香港長跑網  - 長跑長友

樓主: raychan
打印 上一主題 下一主題

跑品

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

師兄,我一組只勉強sub355,係30km 位置,時間是240,我係一組rank係200多,即前面有約莫150名一組跑手係西九前過你。我本人就西隧中/後 過你。
    今年太快爆場,很多能跑的都迫於無奈要報一組,由一組能夠sub4的人大幅高過上年可見一班。一組能sub330的多咗很多人。

我意思係如果佢有這種pace就唔會因為趕個sub4來等人讓.  詳情 回覆 發表於 2013-2-25 13:46

升級   0%

鬱悶

raychan 發表於 2013-2-25 12:47
    簡單啲講唔係多少次問題, 而是態度問題.
    我讓個位佢上之後佢用同一種態度對前面嘅跑手叫睇住睇住.
    佢分秒必 ...

我自己有個習慣,在比賽中當我要爬頭時,如果空間不大,我都會發聲提示前面跑手留意唔好轉線,以免大家相撞,而非叫前面壤路。
    至於當我要切線時,我會望向切缐後方是否有人爬頭中。

升級   93.68%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-25 13:28
    師兄,我一組只勉強sub355,係30km 位置,時間是240,我係一組rank係200多,即前面有約莫150名一組跑手係 ...

我意思係如果佢有這種pace就唔會因為趕個sub4來叫人讓.

升級   0%

鬱悶

raychan 發表於 2013-2-25 13:46
    我意思係如果佢有這種pace就唔會因為趕個sub4來叫人讓.

有否想過那人沒有睇錶,只想跑到最好時間?我自己就全套電子跑手裝備,就係唯獨唔睇時間,由開始起跑後,唯一望時間的就係過終點那個鐘。

這正是跑品嘅問題. 條比賽路不是佢一個人的.  詳情 回覆 發表於 2013-2-25 14:05

升級   93.68%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-25 13:57
    有否想過那人沒有睇錶,只想跑到最好時間?我自己就全套電子跑手裝備,就係唯獨唔睇時間,由開始起跑後, ...

這正是跑品嘅問題. 條比賽路不是佢一個人的.

升級   0%

鬱悶

raychan 發表於 2013-2-25 14:05
    這正是跑品嘅問題. 條比賽路不是佢一個人的.

每人各有參賽目的,anyway,have since day,一切已是過去

最重要係希望佢會反省.  詳情 回覆 發表於 2013-2-25 14:15

升級   93.68%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-25 14:12
    每人各有參賽目的,anyway,have since day,一切已是過去

最重要係希望佢會反省.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

人多比賽,輕微碰撞少不免,報得大賽,大家小心至如,亦應多加禮讓;別人無品,唔等如我都要無品。
    我今年跑,被人噴到成臉運動飲料,我估佢都係無心,但我唔知佢點解要噴(我估佢chuk親),咁啱風向吹到正
    去到高速公路,跟一位跑友一齊拍住跑,前後左右大罷位,係都要係我倆中間過,咁即係點啫。
    不過都算啦,為左呢D野唔開心,不值!最緊要自己跑得開心。

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

ritalau 發表於 2013-2-25 11:19
    我第一年5點幾起身睇10k賽, 前面跑手5:43已回程在西灣河西行線.
    但點解有5:30起跑的挑戰組, 6:05可在西灣 ...

邊度有審查過, 我跑10k一組, 係領先集團, 3k左右太古城上斜已經零星追到挑戰組既人, 6k左右趕上步兵大隊, 當時我既時間係27分鐘左右, 即係話挑戰組步兵跑左近60分鐘先至6k...大部份已經係行, 影相, 8k水站大把人停住飲水, 排廁所, 返到銅鑼灣塞人仲嚴重, 我當時已經開始博命, 落斜pacing去4分頭, 又要閃避佢地, 諗起都覺得好危險...

