香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心跳問題

升級   27.89%

該用戶從未簽到

最近買咗隻心率錶諗住跑步減肥
但係靜止心跳都有11x, 約60%心率

急步行先已經around 70%
如果想減肥係咪唔好跑步?

+1 0
上一篇︰IRONMAN 70.3 TAIWAN下一篇︰Mizuno Wave Spacer AR3 vs Asics Skysensor Neo 2

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

靜止心跳有11x.. @@""
    您有無cal 錯呀? 您在咩環境同情況下cal啲?
    如果,靜止心跳真係 11x。
    您要見咗醫生先,叫醫生俾comment。先至好開始跑。

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 wychong82 於 2012-4-12 15:27 發表
    靜止心跳有11x.. @@""
    您有無cal 錯呀? 您在咩環境同情況下cal啲?
    如果,靜止心跳真係 11x。
    您要見咗醫生先,叫醫生俾comment。先至好開始跑。

買咗隻polar rs100量的, 係屋企量
    見邊種醫生? 驗身果d? 收費如何?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

其實不看得太明白你個post

靜止心跳: 人體在靜止時之每分鐘心跳次數
    l靜止心跳次數就自己量1分鐘
    好過用各種儀器啦

找到個網頁可以看看:
    http://www.ccpass.edu.hk/subj/pe/sars/index9pe/intensity.htm

Kin in Running

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2012-4-12 16:46 發表
    其實不看得太明白你個post

靜止心跳: 人體在靜止時之每分鐘心跳次數
    l靜止心跳次數就自己量1分鐘
    好過用各種儀器啦

找到個網頁可以看看:
    http://www.ccpass.edu.hk/subj/pe/sars/index9pe/intensity.htm

...

人手量脈搏結果都係100-110/min
    我跑兩分鐘已經去到85% (220-年齡)
    我見有種計法係計埋靜止心跳, 如果咁計就163下=70%
    其實邊種先岩?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

C兄, 真係咁快去睇下醫生check下好

升級   43.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

c兄我較早的比你現在還要高,並且有手震現象,去睇醫生時脈搏去到1分鐘208,然後個醫生只係建議我馬上要去急症室.
    最後check出來染了一個"甲高"的病,醫生要食18個月藥,現在已過了大半年,心率已回落至7x左右了...

升級   26.4%

奮鬥

回復 3# 的帖子

上面D 師兄己經講咗D 有關啲問題。
    等我補充小小。
    如果,師兄您係長時間無做運動啲,如(1年以上)。
    最好先見見醫生,check check and consult 一下。
    why?-->無人知自己有無隱疾,如(心臟病,甲臟線素過高,血壓過高等等)
    要睇咩嘢醫生?-->家庭醫生就可以了,佢地覺得有需要時,會再同您講。要求您再做D checking架喇。
    幾錢?-->要睇您做咩checking,普通啲body check 都係HKD$1,500.00 - HKD$3,000.00左右

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 wychong82 於 2012-4-13 17:29 發表
    上面D 師兄己經講咗D 有關啲問題。
    等我補充小小。
    如果,師兄您係長時間無做運動啲,如(1年以上)。
    最好先見見醫生,check check and consult 一下。
    why?-->無人知自己有無隱疾,如(心臟病, ...

thx ching~
    上網搵到有個家庭醫生list
    但係唔清楚呢個機構o唔ok

http://www.hkptu.org/welfare/medic/ptu_consultant/index.php

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 9# 的帖子

家庭醫生 可以有2個意思:

1個是醫學專科名 (可能是list 上那些)

一般的意思 可能只是你的父母,家人最常看開的那位醫生
    因為這位醫生最清楚你的家人有無遺傳病,和家族的健康情況

今晚食飯和醫療界的人談過
    原來BB出生時是120-140次心跳的
    人一路大才下降
    所以110次 如果是6-10歲左右也不出奇  (其實大家都不知你幾多歲)

我剛剛才做了次全身檢查,check20幾項 $1000以下
    如有興趣,我週末不在香港,下星期一PM些資料給你

Kin in Running

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2012-4-13 23:19 發表
    家庭醫生 可以有2個意思:

1個是醫學專科名 (可能是list 上那些)

一般的意思 可能只是你的父母,家人最常看開的那位醫生
    因為這位醫生最清楚你的家人有無遺傳病,和家族的健康情況

今晚食飯和醫療界的人談過 ...

我全家冇指定睇開一個醫生, 亦都冇遺傳病
    我覺得開診所果d都係求其開下傷風感冒藥
    上網search先知原來都有醫學專科名
    等你d資料, thx

補充資料:
    小弟28 yrs old, 163cm, 62kg
    十年前經常打波做劇烈運動

呢十年冇乜運動+放肆飲食, 所以想減下肥
    頭先試左唔理心率錶, 慢跑約5min就想停, 未有不適, 其實心率已經到95% (因為目標係減肥, 知道心率超標唔勉強跑)
    今日全程跑下行下約一個鐘, 約30%時間跑

升級   18.95%

該用戶從未簽到

我就咁坐係到, 得61下/MIN

但係170CM, 83KG

其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..

我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..

升級   26.4%

奮鬥

61下/min 正常呀,(正常都係5x-7x,如果係無咩做運動啲人。)<--有做運動會低D tim。
    邊隻錶?咩要睇您有咩用途,只係睇heart rate(入門可以用 Polar RS100 below HKD$1,xxx )。
    如要睇速度(實時啲)要有foot pad (入門啲,可以Polar, Garmin)但係expensive好多(HKD$2,xxx-3,xxx)
    仲有,要減肥。exercise時個heart rate 要60%to 75%左右同埋要飲食control。
    希望幫到您,(偶都係減肥中,身高同您一樣。但重過您,一齊努力呀!! )
    原帖由 jackylo9319 於 2012-5-3 21:07 發表
    我就咁坐係到, 得61下/MIN

但係170CM, 83KG

其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..

我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 jackylo9319 於 2012-5-3 21:07 發表 我就咁坐係到, 得61下/MIN但係170CM, 83KG其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..

我同你一樣高,87kg, resting hr 係42 ,so don't worry about it