香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 marcus 於 2011-5-19 09:31 AM 發表

唔係丫, 我係自由人, 不過我都同幾位教室的ching/ctse互介喎, 應該係兩班黎, 我由黃大仙MTR到荃錦凹用咗5個半鐘, 中途應該見唔到你地呢~

期待第三課, 黎到就JOIN你地玩~~

原來paul gor 果日都行M5-8, 9am...

升級   9.35%

該用戶從未簽到

第四課報告 (TKO剎時突擊通山跑)
出席名單: desmond, 大雄

1. 麥7, 城門水塘 - 鉛鑛凹          1:12
2. 麥8, 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路
  1:16
                                            2:28
簡單報告:

E
課天時超理想, 全程天陰,上針山出左少少日頭. 去草山好大霧, 仙境再臨, 開始有雨. 鉛礦坳至荃錦坳, D雨兜頭系錦淋. 淋到我地好爽, 唔覺熱, 副偈去得好順. 落針山去到荃錦坳時, 平路落斜多數都跑, 基本上跑得ge路都有跑. 搞到大雄系大帽山頂由上斜轉落斜, 突然左右4頭肌賣C; Desmond就少少橫隔膜作痛. 放鬆跑左1排就好返, 唔覺. 兩人趁天時好, 狀態佳, 又有心做時間, 大帽山頂1路沖落士多度.

2個半鐘有找, 大雄仲話我去未盡啞曬. 查實系kui E排當fit, 跟住kui 學野姐.
於荃錦坳士多各隊支lemon7-up,酸酸地, 好正ㄚ~ 著船襪, D沙入左D襪隙度, 跑完看返見紅, 哇頂, 痛到我啊好在事先大雄泊左車系度, 抹完身, 吃住蛋糕, 就開車走人. 坐系車度傾, 大雄話, 仲剩好好體力borrrr…..
你話CC

後感:
1. 今次唔心軟, 好多平路同落斜都係跑++…..

2. 就係唔心軟, 休息時間係0 ge
3. E課沿途分別割曬D行山人士, esp 落草山1 割就幾20件, 原來跑快小小就得ga la
4. 開心超大發現大雄原來都系16, OMG
5. 組隊: 大雄+ iceberg + O + Desmond = 18-20 hrs team

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 wty16 於 2011-5-21 22:14 發表
    第E課報告 (TKO剎時突擊通山跑)

1. 麥7, 城門水塘 - 鉛鑛凹          1:12
    2. 麥8, 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路  1:16
                                                2:28 ...
    跑得好好呀~!

仲18-20!?  快d改16-18啦

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-5-21 10:50 PM 發表
    跑得好好呀~!

仲18-20!?  快d改16-18啦

要看隊友個willing la

升級   100%

該用戶從未簽到

今日兩點後先放工, 突然諗起壞人既趕頭趕命趕收工操山篇, 於是問下靜儀放唔放人, 點知佢真係批左, 但限我4個鐘連來回車程, 所以臨急臨忙急call desmond, 大家研究過只有可能完成到麥7,8. 於是飛車上荃錦坳把車泊好, 再飛的到城門燒烤場, 求其做幾下熱身就衝上針山, 沿途desmond想休都唔比佢休, 麵包都唔比佢食, 上暗斜都要佢跑埋, 最後好彩啱啱趕得切交人, 真係趕到幾乎連命都冇埋!  

最初天氣幾好, 天陰冇雨, 但到左草山要開始打水戰, 雨越落越大, 由鉛礦凹到大帽山頂d路滿晒水氹同埋好爛, 對跑鞋變左水鞋, up到腳板都甩皮, 上到大帽山頂轉番落山時, 因轉波太快, 兩塊四頭肌立刻作抽, 但又唔想停低拉筋, 於是放鬆對腳, 收慢少少繼續衝落山, 估唔到真係有效, 最後仲可以越衝越快. desmond仲話我fit, fit就唔會作抽啦. 趕頭趕命又真係幾辛苦, 不過又真係幾好玩!!!

GPS: http://connect.garmin.com/activity/87026903

升級   4.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 22/5/2011 01:20 發表 今日兩點後先放工, 突然諗起壞人既趕頭趕命趕收工操山篇, 於是問下靜儀放唔放人, 點知佢真係批左, 但限我4個鐘連來回車程, 所以臨急臨忙急call desmond, 大家研究過只有可能完成到麥7,8. 於是飛車上荃錦坳把車泊好, ...

時間好快,下次來跟操學野先

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 siukeung 於 2011-5-22 10:24 發表

時間好快,下次來跟操學野先

小強兄真識講笑, 我地淨係操7,8. 睇番你操雙凹最尾7,8 d時間都同我地差唔多(全程都只係8:15, 7,8應該2:15左右), 應該我地要向你學野!