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

有 D 人 Cut 線真係望都唔望

我去到一個水站, 正想伸手拿杯水之際
    有個人由右邊高速 Cut 入黎
    我差 D 撞埋去

Fine 我繞過你拿下幾杯啦
    當我就過佢之際
    同一個人高速 Cut 返出去
    唔急停的話我就撞咗埋去

Well....

係水站有時真吳點做好, 前面D人突然停低, 後面D人不減速, 點都有碰撞, 請問Ching, Ctse會點做?  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 17:05

升級   45.33%

開心
  • 簽到天數: 31 天

我切線習慣就先遞出手2秒比後面跑手意識到,自已不會回頭望, 唔知咁樣會唔會阻到別人

會,除非你速度至快  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 18:14

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

炒炒 發表於 2013-2-26 12:53
    有 D 人 Cut 線真係望都唔望

我去到一個水站, 正想伸手拿杯水之際

係水站有時真吳知點做好, 前面D人突然停低, 後面D人不減速, 點都有碰撞, 請問Ching, Ctse會點做?

我通常會在水站後段才取水,那裡少d人.  詳情 回覆 發表於 2013-2-27 17:23

升級   0%

鬱悶

iceman0491 發表於 2013-2-26 16:07
    我切線習慣就先遞出手2秒比後面跑手意識到,自已不會回頭望, 唔知咁樣會唔會阻到別人 ...

會,除非你速度至快

升級   39.47%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-25 13:00
    講真心話,我人到中年因太肥220多lbs 才開始跑步,由200m 都完成唔到,到第一次完成半馬,都係半年時間, ...

我唔明點解你地班跑得快的總是想叫大會減少限時. 有人跑步追求速度, 有人只求完成. 你們要做時間, 我們也要追完成時間. 半馬比賽差不多都是230限時, 給一個長一點給我們這班人完一完夢也阻了你們嗎. 你們就不能去參加限時短一點的嗎, 連一點機會都不給我們嗎. 有人跑步是為完成, 跑不了就行, 行不了爬也想爬到終點.

雖然我冇玩過半馬,但我印象中每組半馬也有時間指引吧?不知師兄可有遵守?  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 21:15
    講緊挑戰組呀,連基本都做唔到,學乜人報10km,半馬挑戰組?唔同全馬,10km半馬就算狀態唔好,至多咪5-10mins分別•••••可況以挑戰組來講,50min (10km),半馬(2小時)門檻真係唔高••• 掉轉來講,想追成績的  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 21:07

升級   0%

鬱悶

cc6236 發表於 2013-2-26 20:31
    我唔明點解你地班跑得快的總是想叫大會減少限時. 有人跑步追求速度, 有人只求完成. 你們要做時間, 我們也 ...

講緊挑戰組呀,連基本都做唔到,學乜人報10km,半馬挑戰組?唔同全馬,10km半馬就算狀態唔好,至多咪5-10mins分別•••••可況以挑戰組來講,50min (10km),半馬(2小時)門檻真係唔高•••

掉轉來講,想追成績的跑手,可唔可以對慢腳講,要慢走、步行、映相團可否自律唔好報挑戰組?就算在其它組別也請企在大後方?在賽道上也請遵守大會呼喚"半馬靠左、全馬靠右"?而非一字排開阻路、交談、映相呢?
    唔同即興、柴娃娃跑手,追成績的跑手可是付出整整一年、很多人風雨不改、日曬雨淋地練習,只求一個突破,俾班不守規矩步兵一阻,可能突破冇望,你又可有體會?

利申:我首次玩全馬,在半程折反點下斜嚴重失去狀態,到西九時已心知目標時間冇望,班步兵至多令我失去5-10分鐘,與目標仍相差很遠,所以我已冇乜所謂•••••但我仍了解其他被阻跑手心情••••••小弟也曾零晨半夜,狂風橫雨中,凍到隻乜咁去跑,亦於35c高溫下練習啊!
    又唔知你又曾付出過多小呢?

