香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: jcm_leung
打印 上一主題 下一主題

長課落雨 , 點算?

升級   28.1%

該用戶從未簽到

頭先去到運動場,點知大雨起黎,惟有放棄改為跑機

升級   52.6%

該用戶從未簽到

落雨唔驚 最驚行雷
記得有次係佐敦谷公園慢跑 突然有個雷雨帶黎左係頭頂
無耐...有條雷打左係我身邊粿樹到 同我相差幾米 我比條樹支dum中左跌左落地下坐左係到 耳嗚得好勁

好危險! 下次真係唔好la  詳情 回覆 發表於 2013-3-27 00:53

升級   89%

該用戶從未簽到

天氣惡劣及有危險,例如:雷暴,山泥傾瀉,黑/紅/黃雨警告,長課會暫停一次,改行樓梯,保持心肺鍛鍊;
否則落雨照跑長課,路線會由跑山改為跑馬路;
因為我覺得這是其中一種跑步(或者是身體)的鍛鍊,並且可以吸收各方面的跑步經驗:
1. 下雨會對環境/路面(平路,上/落斜)產生的影響/變化
2. 現有的裝備(衣服,鞋,襪)是否適合雨天/濕滑天氣跑步
3. 留意自己身體的反應/適應能力,水和食物的補充等等.
香港雨季很長,比賽時候經常會遇到不穩定天氣,日曬雨淋的經驗不可少!
不過正如各位師兄師姐所講,落雨跑步後要盡快換衫/保暖,因為長課後體能下降,扺抗力會較弱,容易着涼.萬事小心為上!!!

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

除非太大雨, 或者有雷, 否則都會照訓練

其實落雨下, 對意志, 身體狀況, 步法, 體力分配等都同好天係兩回事, 可以等自己適應呢一系列既變化, 如果比賽時係大雨天既, 唔通唔玩咩. 所以雨中訓練係非常好既經驗.

最緊要就係小心, 慢跑就可以, 沖圈就唔好la, 比較危險

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

armanxd 發表於 2013-3-26 22:34
    落雨唔驚 最驚行雷
    記得有次係佐敦谷公園慢跑 突然有個雷雨帶黎左係頭頂
    無耐...有條雷打左係我身邊粿樹 ...

好危險! 下次真係唔好la

升級   23.55%

該用戶從未簽到

我對腳好痕呀。。。幾日都落雨無跑。。。唔跑走去睇戲。。。行過商場見到運動鋪又想跑。。。