香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中暑後一星期/月, 有咩要注意?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

要唔要停課好耐? 另外有咩特別身體上既野要注意?
+1 0
上一篇︰南區越野跑 2011下一篇︰膠水瓶

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

多休息,多飲水,多進食。                                    
    可以練跑。
    皆因你比賽期間,心理上唔想停。
    差些少幾秒,如果你衝過終點後,補充水份(電解水)
    咁就過咗關,唔會中暑喇。

升級   50.85%

該用戶從未簽到

其實一星期咁耐, 應該都好得7788啦, 而家tommy ching我諗你應該最大問題都係心理障礙

下次唔好谷到咁行啦! 暈左醒番0個一下真係唔係講玩, 比賽大把, 命仔得1條!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 gasoline 於 2011-8-16 16:27 發表 其實一星期咁耐, 應該都好得7788啦, 而家tommy ching我諗你應該最大問題都係心理障礙下次唔好谷到咁行啦! 暈左醒番0個一下真係唔係講玩, 比賽大把, 命仔得1條!

其實以我今次經驗, (跑步中)中暑是沒有先兆, 只能夠講, 唔好同陽光玩遊戲......

至於谷得行唔行呢....當我仲清醒時, 體力是OK的.....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 chuen3182 於 2011-8-16 14:13 發表 多休息,多飲水,多進食。                                     可以練跑。皆因你比賽期間,心理上唔想停。差些少幾秒,如果你衝過終點後,補充水份(電解水)咁就過咗關,唔會中暑喇。

都係, 休息, 飲水, 食野...不過上網search話有D人會瘦, 同埋唔會唔會唔有後遺症者....

升級   50.85%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

個人體會 --- 每次覺得自己開始散唔到熱時(流汗開始少或覺得由入面熱出來), 你未必覺得會冇力或暈, 就要減速或開始行, 唔好即停, 行順左先好飲野....

其實未必剩關陽光事, 好大可能係加埋濕, 又冇乜風, 攪到有好焗好似好難抖氣咁, 城門條路係幾係野架, 我未跑過(但行過)之前覺得佢平平地冇乜野, 但係跑落會發覺勁多彎, 空氣又唔算流通, 唔知你之前有冇跑黃昏賽, 0個日成17:30先開跑, 但係係我見過咁多個比賽之中最多救護車上落既一次....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我都分享一下個人體會.
    08年參加馬鞍山8km比賽,跑到約7km時中暑,正如Tommy師兄一樣,係完全冇先兆,只係突然眼前一白,跟住就System down.
    好在St. John好快救返醒我,但係因爲我血過低,上壓只有80,下壓只有42,所以送咗我入威記,係當晚我自己簽名出院。
    之係休息咗兩個星期,完全冇做任何運動,亦冇飲或食特別食物,連醫院比嗰樽鹽粉都冇飲,只係飲多好多水。
    後遺症就係右手姆指同食指神經線,喺急救時比醫生刺傷,痛咗兩年。
    另外就如gasoline師兄所講嘅心理陰影,到而家都未能克服,好怕再中暑。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 gasoline 於 2011-8-16 17:27 發表 個人體會 --- 每次覺得自己開始散唔到熱時(流汗開始少或覺得由入面熱出來), 你未必覺得會冇力或暈, 就要減速或開始行, 唔好即停, 行順左先好飲野....其實未必剩關陽光事, 好大可能係加埋濕, 又冇乜風, 攪到有好焗 ...

有時跑跑下真係好難感覺到, 因為本身個人已經好熱, 不過你講開, 我又記起我仲清醒時, 隻腳係好似水沸咁, 之後就.....可能已經係暈左

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2011-8-16 18:06 發表 我都分享一下個人體會.08年參加馬鞍山8km比賽,跑到約7km時中暑,正如Tommy師兄一樣,係完全冇先兆,只係突然眼前一白,跟住就System down. 好在St. John好快救返醒我,但係因爲我血過低,上壓只 ...

心理陰影....我都未知....要再操番先知.....但已經唔敢再參加夏天賽了....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

所以我講是在比賽期間,心理及心態都只有兩個字~盡力~。並無想到會中暑。
    只想著之前練習成果,比賽要對自己一個交代,沒有白費。
    如果在練習期間發現身體有問題,警覺性是會提高很多的。
    會立即放慢或即時停止。
    後遺症,應該是休息一下就沒有什麼大問題。可以繼續練習。
    以後小心一點身體狀態就可以了。

升級   100%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2011-8-16 22:25 發表

心理陰影....我都未知....要再操番先知.....但已經唔敢再參加夏天賽了....

