套裝係包嘅。

以我所知rs800都有分有同冇cx,冇cx係舊款唔支援單車用配件同gps,買果時小心留意吓。旺角教協有價目表任睇,會員有八折不過無現貨,要先付錢等一、兩日先有貨。

升級   50.5%

開心

Hi, 我是用RS 300X,所以是無FOOTPOD的。自己有時都15、16想買番個S1 FOOTPOD, 但問過連鎖體育品打折後都要9佰元,其實有無CHING & CTSE有用S1 FOOTPOD,評價如何?