香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑山徑遇著黃蜂巢怎麼辦?

升級   25.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

LAST SAT 和朋友跑釣魚翁山徑, 為著下星期ACTION ASIA 的KAYAK+RUN 探路, 跑到山腰一半, 大約過左C3103個路牌左右, 山徑地上突然發現一個黃蜂巢(我以前以為蜂巢是在樹上不是地面, 究竟係咪前一日打風跌左落地上呢, 好唔明?)
    我同朋友避唔切, 一群黃蜂針向我地, 小腿一陣剌痛麻痺, 事後數到一共針了6大口, 好在麻痺腫脹了一陣, 可以行返落山,

問題係下個星期比賽, 又要來回跑多次, 如果個蜂巢仍然係山徑路邊, 我地應該
    1, 好勇敢咁發力狂飆過去, OR 慢慢行唔好驚動佢地咁過去?
    2, 有冇D 什麼保護裝置我地可以預備呢,??  OR 可以噴地D 什麼呢?
    3, 打比漁農署OR 主辦單位有用嗎??

有左跑步習慣後, 真係第一次遇到蜂巢, 唔知點攪, 請教各位師兄, 多謝!!
    +1 0
    上一篇︰Lewis Chan 3-702012 生日快樂!下一篇︰2012年11月11日 (星期日) 第二屆美津濃10公里城門河挑戰賽

升級   93.67%

該用戶從未簽到

如果比緊賽就無辦法, 極速衝過去, 希望佢地來唔切針你. 否則就要繞路過去.
    試過有一次遇到一群黃蜂, 除帽狂撥衝過, 佢地咬我唔到; 估計氣流影響, 佢地埋唔到身!