香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

馬戲團

升級   100%

該用戶從未簽到

有ching/ctse出左post,會於復活節去內地玩,包括去睇馬戲團
小妹有少少回應,打得好辛苦唔想晒,就轉貼這兒等大家都有機會睇到...

其實馬戲團係好殘忍既行業!!!
動物,唔會天生識or想做表現俾人類睇,monkey玩波, 大象踐單車,老虎跳火團....?是他們的本性嗎..?他們喜歡這樣"表演"嗎?
他們做到如此表演,是人類長時間"訓練"佢地,包括用唔同手段,如餓他們,用皮鞭打他們,這些殘忍野觀眾是唔會睇到,大家表演時只會見到好得意,好開心
馬戲團虐待動物唔係新知舊聞,你只要細心諗諗就一定知道,全球保護動物組織PETA內有好多這些資料.........
其實,大家去支持馬戲團,為左過一個開心既holiday,但實是助長了這班衰人去虐待小動物....我個人認為好唔公義

這個回應我想出好耐,但一直無時間出,今早sat要返工,特登7時回公司打既
這是我個人意見,可能令各位睇左唔開心,就此say句sorry先.
希望大家去玩時,諗深一層,盡量唔好將一己既快樂置於眾生既suffering上.

+1 0
上一篇︰請大家擁躍提名我們敬愛的亮哥代表我們跑步界成為-2011香港精神大使下一篇︰今年你打算參加樂施毅行者嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

cat cat c tse

agree X2

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

最近我都有睇過一段短片, 係隻大象俾人打.   

中國人訓練自己子女, 唔知算唔算係一條 [出路],
    但係, 對於動物嚟講, 動物園可能係一條 [出路], 但係馬戲團就應該未必係佢哋好鍾意嘅嘢......

升級   75.8%

該用戶從未簽到

X4 同意! "開心有趣"表演的背後是很多不人道對待動物的訓練而成。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

同意,好同意,非常同意!

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝大家入黎睇及comment...

其實社會一般普羅大眾,唔係心地唔好,但好少會將這些在娛樂聯想到動物權益既問題上....

不平則嗚,人人出一分力,那怕只是speak out出黎,都會有五面既意義既~~~

升級   20.33%

該用戶從未簽到

the trainer dont know what the animal feel/....

升級   75.8%

該用戶從未簽到

might even not care what the animal feel