香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

防止 靜脈曲張 .

升級   40.15%

該用戶從未簽到

我想請教下各位師兄姐,小弟因長期處於一星期基乎跑足六日,雖然每次只是30mins完,但慢慢發現有靜脈曲張的積像,雖然不痛,但有少少突出藍根,問過相關醫療人士,話如果想防止靜脈曲張,可以用類似護膝物體cool 住小腿 , 真係Work? 因為cool 住小腿係為左俾壓力靜脈壓回皮內,咁用緊身跑褲呢??
+1 0
上一篇︰今日又去了一年一度的書展下一篇︰蔡子強﹕香港中產只講「着數」﹖

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

ilove619 C兄, It works. 但最好瞓低用最有效, 所以通常睡前才用, 睡時平放腿部, 唔好"洞"起, 起來才除下, 小弟都有尼個情況, 試過一星期情況有改善.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

ilove619兄 ~

閣下嘅condition通常出現在女性ge大腿和小腿上, 特別在大肚婆, 肥人同一D成日要企嘅female度.  英文叫varicose and spider veins. 想prevent佢出現很簡單, 但如果出現咗, 手尾就長D啦!  閣下可以買對超緊身嘅socks著.  英文名係叫T.E.D. Stocking or Anti-embolism Stockings.

唔係一定要呢個牌子. 大藥房或 medical supplies store 有售.

登錄/註冊後可看大圖

http://www.womenshealth.gov/faq/varicose.htm

http://www.healthylegs.com/trabteandans.html

- Good luck!

升級   37.37%

該用戶從未簽到

防止我就唔識..........
但我知市面上有一種
<喜療妥-藥膏> Hirudoid cream
係 <慢零>有得買

腫痛瘀傷,腿部護理,靜脈曲張,改善燒傷及軟化疤痕

我自己都有e+枝野

ok架..........

有特強喜療妥藥膏
好似掂d........

升級   37.37%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-7-24 22:46 發表
...............因為cool 住小腿係為左俾壓力靜脈壓回皮內,咁用緊身跑褲呢??

穿彈性褲襪,幫助血液進入較大且較深處的靜脈
避免緊身衣物,以免使血液聚積在腿部

升級   40.15%

該用戶從未簽到

唔該哂四方八面既 大C兄 的寶貴資料,呵呵呵...
Thanks very much.  

升級   37.37%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 nppm5akw 於 2008-7-25 05:45 發表

穿彈性褲襪,幫助血液進入較大且較深處的靜脈
避免緊身衣物,以免使血液聚積在腿部

No! You are wrong, it is the opposite, you actually need tight socks (anit-embolism stockings) for better circulation and to prevent blood from clotting in your legs.  I know it sounds strange but it is true though.  And those socks are so tight that it takes me at least one minute to put one onto each patient's foot.  Please refer to the diagrams at the bottom of this website.

http://www.healthylegs.com/trabteandans.html