香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

轉載<爽報> 莊曉陽- 願特首消失

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

2012年2月3日
    +1 0
    上一篇︰祝 娟姐 3-2-2012生日快樂!下一篇︰<爽報> 兩屆冠軍 最後渣馬

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

本人也從不喜歡把政治和運動拉在一起,這樣運動會被污染了

升級   93.67%

該用戶從未簽到

舊年係精英區起步, 又唔覺特首比人"噓"喎!(後排人士有無噓佢, 我就唔知; 不過就算有, 佢都聽唔到) 或者運動員都慬得尊重賽事, 有體育精神, 沒有將比賽同政治混為一談.

大會邀請誰任主禮嘉賓, 自然有他們的理由; 作為運動員是應該尊重大會的決定, 而不是根據個人喜好去反對. 當然如果你非常討厭那位嘉賨, 唔想見到佢, 你可以唔參加比賽; 但當你已報名參賽, 就要接受大會的安排, 合唔合你意都好.

至於特首適合主持起步禮, 我個人認為適合. 一來他是香港最高領導人(如果胡錦濤肯來就更好), 他的出現就是對賽事的肯定, 令比賽生色不少; 二來官僚做事都是睇阿頭辦事, 阿頭都來, 下面的人自然會更落力去協助賽事的籌辦工作. 君不見一些小型賽事找當地的指揮官或地區人士任起步嘉賓, 賽事就會進行的更加順利了!

其實對于一個馬拉松比賽,  最重的是自己有沒有努力訓練, 比賽時可否發揮出水準; 而不是件大會T靚唔靚, 有無靚女跑手睇, 有無星級人馬來做嘉賓!

評分

查看全部評分

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

運動同政治分開當然好,但一個咁大型的項目由特首主持鳴槍其實都合理嘅,没什麼大不了,總好過田總d無人識的高層或贊助商做吖!

升級   59.8%

該用戶從未簽到

運動應該係同政府分唔開,之前大家討論全民運動,起緩跑徑,比賽封路......
    都同政府有關,
    至於政治嘛,小弟不懂

升級   12%

鬱悶
  • 簽到天數: 6 天

如果好似馬英九總統咁,有跑開步,仲要係哩頭鳴完槍,哥頭落場跑返個10K,咁我就歡迎你黎鳴槍!!