仲有好欣賞你既EQ, 記得舊年你陪我地操果次, 要你喱個快腳行得咁慢跟住我地, 沿途仲不斷照顧我地, 睇頭睇尾, 扶上扶落, 最後要你捱眼瞓陪我地玩足十幾個鐘先到終點, 真係要向你致敬!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-5-22 01:20 發表
    今日兩點後先放工, 突然諗起壞人既趕頭趕命趕收工操山篇, 於是問下靜儀放唔放人, 點知佢真係批左, 但限我4個鐘連來回車程, 所以臨急臨忙急call desmond, 大家研究過只有可能完成到麥7,8. 於是飛車上荃錦坳把車泊好,  ...

趕時間走7-8當衝in 幾好玩嫁
    下回試下衝7-10、3-6、4-8

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

好堅~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wty16 於 2011-5-21 22:14 發表
    第E課報告 (TKO剎時突擊通山跑)

2. 麥8, 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路  1:16
                                                2:28 ...

打水戰都咁勁, TKO加油呀~

升級   4.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 22/5/2011 11:33 發表

小強兄真識講笑, 我地淨係操7,8. 睇番你操雙凹最尾7,8 d時間都同我地差唔多(全程都只係8:15, 7,8應該2:15左右), 應該我地要向你學野!

仲有好欣賞你既EQ, 記得舊年你陪我地操果次, 要你喱個快腳行得咁慢跟住 ...

唔係講笑o架, 8我未做過120內, 想參考下你地走11X個走法, 例如上斜jog唔jog, 邊個位jog, jog幾快...

上年同你地操果次好開心呀, 希望有機會一大班人再行~

仲有無分快腳同慢腳, 「肯操」「肯練」「肯完成」就係"毅行者"!!!你們只有4小時 + Raining都去行, 我非常欣賞你們.

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-5-22 01:20 AM 發表
    今日兩點後先放工, 突然諗起壞人既趕頭趕命趕收工操山篇, 於是問下靜儀放唔放人, 點知佢真係批左, 但限我4個鐘連來回車程, 所以臨急臨忙急call desmond, 大家研究過只有可能完成到麥7,8. 於是飛車上荃錦坳把車泊好,  ...

看返GPS
    Avg Pace:14:49 min/mi = 9.4min/km or 9:24min/km, 1個鐘跑6K零

Best Pace:06:02 min/mi = 3.76min/km
    so crazy                                                                                                       

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-5-22 01:20 發表

恭喜大雄同16~ 時間好快~ 今年TKO隊一定好好時間! 加油~
    你地同趕頭趕命果班一樣都係...係外星人黎!

升級   100%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 siukeung 於 2011-5-22 15:35 發表

唔係講笑o架, 8我未做過120內, 想參考下你地走11X個走法, 例如上斜jog唔jog, 邊個位jog, jog幾快...

上年同你地操果次好開心呀, 希望有機會一大班人再行~

無分快腳同慢腳, 「肯操」「肯練」「肯完成」就係"毅行者"!!!

非常同意!!!
    琴日我地由鉛礦凹上石級及經過亂石陣都係行, 上到頂之後就幾乎全部跑晒(有兩個小山坡因斜度大冇跑到), 跑到仲有2k到大帽山頂時由泥路出石屎路有個亭, 果2k路頭段暗斜上我地都係跑, 但後來斜度越來越大, 於是改為急行(大約10-11min/k)到波波頂, 果段係全程最辛苦, 由波波頂衝落士多平均速度大約4:30/k.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2011-5-22 12:22 發表

趕時間走7-8當衝in 幾好玩嫁
    下回試下衝7-10、3-6、4-8

衝兩段就得, 衝多幾段就實C緊喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-5-22 13:47 發表

打水戰都咁勁, TKO加油呀~

好彩冇行雷閃電, 如果好似今日既天氣咁就C緊喇!
    琴日都有諗過黎同你地跑上畢架山, 但計過趕到黎你地都已上晒山所以冇黎!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2011-5-22 22:06 發表

恭喜大雄同16~ 時間好快~ 今年TKO隊一定好好時間! 加油~
    你地同趕頭趕命果班一樣都係...係外星人黎!

趕頭趕命果班係跑好多段都KEEP到好時間, 但我地就只可以KEEP到兩段!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2011-5-22 12:35 發表
    好堅~~~

點夠你上次咁堅!

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-5-22 10:39 PM 發表

趕頭趕命果班係跑好多段都KEEP到好時間, 但我地就只可以KEEP到兩段!" />" />

仲要+埋天時超好

升級   37.3%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

见过desmond

好强

加油。你是最棒的,大雄也是,谢谢去年毅行者路上,大帽山脚受伤了,要不然真的没有机会认识你们。呵呵。