香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

玩長跑..最緊要interval training..大家同唔同意?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

正所謂..有氣先有力!
就算比你練到10舊腹肌都無用..心肺功能差..想跑都有心無力..
所以我寧願每星期抽3-4日做interval..再jog返5k仲好..半個月就黎個長課25k..
見到有d ching日日拼命甘儲哩數..搞到雙腳傷痕纍纍..卻達唔到自己既目標..
大家一齊討論下
+1 0
上一篇︰有咩好的勵志歌岩跑步聽???下一篇︰2011-10-01 國慶10K

升級   4.67%

該用戶從未簽到

都係架~不過真係好辛苦,有D死既FEEL~成功須苦幹~

升級   27.67%

該用戶從未簽到

我覺得tempo先重要...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟無知, 自己操咋....interval 有時1星期無1課, 番工時間就唔到運動場.

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 v_1 於 2011-10-2 22:31 發表
    正所謂..有氣先有力!
    就算比你練到10舊腹肌都無用..心肺功能差..想跑都有心無力..
    所以我寧願每星期抽3-4日做interval..再jog返5k仲好..半個月就黎個長課25k..
    見到有d ching日日拼命甘儲哩數..搞到雙腳傷痕纍纍. ...

唔知大家理解interval是否一樣, 如果真係一星期3,4日做interval, 相信對腳比儲哩數傷得更快...

升級   63.68%

該用戶從未簽到

人人練interval/tempo的方式都唔同, 唔知大家係點練法?

我都同意, only jog係唔夠...除非係旨在參與/hea跑~~
    要練埋int./tem...先可以提升到質素~

升級   46.67%

該用戶從未簽到

interval 係好傷架!大家小心

升級   62.11%

無聊

點傷法? 好似未聽過… 好處就聽得太多…

升級   0%

開心

今日無得" in "了....kowloon bay + 斧山道,都要1700 後先開放....小弟時間唔就, 只可係街" in".

升級   0%

該用戶從未簽到

基本上短o既interval係練form、耐乳酸、速度控制, 感受下乳酸浸腳o既感覺! 尤其速度控制. 玩得多的話唔使戴錶都會走到目標速度. 長少少o既interval都係鞏固上面o既訓練,

根基期﹕都係走d 400m interval, 2'30 ~ 3''連休, 玩到悶的話可以走下d 200m快100m慢, 有力12-16隻, 無乜力就10隻!

玩到咁上下﹕400m快200m慢,800m interval,400m都耐唔時keep下!

比賽前﹕除左上面玩o個d之外,玩埋1000m interval!

IN 一星期一次得架喇

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

我in開900m
    即兩個第八線圈
    4分左右連休七分半至八分鐘
    今日食左五個
    3:55-4:07

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

練interval、tempo係要建立係平時足夠既里數既基礎上面,里數唔夠、interval、tempo都好難練得好/練習效果會好差,同埋速度課受傷幾率好難話會低過普通課慢jog

相信以上規律適用於很多業餘跑友

升級   100%

該用戶從未簽到

Interval training/fartlek (anaerobic ex.) is to train up the lactate threshold.
    Whilst long distance training (aerobic ex.) is to develop the cardiovascular function.
    Both trainings are essential and critical for high quality long distance run.

升級   0%

該用戶從未簽到

#12 , #13. 兩位講得好 !!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

視乎大家的目標而定. 要跑得快, INTERVAL係好有幫助, 要跑得曬, 長課自然係必須!
    初學者, 其實唔適宜走INTERVAL, 因為一來跑姿未練好, 二來又唔係好懂熱身, 三來唔識定PACING, 因此好易受傷, 而呢D傷患往往對你之後長跑的生涯, 有深遠的影響.

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

咁初學者應該點呀? 

升級   0%

開心

原帖由 v_1 於 2011-10-2 22:31 發表 正所謂..有氣先有力!就算比你練到10舊腹肌都無用..心肺功能差..想跑都有心無力..所以我寧願每星期抽3-4日做interval..再jog返5k仲好..半個月就黎個長課25k..見到有d ching日日拼命甘儲哩數..搞到雙腳傷痕纍纍. ...

我覺得 最緊要跑得曬...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 queenielty 於 2011-10-11 11:58 發表
    咁初學者應該點呀? 

我覺得初學者不理速度放鬆慢慢跑5公里, OK 的話看看30 mins 可以完成 6'/k,OK 的話加長少少, 好多人一超過5公里就要開始行路嫁啦.OK 的話加 fast 小小.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 queenielty 於 2011-10-11 11:58 發表
    咁初學者應該點呀? 

初學者最好搵人教, 搵一個有資格教你的人. 當然, 有教練牌未必代表教得好, 業餘者未必教得唔好; 跑得快架唔代表適合教新手, 因為佢地基本上未必經歷過一般未學跑步人士會遇到的問題, 當你問一個全馬跑開2個半鐘的人點樣練SUB3, 佢可能答你唔到, 因為佢未試過跑咁慢!

初學者點樣練, 又要視乎閣下的目標而定. 如果只係想KEEP FIT, 一星期慢跑3日, 強度及長度可以跟據恢復時間而定, 大概跑完抖兩日可完全恢復為佳, 若持之以恆, 終生受用!

若以競賽為目標, 循序漸進, 有系統的訓練是有需要的. 因為見得太多跑傷跑殘的例子, 所以都希望大家有鬥心的同時, 都要有耐心, 慢慢練, 多點留意自己的身體, 記住就算你肯付出, 都唔一定有收獲的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-10-11 13:57 發表

初學者最好搵人教, 搵一個有資格教你的人. 當然, 有教練牌未必代表教得好, 業餘者未必教得唔好; 跑得快架唔代表適合教新手, 因為佢地基本上未必經歷過一般未學跑步人士會遇到的問題, 當你問一個全馬跑開2個半鐘的人 ...

金石良言!~ Thanks 朝兄指教!