香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問各位師兄比賽既時候心率係最大心率既幾多%

升級   40.53%

該用戶從未簽到

因為我最近開始用最大心率既75%練跑, 發覺速度超級慢 (7分幾1 km)

我睇返今年美中龍半馬(果場比賽我有戴心跳帶比賽), 發覺比賽全程有80%時間用90~100%既心率去跑, 我覺得好似有d唔健康, 所以想問下各位師兄比賽時既心率係幾多?

我10KM PB 係42分幾, 半馬PB係1:37分幾, 全馬係3小時35分幾

其實天氣太熱又唔會唔影響到呢?
+1 0
上一篇︰祝queenielty姐6-11及非比妹妹6-17生日快樂下一篇︰祝6月11日, Queenie生日快樂!

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

好難話有無問題,但係有D嘢想問返您先。
    您個maxHR,係咪用220﹣age來計?
    個HR 75%, 用咩方法計?
    用(maxHR﹣rest rate) * (%) + rest rate? OR maxHR * %?
    如果,您個maxHR 係用220﹣age。有機會(+﹣10),如您跑齡有返咁上下。
    OR 您可以用Rate of Perceived Exertion (RPE)來measure吓,如果只係4﹣7MET。咁都係OK無問題啲。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

是不是計錯數?用 90~100% 心跳率,是短至中距離跑的速度!無可能可以維持一個半馬。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

利用心跳錶協助訓練,首先要瞭解最大心跳率這概念:

最大心跳率(次 / 每分鐘)
    最大心跳率即是指我們進行最劇烈的運動時,心臟所能承受的最高跳動次數(每分鐘)。它主要受年齡影響,訓練和體質的因素較不顯著。經統計研究後,歸納出以下經驗公式:

最大心跳率=(220 - 年齡)

這公式沿用了多年,最近受到挑戰- Runner’s World 雜誌驗證了以下的計算公式:

(A) 最大心跳率= 208 - (0.7 x 年齡)
    (B) 最大心跳率= 205 - (0.5 x 年齡)

並達成結論:A 和B 兩公式對四十歲以下的跑者都適用,但對於超過四十歲的跑者,公式B較精確。該雜誌相信公式B 具有最佳的預測能力,並將其收納為標準。

總括而言,倡導新公式的學者,認為舊公式(220 - 年齡)高估了三十歲以前的跑手的最大心跳率;而對四十歲以後的跑手,又低估了他們的最大心跳率。

當然,要找出自己的最大心跳率,最徹底的方法就是直接測量- 竭盡全力毫無保留在斜坡上進行以下測驗:

.確定你已經得到充份的休息、充足的水份補給,以及足夠的熱身。
    .全力快速地跑二分鐘到三分鐘,隨後恢復慢跑回至出發的地方,重複兩次以上,每跑一次都比上一次更努力並增添速度,在第三次或最後一回合時,要想像自己在奧運賽場的終點前與對手競爭獎牌。
    .剛結束最後一趟跑的那一刻,檢測心跳率,心跳錶所顯示的最大值,就是你的最大心跳率。

六十後的最大心跳率(次 / 每分鐘)

假設筆者是最年輕的六十後,利用上述B 公式計算:
    205 -(0.5×43)=184

練習時之心跳率範圍(這範圍是專家的建議值)

輕鬆跑與長距離跑= 65~75%(最大心跳率)= 120~138
    速度跑= 87~92%(最大心跳率)= 160~169
    間歇跑= 95~100%(最大心跳率)= 175~184

競賽時之心跳率範圍(也是專家的建議值)
    5K = 95~97%(最大心跳率)= 175~178
    10K = 92~94%(最大心跳率)= 169~173
    半馬= 85~88%(最大心跳率)= 156~162
    全馬= 80~85%(最大心跳率)= 147~156

升級   90%

該用戶從未簽到

我依公式最大心跳率=(220 - 年齡),
    我最大心跳率係 181
    但我上次跑飛逹10KM, 最後衝刺時去到 191 下, 有D 驚訝!

