香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[求教經驗] 跑左10k, D汗就滴濕晒對鞋

升級   67%

該用戶從未簽到

想問下各位C-Hing, C-Tse, 我呢排開始跑長D距離。但大概跑左10k, 對鞋已經開始濕, 12k開始對腳每一下落地都聽到jep jep聲。我相信其實唔係我腳板留汗, 而係衫褲D汗流左落去對腳到。
我平時著籃球波衫(排汗背心)同波褲(大約到膝頭哥), 普通棉襪。我想問, 有無咩好建議可以解決/改善呢個問題呢? 例如著對長D既襪會唔會好D呢?(因為對腳濕晒咁跑,真係有少少難受)。

Btw, 今日爬外國forum, 有D人建議左個好好但我做唔到既option ==> 赤足!!!
+1 0
上一篇︰2012秋冬-2013春季各品牌慢跑新款下一篇︰廣州首屆馬拉松信息貼

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

不如帶多對襪去換? 會舒服好多

升級   37.6%

該用戶從未簽到

無計,要習慣
    喺夏天先會發生姐.......

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

無計的,熱加潮濕一定會...六月至上星期,次次跑10K以上都係咁...帶多對襪去換都作用不大,因對鞋都濕透了,好快第二對襪都會濕,上星期開始無咁濕先好返D...!!

升級   20%

該用戶從未簽到

我會用條毛巾圍起腰度吸汗,濕晒就停低扭乾條毛巾又跑過!

升級   24.75%

奮鬥
  • 簽到天數: 194 天

sumofjack師兄,我以前都遇過你這樣的問題,當時我都用(Cat197622)師兄...所講的方法解決!
    之後多跑一兩個月,減磅了就少出現這個情況...

升級   67%

該用戶從未簽到

感謝Ching既建議, 等我試下先...不過我腰圍比較粗(36寸), 要搵條長D既毛巾先得啦...

升級   27.67%

該用戶從未簽到

正經d...買套跑步用既背心及短褲, 仲好啦...

升級   24.75%

奮鬥
  • 簽到天數: 194 天

可以將毛巾對摺,放在背脊腰後面...咪得囉!

升級   67%

該用戶從未簽到

哈哈, 其實背心我就有既。 跑步短褲都想買, 但係我大脾比較粗壯, 25寸, 分分鐘同D瘦瘦既女仔既腰圍差唔多, 著D太短既跑步褲, 我有少少怕羞!

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 mtkdc 於 2012-9-15 17:57 發表
    可以將毛巾對摺,放在背脊腰後面...咪得囉!

mtkdc 師兄呢招work喎! 感謝呀!

我今日執左15k, 件衫扭到成杯水出, 條褲都無咩點濕, 對鞋就更加唔使講! 係鞋面俾手臂D汗滴濕左少少! 我開頭有少少驚會跑跑下條毛巾會趺出黎 / 會磨到背脊 (我用白色祝君早安毛巾), so far又唔會wor! LIKE!

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我跑完,要次次洗鞋@@