抱歉, 我說的絕不是挑戰組. 我相信你們的時間比大會限時差很遠. 收窄大會限對你們沒有影響, 但對在限時邊緣努力的人影響卻很大. 在你們眼中, 六小時完成全馬根本不用準備, 也許我們真的沒你們付出那麼多, 但也是付出  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 21:37

升級   0%

鬱悶

cc6236 發表於 2013-2-26 20:31
    我唔明點解你地班跑得快的總是想叫大會減少限時. 有人跑步追求速度, 有人只求完成. 你們要做時間, 我們也 ...

雖然我冇玩過半馬,但我印象中每組半馬也有時間指引吧?不知師兄可有遵守?

升級   39.47%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-26 21:07
    講緊挑戰組呀,連基本都做唔到,學乜人報10km,半馬挑戰組?唔同全馬,10km半馬就算狀態唔好,至多咪5-10mi ...

抱歉, 我說的絕不是挑戰組. 我相信你們的時間比大會限時差很遠. 收窄大會限對你們沒有影響, 但對在限時邊緣努力的人影響卻很大. 在你們眼中, 六小時完成全馬根本不用準備, 也許我們真的沒你們付出那麼多, 但也是付出不少努力. 並不奢望你們認同, 但也最少給點尊重.
    利申:我也是首次全馬一組, 而且是最後才到的一班人. 除了一開始站在比較前, 我都是在最後的一班人中. 我沒有時間, 當進入最後幾公里, 我已經不可能向前看, 只能向地望. 因為看到還有很長的路, 意志就會崩潰. 你們有你們追求佳績的熱情, 我們也有我們完成賽事的鬥志. 不求你們認同, 但求一點尊重. 能跑的沒人想做步兵.

都唔係講全馬要全面cut 時間,係設年齡組別呀,如全球知名的boston一樣,它也設年齡分組時限。 能認真去準備一個全馬,本身已値遵重,始終它已是透支了一般人的體能去完成。唔似半馬,基本上些少付出已冇乜可能要行  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 22:09

升級   56.33%

• 簽到天數: 4 天

反而我覺得平時跑開步跑友大多數好有禮貌
    10K,半馬,拍照,步行團的朋友可能根本唔知跑步應有禮讓、態度,而引至一連串問題出現。
    幾年前多數都係10 K步行影相遊,但現在發展到半全馬步行影相半天遊。

升級   52.6%

該用戶從未簽到

小弟係半馬一組
    明知一定同全馬撞所以一開始沖左上去先 大約頭十多個到折返處
    匯合後唔算迫 大家都好禮讓 小弟睇清楚安全就一口氣CUT去最右慢慢過全馬既人  
    但西九回程中途見返同組既人真係有點可怕...聽歌..吹水..影相....廁所排哂隊

不過樓上講得岩 人群入面一定有D人係好比心機
    怪就怪大會....似係一味谷參加人數 想揚威海外咁

師兄應該撞是全馬300-330那班吧?都有4:57-4:18/km pace  詳情 回覆 發表於 2013-2-27 13:38

升級   0%

鬱悶

cc6236 發表於 2013-2-26 21:37
    抱歉, 我說的絕不是挑戰組. 我相信你們的時間比大會限時差很遠. 收窄大會限對你們沒有影響, 但對在限時邊 ...

都唔係講全馬要全面cut 時間,係設年齡組別呀,如全球知名的boston一樣,它也設年齡分組時限。
    能認真去準備一個全馬,本身已値遵重,始終它已是透支了一般人的體能去完成。唔似半馬,基本上些少付出已冇乜可能要行!

講些少你知,去年3月底人到中年跑一次全馬的念頭第一次冒出時,我也是目標為完成,當時左計右計是530完成。在此次參加途中,在28km大腿肌肉開始抽蹜時,小弟心裡只冒出一樣嘢:無論多慢,我也要是跑足全程去完成,唔要有步行,已經冇咗華麗的初次,唔好連最基本要求的"跑"都做唔到!

提提你,長跑時因疲倦而向下望,已經是犯了大錯了。腰一定要自然挺直,視線向前!