香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

10K -> 半馬-> 全馬

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

上年50 mins 內完成渣打 10K, 今年 1hr 40 mins 內完成半馬, 本來目標是下年跑全馬, 但每次練長課時, 總是力不從心, 最多跑25K (以慢速) 便無氣無力了. 以前從10K 轉半馬只跑了兩三次便成功, 但現在愈跑愈差 (天氣熱 ?) , 昨天只跑了17k 便放棄.
    不知各位 C hing 可否給些意見, 如何才可從半馬 -> 全馬 ?
    +1 0
    上一篇︰32C for 10Km下一篇︰有網友要求柵除户口

升級   100%

該用戶從未簽到

tkorunner 兄:

可以!就係:你嚟同TKO Ching/CTse一齊跑,佢地大都有全馬實戰經驗可直接給予意見....

坊間出版有關備戰全馬書籍,例如「備戰馬拉松42.195km by 黃瑞明」,講緊練全馬都要成148頁。
    如果單憑起呢度同你講幾句似乎有啲點到即止,同意嗎?

阿火

升級   6.85%

開心

tkorunner CHing, 能夠1:40:00 完成半馬就一定夠實力完成全馬
    有時間的話星期三晚o黎參加gathering 跑啦
    跑完仲有特訓tim
    https://www.longrun.hk/forum/view ... 6448&extra=page%3D1

升級   100%

擦汗

我知道星期三有長跑活動, 可惜我剛好逢星期三晚沒有空, 所以未曾出席過. 無論如何, 多謝你們的邀請, 遲些可以的話, 我一定會出席

升級   75.26%

該用戶從未簽到

我2010跑10K, 2011跑全馬,2012將會跑半馬,
    大熱天時最好10K樓下,到10月先發力未遲

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

在這熱天之下, 能跑17k. 全馬無可能有問題.
    我早兩日上午跑11k已經好辛苦. 雖然今年2月完成全馬.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

其實我都想知,如何能在大熱天時,都可以Keep跑得到15K 或以上的路程呢?!

升級   100%

奮鬥

我諗都係夏天練習多d姐 ,亞洲人去跑星,馬,泰d馬仔又係咁跑,一年四季都成3x度

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都想知, 練全馬, 多數都要先有一週50K里數基礎, 現在天氣熱, 要跑一隻10K都唔易,
    一星期抽五日出來跑五隻10K又唔容易, 不過我諗唔理時間, 又有水站補水, 15K都應該
    跑到既, 只好夏天打好基礎, 秋冬先練30K+長課囉..............

升級   75.26%

該用戶從未簽到

原帖由 trektrek 於 2011-6-7 20:43 發表
    在這熱天之下, 能跑17k. 全馬無可能有問題.
    我早兩日上午跑11k已經好辛苦. 雖然今年2月完成全馬.

夏天操長課,唔係個個都得,如不理自已能力,除時會出事,一中暑休克後,
    冇即時急救除時拜拜,最好不要急功近利,

升級   75.26%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-6-7 21:42 發表
    其實我都想知,如何能在大熱天時,都可以Keep跑得到15K 或以上的路程呢?!

不要在中午至下午勁曬日子跑,帶足夠水去跑,慢跑(比平時跑步仲要慢d)

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我自己就係三年搞定渣打 10km-->半馬--->全馬

其實無野係多練習,樓上的師兄說得對夏天不要太勉強,到秋天開始加操到二月!
    我第一次跑完全馬(不是渣打)之前從沒跑超過 30km 的!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tkorunner 於 2011-6-6 17:18 發表
    上年50 mins 內完成渣打 10K, 今年 1hr 40 mins 內完成半馬, 本來目標是下年跑全馬, 但每次練長課時, 總是力不從心, 最多跑25K (以慢速) 便無氣無力了. 以前從10K 轉半馬只跑了兩三次便成功, 但現在愈跑愈差 (天氣熱 ...

可以考慮在早上沒有太陽的時候跑,而且要帶足夠的水,把速度放慢,再把距離慢慢加長。