我平有就開運動, 每星期跑2, 3 日咁, 我用GAARMIN910, 我想問下

我最大心跳率應該跟公式 181 下好, 定跟上次跑飛逹10KM 191 下, 因為相差實在太遠, 定我個時隻WATCH 出錯呢, 無所適從呀~

升級   6.32%

該用戶從未簽到

試下係運動場衝200m,睇下最大心跳率是不是 191。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

sorry, 應該係衝 400m

升級   90%

該用戶從未簽到

就係衝唔到191 出黎, 最多186,  係唔係比賽至會就到呢>??

升級   6.32%

該用戶從未簽到

我諗係你個錶讀錯數。
    心跳錶紀錄平均心跳率就好準;最大心跳率就可能出現誤讀。

升級   40.53%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

小弟今年29歲,如用公式220-年齡最高心跳應為191, 但我用polar心跳測試後最高心跳是184,靜止心跳是47,所以最近用140以下心跳練習

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

maxHR,係計出來reference only。上唔到咁高係好正常,如果您下下都去到maxHR。
    後果真係唔知點講喇,加上如果您只係用140來training。以您的rest rate,都只係大約用咗maxHR啲65%。(base on formula 2)

原帖由 yip14 於 2012-6-11 15:11 發表
    小弟今年29歲,如用公式220-年齡最高心跳應為191, 但我用polar心跳測試後最高心跳是184,靜止心跳是47,所以最近用140以下心跳練習

升級   2.33%

該用戶從未簽到

我又係29歲,我10k 同半馬pb成績同你好近,有機會想同師兄你跑下,我冇心跳錶的,我覺得10k同半馬比賽長時間用高心跳率冇問題,因為我地呢個年纪仲可以承受到,但全馬就唔得了(高手除外)

升級   97.37%

該用戶從未簽到

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 yip14 於 2012-6-11 15:11 發表 小弟今年29歲,如用公式220-年齡最高心跳應為191, 但我用polar心跳測試後最高心跳是184,靜止心跳是47,所以最近用140以下心跳練習

你係咪用polar嘅fitness test做rest HR然後自動計埋max HR?我大你好多年而你比賽成績又好我少少,我比賽時好多時都over85%甚至長期90%,所以我覺得你都好正常,而我覺得比賽遇一為之OK。反而分別係我近排熱天練習16km都係大概5min/km,心跳就係平均80%。個人覺得夏天熱果時心跳雖然係比冬天高,或者因此步速慢D,但如果有經常練熱天跑,無論開始幾慢都好,漸漸冬夏天嘅表現相距會少D。有興趣可以俾D我練習記錄你參考下。

升級   40.53%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

我啱啱跑左7km , 平均心率係143, 大約6分18per km, 返到屋企樓下跑左5次大約100米度既快速跑, 我自己估計大約每次18秒樓下完成, 但係心跳最高只有170, 尋晚跑左11km, 5:14 per km , 平圴心率都已經去到168, 所以我覺得有d奇怪 !

帥兄好強, 咁熱既天氣都可以5min per km 跑到16km, 我尋晚跑跑下都有d力不從心, 我懷疑我既帶氧運動能力太差, 因為我之前係唔會用最高心率75%既速度去跑,次次都至少最高心率80%以上去跑, 所以我會試下用兩三個月用慢d既速度去跑, 打好返個根基先

升級   96.8%

該用戶從未簽到

其實我嘅意思就係我唔係比你強、又比大,只係我呢幾年為咗出外比賽,所以先多咗熱天跑。記得幾年前開始夏天跑時好唔適應,一樣係死狗咁。不過過咗一個又一個夏天,今年心跳低咗,尤其係呢幾個月加多咗日操單車,明顯跑步時心跳率更有低過80%。所以唔好同自己冬天成績比較,今年夏天跑得幾多就幾多,keep著一到秋冬都會發覺同舊年比有改善。努力呀!

升級   40.53%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

好! 大家一齊努力!

升級   25.8%

該用戶從未簽到

其實公式我覺得係死既,自己試過先係真
    我自己36歲,幾條唔同公式出黎都係18X,但我跑過幾場半馬好多時都響180上下跑OVER半個鐘都唔覺特別攰,氣唔太速
    跑10K比賽時沖線有時會近200.
    錶我用過GARMIN 同POLAR,出黎數據都係差唔多
    所以我自己覺得公式唔係對個個人都準確,如果係新手可以跟住計,有返一定跑齡都係自己TEST下好D