我都係唔敢玩夏天賽,而且視馬鞍出條路線爲畏途,因為兩次都係喺嗰度出事。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 chuen3182 於 2011-8-16 23:36 發表 所以我講是在比賽期間,心理及心態都只有兩個字~盡力~。並無想到會中暑。只想著之前練習成果,比賽要對自己一個交代,沒有白費。如果在練習期間發現身體有問題,警覺性是會提高很多的。會立即放慢或即時停止。 ...

這個我又理解, 之前既比賽都係話好認真要咩時間, 跑慢左就由佢, 跑快左就減慢, 所以跑得好無壓力.

今次真係為左想做時間, 每公里都要keep住個pacing, 頭一公里比人阻塞左, 第二公里又追番時間,
    可能係因為要迫自己keep番個pacing, 所以對身體既反應忽略了.....

現在已經慢慢好番了, 由頭痛, 口乾, 腳軟, 無食慾, 到現在已經好番七七八八了....

升級   47%

奮鬥

各位Ching經驗保貴.
    比賽時好盡力. 唔意識有中暑機會.

我都覺得炎熱比賽不太好.
    唔係話要挑戰自己. 有生命危險唔值.

升級   50.85%

該用戶從未簽到

有時比賽時候, 又真係唔會理呢0的野咁多既, 見到一大堆跑手在跑, 又有力, 又真係不期然咁加速既, 既然呢一方面唔得既, 唯有係其他方面預防中暑啦
    tommy ching下次試下飲少少(約150ml)sportdrink先跑啦, 跑前一日唔好食肥膩野, 同埋又試下睇下可唔可以著薄少少, 如果跑完之後覺得不適(唔想食野之類),
    試下含少少鹽, 再飲2啖水

其實你問得呢個post, 就一定驚有乜後遺症 (= 有陰影), 而家你都冇晒事啦, 唔好俾呢0的心理陰影影響得咁大, 得閒落去走番轉啦, 距離冇乜可怕, 但練速度要適可宜止, 個人覺得夏天唔好諗PB呢0的野.......

公牛兄明顯仲有強力陰影啦, 你隻手似乎唔係好關事喎(係個醫生問題), 似乎你除左驚中暑之外, 仲驚俾人"吉"多次, 又攪到隻手冇力喎!

係咪真係驚得咁多呢, 以後係咪唔會長時間戶外活動避免中暑?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 gasoline 於 2011-8-17 20:18 發表 有時比賽時候, 又真係唔會理呢0的野咁多既, 見到一大堆跑手在跑, 又有力, 又真係不期然咁加速既, 既然呢一方面唔得既, 唯有係其他方面預防中暑啦tommy ching下次試下飲少少(約150ml)sportdrink先跑啦, 跑前一日唔好 ...

應該咁講, 我是第一次中暑, 對此了解不多, 就正如中風, 糖尿一樣, 知道自己有事, 實會想知要點護理.

我諗我係想問中暑後要注意:
    1. 飲食方面
        e.g. 要飲多的水, 食得清淡的, 要唔要飲的解暑既野, 要唔要進補下
    2. 身體/心理反應
        e.g. 頭痛, 頭暈, 口乾, 嘔, 瀉, 四支無力, 訓唔到, 容易攰...
    3. 操練方面
        e.g. 全面停操, 停速度練習, 只做輕鬆跑

預防勝於治療啦:
    1. 可以飲多D水
    2. 飲運動飲品
    3. 用水臨頭/身
    4. 穿少的
    5. 跑慢的
    6. 報少的夏天比賽
    7. 操練足的

所以透過大家分享既經驗, 今我同大家都了解更多

升級   50.85%

該用戶從未簽到

其實咁講都係想你快0的跑番0即!

中暑係好大部份係因為天氣, 唔係身體好平時食開乜補品就唔會中暑, 相比其他疾病, side effect 冇咁大(當然係醒番之後計...)

good luck 啦, 唔好白費之前既training

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2011-8-16 18:06 發表 我都分享一下個人體會.08年參加馬鞍山8km比賽,跑到約7km時中暑,正如Tommy師兄一樣,係完全冇先兆,只係突然眼前一白,跟住就System down. 好在St. John好快救返醒我,但係因爲我血過低,上壓只 ...

你講開隻手指......我現在發現我隻手拍公都有少少唔自然(痛痛地), 可能都係比人攪過來....