香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

減肥心態

升級   0.53%

該用戶從未簽到

大家好, 此貼的目的在於分享一些心得.
我相信以現行的資訊, 的確好多人了解怎樣去做才可以減肥. 我在長跑網也學識很多有關控制體重或跑步方面的知識. 多謝大家.

以往我都有想過或試過減肥, 都失敗了. 小弟高 170cm, 磅數曾高達 90kg. 32 歲. 最近突然有些轉變....在此分享下給各位有意減肥的人參考一下.

我同肥0既人都相信肥0既原因, 不外乎少運動, 飲食習慣.

可能我呢d 年齡, 30 頭, 身邊有唔少人開始身體出現一些輕微警號.....不得不馬上思考健康之道.

之前一直改變不了的...原來的一種心態.....一種想奔向健康的心態不夠強烈再引致減肥失敗.  減肥或許需要一個好開始, 令自己感覺到原來咁咁咁做係有效....這些都可以提升士氣, 令人不易出現失控現象....有了良好的心態.....就不怕遇上什麼難題.....

最近小弟馬上在飲食方面控制, 少油鹽糖, 點食點食唔係重點.....一個人當你發現想要健康的時候, 你絕對有足夠的判斷力去判斷眼前0既食物是否你需要的....

這就是我想分享的所謂心態.....有了心態時.....好自然會去選擇合適的食物....做什麼對自己有利的運動.....如游水, 跑步 等等....目的都係為左健康.....

呢種所謂的心態, 仲可能會影響到人.....提醒別人不要吃得那麼不健康.....

至於 減到什麼程度, 幾多磅, 可以是一個目標, 或根本到一個程度就變了遊戲一樣.....62 kg 同 63 kg 都沒有什麼大分別吧.....

我想講只係當有一種心態去令自己去控制體重時, 就會去參考如何達到個人目標.....

希望想減肥的人如看到此貼可以思考一下為什麼減肥, 然後馬上作出相對的戰略, 這個討論區充滿足夠的智慧幫助大家

在此多謝 亮哥, 你我素未謀面, 不過你0既熱誠, 在文字之間都影響左我對減肥0既睇法. 我完成減肥後會再到此跟大家分享. 現在都是簡單地控制下飲食, 食得健康d, 同每周跑下步, 身心舒暢起來, 就慢慢感覺到前進的動力!!! 不是什麼辛苦的改變.
+1 0
上一篇︰2012.5.13點滴揹水行下一篇︰老虎加價好勁多!

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝!
祝你有個健康既身體,及體會到跑步帶來的快樂!