香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 艾莉絲•韋
打印 上一主題 下一主題

愈跑愈粗腿 ??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

唔緊要啦, 如果同你講你隻腳會幼番,不過乜都唔準玩,你肯唔肯?

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-12-5 14:05 發表
唔緊要啦, 如果同你講你隻腳會幼番,不過乜都唔準玩,你肯唔肯?

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/

CTSE 剛睇完你的綱誌 .
下星期要做手術 .
放心一定無問題的
等完全康復後 . 再戰過 .

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-12-5 14:05 發表

ginny ctse:
我都睇左你個BLOG呀....
d相好靚及好有品味呀......你係咪學過影相架...?

仲有,祝福ctse下星期二手術成功,
手術完快d康復及跑得仲快過以前,同我地一齊跑步

升級   44.2%

該用戶從未簽到

ginny ctse ~

早日康復 呀 !!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

[quote]原帖由 witchycatcat 於 2008-12-4 12:09 發表

redred
    咪玩啦你,你甘纖瘦,全身都無幾多"兩"肉,何來腳粗呀/quote]

x2
    如果Reded對腳粗,小妹果對咪真係超級粗!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-25 22:55 發表
    各ctse, ching

跑左長跑就來兩年啦! 加上我又行山.....同打羽毛球
    發覺對腳愈來愈粗甘 ... d 同事都話我有肌肉小腿(著高跟鞋時好明顯...)  
    大家有冇呢個問題 :愈跑愈粗腿 ??
    點算好呀?

肌肉小腿成因~大概如下:
    長跑     - 15%   
    行山     - 25%
    羽毛球 - 25%
    日常生活 - 35%  (如常着高跟鞋)

我都有跑步(10K以下)
    只要吾系成日操/操得小腿太辛苦,大臂i肌肉太累,其實長跑吾系太影响^^

羽毛球我都有打@@但打得好差下~

升級   0%

該用戶從未簽到

我想問一下,長跑課練得多,加上平時多拉筋..
    係唔係有助小腿減幼呀?..
    定係跑得多會令小腿變壯呢?...

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-10 11:27 發表
    我想問一下,長跑課練得多加上平時多拉筋..
    係唔係有助小腿減幼呀?..
    定係跑得多會令小腿變壯呢?...

長跑課練得多  吾知……  (我自已跑10K最多得了)
    平時多拉筋     是有效的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2008-12-10 11:52 發表

長跑課練得多  吾知……  (我自已跑10K最多得了)
    平時多拉筋     是有效的

咁我一定要多d拉筋....
    希望能減下小腿...

升級   7.37%

該用戶從未簽到

跑多啲長跑唔係應該對腳愈黎愈廋嫁咩@0@"?!

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2008-12-10 10:39 發表

肌肉小腿成因~大概如下:
    長跑     - 15%   
    行山     - 25%
    羽毛球 - 25%
    日常生活 - 35%  (如常着高跟鞋)

我都有跑步(10K以下)
    只要吾系成日操/操得小腿太辛苦,大臂i肌肉太累,其實長跑吾系 ...

高跟鞋...我一周都有1,2日....
    怪唔得....

升級   2.11%

該用戶從未簽到

會唔會是自己本身的問題,例如如果本身身形較肥胖,自然跑步會將脂肪變成肌肉,反之亦然。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 FION 於 2008-12-22 15:14 發表
    會唔會是自己本身的問題,例如如果本身身形較肥胖,自然跑步會將脂肪變成肌肉,反之亦然。

唔可能架!跑步可以消脂,可以鍛鍊肌肉,但脂肪唔可能變成肌肉.

升級   12.63%

該用戶從未簽到

跳绳+跑步好像会把小腿练到很粗,我就有体会

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jocy 於 2009-1-26 07:22 發表
    跳绳+跑步好像会把小腿练到很粗,我就有体会

長跑唔會令小腿練得粗....

短跑... 具爆炸力既運動 (例如打羽毛球) 才會令小腿粗...

升級   54.21%

該用戶從未簽到

我覺得短跑(爆發累的運動)大腿粗得比小腿快,小腿不會粗,但會看得到肌肉輪廓。。。當然要視乎練習的量。。長跑運動員果d系成佐精既了,果d全身都瘦。

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

hello 各位師姐,我自己就本来小褪好均匀同瘦,但係最近跑多佐,小腿D肌肉大佐.依家着高跟鞋很明顯.大腿反而没事.现在唔敢着高跟鞋.有什麼辦法?我想除佐唔跑或跑少D,我都無袝.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 guaichu 於 2009-5-14 11:59 發表
    hello 各位師姐,我自己就本来小褪好均匀同瘦,但係最近跑多佐,小腿D肌肉大佐.依家着高跟鞋很明顯.大腿反而没事.现在唔敢着高跟鞋.有什麼辦法?我想除佐唔跑或跑少D,我都無袝 ...

ctse.. 請看以下連結就會明白你小腿粗0左既問題
    https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4981&goto=lastpost#lastpost

總括來說..你一直用錯用小腿發力去跑..不是跑得多少的問題

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 39# 的帖子

Thanks ching. Now I know the problem. I lean forward too much and use my calves too much...will try to adjust. 非常多谢!