香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

寬關節同下背痛

升級   87.89%

該用戶從未簽到

唔知有冇CHING CTSE 有以上既問題呢?
我都傷左成個月, 睇過脊醫話條腰傷左, "咩"左.
拉黎拉去成個月都冇咩斷尾既跡象, 真係玩謝我啦
一用力急步行個後下背就痛, 一跑落地就盤骨同大腿骨中間痛....唉, 真係投晒行
+1 0
上一篇︰聽日學校又搞行山!試下跑山下一篇︰我要減肥跑步!!!!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

如果脊椎骨沒有問題,那便算好彩,因脊椎骨有問題那便手尾長了,要花很長時間去治療的。

你的跑姿可能是問題的根源,我無記錯你是用整隻掌落地去跑的,由於本身長期受自身衝擊力的影响身體的不同部位,而且跑姿較生硬沒有好好利用肌肉的收縮去跑,肌肉長期在受緊壓下形成勞損,肌肉長期無放鬆以致轉硬,令它沒有應有的彈性,所以間接影响到筋骨,這是我的推斷。
嘗試去找專業的按摩師按摩,集中
背肌多一些看看效果如何,現要暫停跑步多些拉筋吧!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 pwong5618 於 2011-5-4 23:47 發表
    如果脊椎骨沒有問題,那便算好彩,因脊椎骨有問題那便手尾長了,要花很長時間去治療的。

你的跑姿可能是問題的根源,我無記錯你是用整隻掌落地去跑的,由於本身長期受自身衝擊力的影响身體的不同部位,而且 ...

可否推介一些專業按摩師俾我地參考下

升級   87.89%

該用戶從未簽到

THX WONG SIR
    我而家都無跑, only rest
    唔知係咪唔識拉筋, 傷之前果排都only係拉筋同做下d 抬腿drill....

升級   83.68%

該用戶從未簽到

拉邊度?
    你可以拉多d... 大腿後肌,臀大肌,腰方肌
    仲有可以試下 Taping

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

我前幾日都係,拉了幾下股筋就冇事了

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2011-7-20 13:53 發表
    我前幾日都係,拉了幾下股筋就冇事了

可以講解多d嗎..? 希望可以快d好返曬.. thx..

升級   100%

該用戶從未簽到

Redtiger師兄你個脊医貴嗎?可否吿知每次收費及pm contact给我好嗎?谢!!

升級   66.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wingthomas 於 2012-4-24 16:51 發表

可以講解多d嗎..? 希望可以快d好返曬.. thx..

你都有相關情況?

升級   80%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

應該有相關情況.. 但又吾係一樣.
    係.寬關節痛, 做左好多拉筋.. 而家好多了..

升級   80%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

Taping 係要點做架.?

升級   66.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wingthomas 於 2012-7-19 16:09 發表
    Taping 係要點做架.?

taping 可以用肌貼去做...去用肌貼的拉力, 去support 番肌肉韌帶減輕發炎

升級   32.63%

該用戶從未簽到

我的下腰及右臀都有酸痛的感覺, 尤其跑完斜路之後, 可否pm醫生contact及每次收費给我嗎?
    萬分感謝

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

可嘗試睇骨科醫生, 上網應唔難搵資料, 收費通常500-1000, 藥另計

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 280 天

似係 腰椎間盤突出症 多d