香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑者要食葡萄糖胺或其他補充嗎?

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

相信唔少長跑愛好者都會擔心長期的訓練可能骨骼及關節軟骨勞損.

較普及的補充是glucosamine(葡萄糖胺).
    但上網搵資料發現其效用具爭議性.

大家對吃補充濟持什麼態度? 有沒有建議?
    還是只靠注意日常飲食.
    只怕現在唔補充, 日後跑唔到.
    +1 0
    上一篇︰新手上路 有事請教下一篇︰復活節快樂!

升級   75.8%

該用戶從未簽到

推薦
    我上個月尾膝蓋入面傷o左,連行快D都"冤",其後食glucosamine(葡萄糖胺) + 軟骨素 chondrotin sulfate 每日1500mg, 食了三個星期,也休了三個星期,剛開始覆操。
    會繼續食多一星期,就會停止。

日常都有食一些含豐富骨膠原的食物。

以上是個人經驗,唔知對大家有無用

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

以下是我自己一點經驗分享:
    以我有限知識理解,正常來講係年輕既時候(e.g. <30),身體係會自行制造足夠葡萄糖胺,當身體未能制造足夠份量時才有需要服用補充劑。
    我自己(Age > 40)自從09年渣打受傷接受治療後,已不停每日keep住食超過兩年,效果理想同時冇發現任何不良負作用。
    葡萄糖胺只係補充劑,作用只係預防而唔係治療,需要長期服用先會見效。另外要有效保護膝關節,最有效都係加強肌肉力量同埋正確跑姿。

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-22 12:24 發表 以下是我自己一點經驗分享:以我有限知識理解,正常來講係年輕既時候(e.g.  40)自從09年渣打受傷接受治療後,已不停每日keep住食超過兩年,效果理想同時冇發現任何不良負作用。葡萄糖胺只係補充劑,作用只係預防而 ...

請問大圍師兄,現時每日食的份量多少?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Goman 於 2011-4-22 12:28 發表

請問大圍師兄,現時每日食的份量多少?

我都係每日keep住食1500mg~
    因為我自己跑既里數都算多,加上又會玩下山,如果普通跑手服用前可以先問問醫生建議~

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-22 12:32 發表 我都係每日keep住食1500mg~

謝謝 師兄!

升級   47%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-22 12:24 發表
    以下是我自己一點經驗分享:
    以我有限知識理解,正常來講係年輕既時候(e.g.  40)自從09年渣打受傷接受治療後,已不停每日keep住食超過兩年,效果理想同時冇發現任何不良負作用。
    葡萄糖胺只係補充劑,作用只係預防而 ...

Thanks Ching!
    其實我三年前開始食葡萄糖胺(因準備半馬, 里數稍增).
    食佐年多便停了. 反而上年備戰全馬無食.
    我算好彩尚未曾因跑受傷.
    但我已經40+, 所以都覺得應作預防.

我現在覺得食佐不一定有用, 但只要無害.
    作為一個保險應該考慮食.

升級   47%

奮鬥

原帖由 Goman 於 2011-4-22 10:37 發表
    我上個月尾膝蓋入面傷o左,連行快D都"冤",其後食glucosamine(葡萄糖胺) + 軟骨素 chondrotin sulfate 每日1500mg, 食了三個星期,也休了三個星期,剛開始覆操。
    會繼續食多一星期,就會停止。

日常都有食一些含 ...

我之前只食500mg. (無受傷)

升級   1%

該用戶從未簽到

原帖由 trektrek 於 2011-4-22 16:31 發表

我之前只食500mg. (無受傷)

Can chings tell us where to buy Glucosamine & Chondrotin Sulfate?  Which brand is priced reasonably?  There are so many similar products in the market.

升級   47%

奮鬥

原帖由 Simonl 於 2011-4-22 21:59 發表

Can chings tell us where to buy Glucosamine & Chondrotin Sulfate?  Which brand is priced reasonably?  There are so many similar products in the market.

我之前上網訂(英國寄來).
    不過市面的確很多選擇.
    去萬X, 屈X都有好多.
    不過相信無人可以話你知邊隻好.
    主要睇成份, 生產地, 公司信譽, 價格.
    只能自己去判斷.

因為有實驗話食Glucosamine同食placebo結果一樣.