香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

各大比賽之後收到的證書, 紀念品如何處理?

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

依個問題有無人討論過呢?
    其實可否容許報名時, 通知舉辦者不需要收證書, 紀念品, tee等等, 我地比賽時已製造大量垃圾(水杯,傳單...), 好多時拎返黎d野真係浪費, 我好多tee都無著. 成日話減廢, 但每個比賽都製造大量垃圾!

外國比賽好多時都無證書, 佢俾你上網download, 有需要先印, 香港可否效法?
    +1 0
    上一篇︰日本薩羅馬湖超馬一問下一篇︰2012.12.23 錦上路又嚟喇~ 香港陸上鐵人挑戰賽 2012

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 snail 於 2012-11-9 10:14 發表
    依個問題有無人討論過呢?
    其實可否容許報名時, 通知舉辦者不需要收證書, 紀念品, tee等等, 我地比賽時已製造大量垃圾(水杯,傳單...)

其實我都同意, 有時有啲無謂嘢, 真係大埋頭, 滿足人心理多啲.
    不過, 紀念證書, tee, finisher medal, 對新手或少玩嘅人嚟講, 又的確係好大鼓勵.

或者有得揀就最好.

(但係, (自費)畢拉山證書, 半年都未收到, 電郵問過又好似冇覆.)

我聽過有勁人, 贏埋一堆堆獎牌獎盃, 擺喺床下底, 搬屋要掉咗佢添......   

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我覺得証書問題還小,T 恤應給人選擇是否購買(很理想的報名後有多少人要印多少),紀念品如鞋袋、環保袋、水樽等如雞肋,不如少收幾塊報名費更實際。

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

有個牌仔作記念已足,t shirt 都ok,其他冇需要

升級   0%

開心

我有好多鞋袋
    送曬比我

升級   16.67%

奮鬥

我自己立場係收返正價報名費都ok, 但唔好製造咁多垃圾. 我相信玩比賽的朋友, 俾得錢黎應該有權利選擇唔製造咁多垃圾. 有陣時好諷刺, 一d以環保為名的活動, 可以製造大量多餘垃圾.

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

紀念品, 証書, tee 對初玩者真係有一定的鼓勵作用ge~  但最好有得選, 依家d tee 多到係櫃到湧出來, (已分左好多俾家人穿...) 最痛心係成日派環保袋, bag drop大膠袋,  好多人即時掉左佢 (我會拿番去再用, 直到穿lone )=> 見到一車車垃圾, 有點歉意~~  而SCM 所得好靚的 runner's guide, booklet => 我自已就download softcopy....但我估大會是印晒甘多份的 (我呢兩年填問卷, 叫佢地不好再印了, 我知佢地唔會理, 不過, 2013 SCM我又會feedback多一次, 直到佢到唔印個年或者我唔參加果年) ~