香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

愈跑愈粗腿 ??

升級   44.2%

該用戶從未簽到

各ctse, ching

跑左長跑就來兩年啦! 加上我又行山.....同打羽毛球
發覺對腳愈來愈粗甘 ... d 同事都話我有肌肉小腿(著高跟鞋時好明顯...)  
大家有冇呢個問題 :愈跑愈粗腿 ??
點算好呀?
+1 0
上一篇︰練習跑步方法下一篇︰跑完步只小腿好緊同好實

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-25 22:55 發表
各ctse, ching

跑左長跑就來兩年啦! 加上我又行山.....同打羽毛球
發覺對腳愈來愈粗甘 ... d 同事都話我有肌肉小腿(著高跟鞋時好明顯...)  
大家有冇呢個問題 :愈跑愈粗腿 ??
點算好呀?

ctse, 少少肌肉小腿又不同腳粗, 很多長跑跑手小腿也不會粗, 反而是瘦+少少肌肉...

再者看來ctse都係貪玩之人, 相信又點會為一, 兩句說話而放棄行山, 跑步, 運動etc... ????

升級   0%

該用戶從未簽到

覺得睇遺傅多, 有d人越跑越瘦, 可能收左肪脂, 但又有d越跑越粗.我都想瘦d 

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我未跑之前小腿不嬲都有肌肉
因為中學時好白痴, 聽人地講做某個訓練可以減小腿
點知愈練愈實
不過, 宜家都唔理囉
粗又唔會粗得幾多
點會可以影響我唔跑步

CTSE, 如果想幼D, 跑多D長課
唔好下下跑都係衝短課

不過佩服CHING 玩咁多野, 又行山又打波
好野, CTSE 發言都有 段時間
幾時有興趣同我地跑返轉 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我老婆都有這個困擾
    我叫她踩多 D 單車
    應該可以修飾線條

升級   92.85%

該用戶從未簽到

小弟有D專玩全馬嘅西人男女朋友, 每年最小玩廿個全馬(真架), 佢地個個上身超瘦, 但大腿和小腿就很粗.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-26 12:10 發表
    小弟有D專玩全馬嘅西人男女朋友, 每年最小玩廿個全馬(真架), 佢地個個上身超瘦, 但大腿和小腿就很粗.

oh... no...真的嗎  

咁真係遺傳, 又係無絕對答案. 可能唔玩一樣腳粗

(好難想像每年最少20全馬, =每月2個???他們不會受傷嗎???)

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-25 20:19 發表
    ...........好難想像每年最少20全馬, =每月2個???他們不會受傷嗎???)

nc tse ~

Welcome to the world of running!  There are many crazy runners in North America (I almost became one)!  2 marathons a month is really nothing to some of them.  How about one marathon every single week for 52 weeks?  Or what we call "Doubles", that is running back to back marathons.  You run a marathon on a Saturday then take the plane to another city to run another marathon on Sunday morning, now that is really crazy!!

Here is a website showing a "Marathon Century Club", everyone in this club has run at least 100 marathon.  Some almost close to 1,000 marathons!!

登錄/註冊後可看大圖

Century Club

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

thank you, iv ching.

大開眼界   跑步對於他們來說只是行路 - 無難度

升級   38.42%

該用戶從未簽到

多做漫長細力的運動, 如長跑
    小做急激的運動如羽毛球, GYM, 跑樓梯等

升級   44.2%

該用戶從未簽到

thx ,各ctse ching 意見:
    我好貪玩架! 仲有好多野想試:攀登、攀岩.....
    因為唔識游水.. 所以水上活動冇得玩

打羽毛球由中學開始, 前年跟仁愛堂學打, 近呢年停左...少左打波lu...

升級   44.2%

該用戶從未簽到

遺傳 ?? 我老豆又高又瘦, 阿媽就中等身材.....
    可惜我只承繼了老豆有橫既肩膀, 但身高方面嬌小左d... 5呎多ddddddddddddddddddd..

我腳粗架, 曾經係小肥妹....

其實都好想跟你地操長跑課,不過平日晚你地都幾早開操,,,
    30/6個次, 我7.1 要上山...甘操會
    一定有機會既! 長跑長有嗎!

我會記得拉拉筋架啦 !

真的謝謝各位意見呀!

升級   61.58%

該用戶從未簽到

oh really? 愈跑愈粗腿 ??
    i was hoping to trim my thighs by running!

升級   97.33%

該用戶從未簽到

原帖由 datoe 於 2008-7-26 12:09 發表
    我老婆都有這個困擾
    我叫她踩多 D 單車
    應該可以修飾線條

我都有呢個困擾

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 yungyung 於 2008-12-2 21:35 發表

我都有呢個困擾

X 2

升級   35.4%

該用戶從未簽到

艾ctse上次見你都唔係腿粗既
    我發現我小腿好似真係好粗咁 

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-12-3 22:04 發表
    艾ctse上次見你都唔係腿粗既
    我發現我小腿好似真係好粗咁 

redred
    咪玩啦你,你甘纖瘦,全身都無幾多"兩"肉,何來腳粗呀

升級   100%

該用戶從未簽到

redred:
    仲有,你睇下你幅相,隻手瓜直情是幼到不得了...

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-4 12:10 發表
    redred:
    仲有,你睇下你幅相,隻手瓜直情是幼到不得了...
    CATCAT CTSE你有所不知
    全身d肉就係去曬腳

個日長褲睇唔到象腿咋