香港長跑網  - 長跑長友

樓主: queenielty
打印 上一主題 下一主題

queenielty 跑步日誌

升級   98.9%

該用戶從未簽到

咁多位師兄,唔止跑得,煮嘢食都有一手喎

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 61# 的帖子

民以食為天,而今知點解我減肥冇乜進展了吧
    我乜都食,自己唔食都要整給太太食,我倆都喜歡在家食飯

升級   9.65%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 little-fish 於 2012-2-21 17:16 發表
    民以食為天,而今知點解我減肥冇乜進展了吧" />" />fgj" />
    開番版"講飲講食"揾你做版主就啱喇 , 得閒交流下比區有咩好嘢食

升級   9.65%

奮鬥

係呀queenie師姐唔好意思 , 講豬腳姜講到有少少洗版添 sorry sorry~

升級   9.65%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-2-21 17:16 發表
    民以食為天,而今知點解我減肥冇乜進展了吧" />" />fgj" />
    我又係一放假就響屋企煮飯 , 通常都係蒸條魚同烚菜咁啦

升級   0%

鬱悶

回復 65# 的帖子

我平時都係,盧魚35$大大條加6-12$一斤的菜,簡單快脆!近來就白”質”魚滾青木瓜湯,谷奶,質魚比鯇魚尾甜,但就多幼骨! http://hiwave.starrygift.com/2010/08/226.html這個山班魚湯產後煲給太太飲,走ginger,記住買野生的(比人養的貴4倍)。for heal 傷口用,只作介紹,飲唔飲師兄自行決定
    Ps:石祟魚效果最好,但基本上買唔到,漁夫自己食,識人買約三佰一條,魚𣄃有毒,處理是要小心手

升級   9.65%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-2-21 18:23 發表
    我平時都係,盧魚35$大大條加6-12$一斤的菜,簡單快脆!
    近來就白”質”魚滾青木瓜湯,谷奶,質魚比鯇魚尾甜,但就多幼骨!

http://hiwave.starrygift.com/2010/08/226.html
    這個山班魚湯產後煲給太太飲,走gi ...

Ching實在太強啦!!

升級   0%

鬱悶

回復 67# 的帖子

這個魚湯學定冇壞,平時飲又得,谷奶用又得,只是菜佩料唔同,谷奶用青木瓜,平時我滾魚湯落白菜\上海靑,有就落豆苗(分清楚豆苗定豆”杯”價錢唔同)。豆腐略煎冇咁”鯹”。滾魚湯要奶白色:洗清魚,屌亁表皮(或放雪櫃內吹乾)免stick pan,兩邊細火煎佢7分鐘至微焦,落熱水,一定要要滾水,唔好怕啊,落水要快,落佩料(如是菜就遲些少),落蓋,大火滾十分鐘落salt,食得。煎封魚都係咁煎條魚的

升級   0%

鬱悶

以上兩味菜,誠意獻給各sister,魚湯鮮,蛋白質豐富,最合跑步後補充,
    𦍑醋對平時怕冷,手足冰凍的sister 最好,又有骨膠,唔使貴價去買燕咼(其實唔值,與雪耳差不多)、膠公等,唔一定產後先食

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

哈哈~ 大家傾得咁開心~ 係到吹下水, 又有咩所謂~
    不過, 大家講咁多產後可食的食物, 搞到我以家都好想食~
    特別是薑醋, 好正呀!

升級   9.65%

奮鬥

多謝little-fish Ching!!我會print出黎慢慢睇 , 今日一田bb大減價 , 我掃咗成日嘢好鬼攰...

