香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: alex504992004
打印 上一主題 下一主題

「 醣 原 負 荷 法」

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I personally don't know anyone here in USA using this.  Actually, never heard of it before.  Carbo loading is just carbo loading.  What? you have to measure how much to put in your mouth?  Come on!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 22:31 發表

clerkb小兄弟:
我其實都希望我係誤會/誤解咗你,我最後只想補充少少關於談到閣下為何認為討論=勸導,這並不是你所講好像是本人的聯想,而是我總結閣下post#8, #10及#11得出的結講。於post#10尾段(現不知為 ...

大圍兄:
1. 你少睇clerkb既回應,可能b兄唔習慣電腦打字,眼字唔似大家咁流暢。初睇係可能怪怪地,但同佢虛心傾多一陣,你會慢慢明白b兄正式想講咩
2. b兄跑步既經驗比你同我都好,最起碼佢10k係sub40,佢都跑過全馬。我相信b兄既經驗對我地有幫助
3. clerkb應該唔係「小兄弟」(不應當人人也是「o個位人兄」)
4. 以上3點只希望減少大家誤會,並無不尊重大圍兄既意思

clerkb兄:
1. 唔好回應大家呀,以前同b兄既對話,我學到好多野
2. 網上文字既世界,真係好容易因為一兩個字意思唔清楚而引起誤會

升級   0%

該用戶從未簽到

post#11 是我作出同意 此法. 因為這是好common同安全的, 加碳坊間都知的, 其實與之前的冇直接關係. 但你可講我暑接否定(比賽前4-6日(勿吃碳水化合物) 進食高脂肪、高蛋白質食物例如:雞、牛、豬、羊、魚或雞蛋及小量蔬菜等。) 這一步.   

但其實我係分開回應 , 一個係alex 的,  一個係peter .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-8 23:10 發表

大圍兄:
1. 你少睇clerkb既回應,可能b兄唔習慣電腦打字,眼字唔似大家咁流暢。初睇係可能怪怪地,但同佢虛心傾多一陣,你會慢慢明白b兄正式想講咩
2. b兄跑步既經驗比你同我都好,最起碼佢10k係sub40,佢都跑 ...

Thx . 其實我都想大家進步的,只係要在安全健康身心之上.  

我從來都冇講我d成績, 亦吾會睇少人的(我自知自己好渺小的. 又吾算係咩經驗, 真的)  但真係接觸過d香港既高手,係跑山,跑步同攀石. 同講返d心態上, 同健康上既觀察. 

升級   0%

該用戶從未簽到

大家可發現我作強烈回應的post 大都關於食物健康的. 

如:大隻跑手的log , 我有睇過. 不過亦吾會作D什麼回應的, 因為佢d問題都吾會對身體有咩影響,所以都吾會多言的. 最多佢米跑慢d.   

不過如何是好. 不多言了. 亦破了界. sorry !   

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-10-8 23:30 發表

Thx . 其實我都想大家進步的,只係要在安全健康身心之上.  

我從來都冇講我d成績, 亦吾會睇少人的(我自知自己好渺小的. 又吾算係咩經驗, 真的)  但真係接觸過d香港既高手,係跑山,跑步同攀石. 同 ...

你以前有提過少少你既成績.....可能b兄唔記得左啦
不過我知你唔係咁強調自己成績既

跟教練練跑講下講下......佢都有類似b兄既觀點
佢話協調性好緊要......如果身體協調性做得好....玩咩運動都好容易上到手
b兄d高手朋友就應該係呢類人......

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-10-8 23:38 發表

如:大隻跑手的log , 我有睇過. 不過亦吾會作D什麼回應的, 因為佢d問題都吾會對身體有咩影響,所以都吾會多言的. 最多佢米跑慢d.   

不過如何是好. 不多言了. 亦破了界. sorry !

b兄用意係好既.......請繼續發言啊
有時post左d野....有人有回應....無論正面定負面.....都好開心架啦

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-10-8 23:38 發表

不過如何 ...
其實大家都係長跑網的熱心會員,一時文字上的誤會唔好太介懷。
雖然未正式認識B哥哥,但我估我係鄧記見過佢的,大圍兄,我同你保證,B哥哥絕對唔係好似我地另外個位"小兄弟" ,係一個好有型的男士 ;我去跟佢地練interval佢俾左唔少塵我食 ,哈哈。
呢排大家可能都俾某d留言令到大家有的緊張,其實大家都係長跑網的好網友,個人覺得呢到絕大部份的師兄師姐都係好熱心同rational;我自己比較"唔專一",又鍾意玩其他運動,亦有上有關其他運動網站的討論區,相比之下呢度真係好好,好civilized
希望大家都可以keep住開開心心咁跑落去!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 9/10/2008 09:29 發表
其實大家都係長跑網的熱心會員,一時文字上的誤會唔好太介懷。
雖然未正式認識B哥哥,但我估我係鄧記見過佢的,大圍兄,我同你保證,B哥哥絕對唔係好似我地另外個位"小兄弟" ,係一個好有型的男士fguft ...

要繼續開心,一於齊齊亮相啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-10-9 12:12 發表

要繼續開心,一於齊齊亮相啦!

係! 站長!

b 哥哥:

正如 Desmond 兄所講,網絡文化,這裹已很自律及有文化的。
我睇你也熱哀於跑步運動,在這論壇裹你都經常分享下一D 自己的經驗及意見給其他跑手,這種行為是值得欣賞及尊敬,但也像現實世界內,有人欣賞贊同及不同意見的,何必介懷。

升級   29%

該用戶從未簽到

有冇人試緊這個方法 俾些意見