升級   79%

開心

星期日 26/02/2012 - 早上沒有早起跑步, 晚上回家, 又不外出跑, 唯有跳繩1000下~
    剛剛開始跳, 我都用左大約30分鐘~ 跳下抖下~

雖然在小學階段, 都知道跳繩的好處,
    不過, 一直都沒有去看過資料, 今日上網, 睇到, 原來跳繩相等於跑步~

昨晚跳完1000下, 今早跑5k, 又覺得呼吸各樣都ok播~~
    我會keep on 既~  加油~~

http://wikiyou.tw/%E8%B7%B3%E7%B9%A9/

跳繩從運動量來說,持續跳繩10分鐘,與慢跑30分鐘或跳健身舞20分鐘相差無幾,是一項耗時少、耗能大的運動,有測試顯示,跳5分鐘,每分鐘跳140次的運動效果就相當于慢跑半小時。只要你能保證每分鐘120∼140次的速度,一個小時就可燃燒掉600∼1000卡的熱量。加上跳繩花樣繁多,隨時可做,一學就會,因此一直是流行的健身方法和減肥模式。鑒于跳繩對女性的獨特保健作用,法國健身專家莫克專門為女性健身者設計了一種“跳繩漸進計畫”。初學時,僅在原地跳1分鐘,3天后即可連續跳3分鐘,3個月后可連續跳上10分鐘,半年后每天可實行“系列跳”如每次連跳3分鐘,共5次,直到一次連續跳上半小時。一次跳半小時,就相當于慢跑90分鐘的運動量,已是標準的有氧健身運動。
      跳繩減肥的要領:每日跳5分鐘為一節,每天可跳5到6節,每周跳6天,待適應后可逐步加量。長期堅持,一定可以有效地減輕體重。
      跳躍的速度:慢速:平均每分鐘跳60∼70次。較快速:平均每分鐘跳140∼160次。

升級   0%

鬱悶

師姐,那些佩件是如何用的?如何掛gel?號碼牌?防水等?夾子有兩種••••••

升級   79%

開心

原帖由 little-fish 於 2012-2-27 12:45 發表
    師姐,那些佩件是如何用的?如何掛gel?號碼牌?防水等?夾子有兩種••••••

LITTLE FISH 師兄∼∼ 可以看以下附圖及解釋∼ THANKS!

能量膠固定帶:自由調節位置,無論是能量膠還是鹽丸小瓶,都能輕鬆固定,能讓你在跑步過程中輕鬆拿取能量補給,不給跑步帶來任何負擔。

反光標識條:採用高品質反光條,可前後各自自由調節佩戴位置,反光度極高。寬度適中,時尚美觀。為喜愛夜晚跑步的你提高安全度。

號碼布固定夾:可隨意固定馬拉松號碼布,你的跑馬布無論是有孔還是無孔,都能輕鬆固定!配有4條固定夾,你的號碼布,前後都能輕鬆固定!

防水密封袋:加配的防水袋,可把手機、相機、mp3等電子器材或錢包等放進防水袋,折疊後再放進GoOut定制多用途腰帶內。這樣就不用再擔心貴重物品因流汗而弄濕!

FROM 淘寶賣家的講解~~
    http://item.taobao.com/item.htm?id=14872320421

升級   0%

鬱悶

多謝,點解我搵唔到這個

升級   79%

開心

之前, 長跑網搞【祝捷會】, 我無去~  其實, 我也寫下自己少少的感想~~

跑步 帶給我另一種生活

1:我為何參與長跑運動?
    開始長跑這個運動?因為我想減肥, 生了一個小朋友後,身體略胖!有小孩後的日常開支,
    是絕不能亂花金錢,買瘦身產品或參加纖體儀器!
    想瘦身,運動,是必須要!瑜伽班是我首選,但是,又要付每個月月費,又是金錢!
    我女兒滿一歲後,有一天,腦海中閃出一個方法,跑步也可以減肥!不用付月費或受到上堂時間限制!只需要有一對保護雙腳的跑鞋,就可以隨時隨地開跑了!
    那時,只想到跑步也可以身體健康,將多年鼻敏感的煩惱除去,而且又可以減肥,當時想,跑步,那是多麼好的一件事!

最重要的是減肥:生產後,肚皮下鬆弛的肉,沒辦法收緊!

開始跑步的一星期, 最令我印象深刻是第一天。跑畢回家,放鬆筋骨15分鐘後,接著淋浴,再接著的一小時,面上泛紅才消退,整塊面是熱騰騰的感覺…
    當時,我也知道身體在排走殘留在身上抗敏感藥物、鼻水藥、擴張氣管噴劑等。畢竟,以前不會運動的我,食很多藥物往身體中,就自以為會健康無礙!

由於沒有上堂時間限制,只要自我控制「一定要去跑步」的概念,我竟然沒有 "3分鐘熱度" ,現在每個星期跑5-6天,已經成為我的習慣了!

86日是我人生中另一種生活的開始!

為了令自己跑步熱誠不退減,閒時上網,就會在網頁不停搜索關於跑步的資料
    有否團體教跑步…家住屯門, 附近會否有人練習?
    有否關於跑步的書籍?

不過,作家真的不多!

我看的第一本書,是日本作家的村上春樹 <跑步 我說的其實是... > 村上春樹是一個不折不扣的跑者!
    看罷他此本書, 我更加對跑步的熱誠度增加萬培!

第二本書,是香港作家莊曉陽 <42公里風光>,一邊看,一邊羨慕可以離開香港以外的地方參加馬拉松!

第三本書,是日本繪本家高木直子的<一個人去號步, 馬拉松一年級生>,日本,真的太好了,不同地區舉辦馬拉松,東京、大板、京都等等,風景宜人,而且日本市民的打氣團,氣氛是濃厚,充滿厚厚的人情味,跑前的展覽,也是目不暇給!

第四本是台灣林義傑, <原來,是為了簡單的理由才跑的:我想和愛跑步的你分享的事>,由小孩熱愛跑步,喜愛情度,我相信無人能及!為了理想, 到現在挑戰極地馬拉松,我真的十分欽佩!

今年, 是我第一次參加渣打半碼!

2:長跑為我帶來甚麼好處?

跑步,帶給我們的好處太多了!相信大家可以上網, 也可以搜查到很多的資料!http://edu.singtao.com/lib/news/ ... s_print.asp?id=1608

其中, 我個人覺得,帶給我最大的好處是愈跑愈快樂!

醫學文獻上,跑步時,為甚麼心情會特別愉快?原來,跑步會令大腦產生化學作用,釋放出一種叫「內啡呔」的化學物質。

這種化學物質有助放鬆、控制情緒,效果和我們聽到輕鬆的音樂相同。

除了產生快感,內啡呔還可提高我們忍受疼痛的能力。有些人跑步時受傷骨折,還能忍痛繼續跑,就是這個道理。

以前,我常常控制不到自己的情緒, 容易發脾氣,做事是衝動派!開始跑步後,令我處理公事上, 家事上,溝通技巧各方面都大大不同!

現在,我自己覺得,甚至我同事都覺得,開始跑步後的我與以前的我,好像是兩個人一樣!

做事較條理,時間分配也好了!

每早起床時, 不要被懶惰細胞拖延而遲起床,起床後就去跑步, 完跑後沖涼, 換衫上班!

用筆墨形容,讓我有點接不下..   好處是多不勝數! 最重要是堅持每一步!跑得安全又開心!

3:如何認識香港長跑網?

時下年青人,大多愛網絡上的世界交流! 我是在網絡搜索器,搜出"長跑網"  ! 沒有朋友介紹的!

在此,可以接觸到一班愛跑步之士! 很開心可以加入長跑網做會員!

4:長跑網有否為你帶來改變?

暫時來說,做了長跑網會員半年,這個網,令我改變了生活習慣,除了打開FACEBOOK之外, 另一個我最常開啟的網站,就是"長跑網"!

看看其他跑友最常說的事宜!

跑步是個人的運動,有時還有一點狐獨感!

但是,"長跑網討論區",可以讓一班跑者在跑前跑後互相交流跑步感覺,跑步資訊,怎麼樣跑得正確,互相幫忙! I LOVE "長跑網"!

5:自由發揮!

跑步,是一輩子的活動,令自己建立一個興趣,身邊多一班跑友, 社交力強了!

跑步,可以是一家人一同參與,令伴侶建立一同去跑步,情侶或夫妻有共同興趣!

跑步,由於跑步帶來的好處,更客易懂得控制情緒,使親人與伴侶更容易跟自己相處和洽!

希望身邊更多人會踏出腳步跑步!開始跑步,其實一點也不難!我做到的,你也可以做得到!

互相勉勵!傳遞都市正能量!

此POST同時在 跑手自由講
    https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=17076&goto=lastpost#lastpost

升級   73.16%

該用戶從未簽到

師姐,說得十分好!
    我也是為了身體健康而去跑的,跑後發現人更開心,就更喜歡跑步了!

升級   16.75%

該用戶從未簽到

queenielty 師姐,

你好. 我斷斷續續都跑咗幾年, 不過今年開始認真跑 (啫係研究訓練方法呀, 練 speed 呀, 之類.

見你都有睇關係跑步書, 想同你分享下.  唔知你鍾唔鍾意睇英文, 其實關於跑步, 而圖書館可以借到的英文書, 都有唔少.  我睇過有個叫 Dean Karnazes 的美國人寫嘅書, 佢試個喺美國每一個州連續每日跑一個馬拉松, 本書紀錄每日的事, 都幾有趣.  

我仲有睇開本叫 Runners' World 的雜誌 (通常睇美國版).  佢哋部分 articles 會放上網.  如果你有興趣, 又唔介意我拎到本雜誌'wrinkle' 哂, 我可以同你 or 其他網友分享啊, 過去幾期我仲未掉.

升級   73.16%

該用戶從未簽到

Queenie師姐,香港還有高木直子的<一個人去跑步>買嗎?

升級   79%

開心

原帖由 Caca 於 2012-3-8 13:26 發表
    Queenie師姐,香港還有高木直子的買嗎?

CACA ~~ 應該有得買.
    前幾天逛商務時都見到有得買.
    如果你買唔到~ 我唔介意借給你分享~~

另外,我剛剛係圖書館網站~ 見到有得借來看~
    你可以借啊!