香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purepink
打印 上一主題 下一主題

Garmin 910XT 使用心得分享 (2013/09/11 更新版本3.00)

升級   84.4%

該用戶從未簽到

我都發覺有呢個問題, 可能係停係到的時候隻手郁而影響到。我聽日試下停低時襟stop, 開始再襟, 睇下會唔會好D

升級   14.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2012-2-16 16:13 發表 我都發覺有呢個問題, 可能係停係到的時候隻手郁而影響到。我聽日試下停低時襟stop, 開始再襟, 睇下會唔會好D

停下休息时候要按 lap ,当休息完又开始游要再按一次 lap 。

如果连续来回游不休息,每次到泳池墙边时候试下用带表只手触摸一下墙。

升級   0%

該用戶從未簽到

跑完渣馬,個錶入三條隧道都收唔到GPS訊號,無pace顯示不但止,重係無埋距離,一個馬拉松最後只有38.XXK,問過幾個會員都係咁,其中一個會員話,佢入左隧道見到里數牌就按一下lap掣,個錶就計番個距離,佢隻錶顯示足42.xxK。 出左隧道佢又好快追番衛星,整體上都好滿意。

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 15:55 發表
跑完渣馬,個錶入三條隧道都收唔到GPS訊號,無pace顯示不但止,重係無埋距離,一個馬拉松最後只有38.XXK,問過幾個會員都係咁,其中一個會員話,佢入左隧道見到里數牌就按一下lap掣,個錶就計番個距離,佢隻錶顯示足 ...

咁如果有footpad 係咪解決度呢個問題?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 15:55 發表
跑完渣馬,個錶入三條隧道都收唔到GPS訊號,無pace顯示不但止,重係無埋距離,一個馬拉松最後只有38.XXK,問過幾個會員都係咁,其中一個會員話,佢入左隧道見到里數牌就按一下lap掣,個錶就計番個距離,佢隻錶顯示足 ...

用埋footpod係唔係可以冇事?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 monkeywsk 於 2012-2-17 16:13 發表

Kelvin ching快手過我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 monkeywsk 於 2012-2-17 16:13 發表

是的,如果有foot pod係可以解決收唔到GPS訊號既問題,渣打果日我帶住一個視障運動員,一時又去廁所,一時去寄存行李,又去廁所,又去熱身,上左線落雨又帶佢避雨.....,忙到無set番個錶用footpod,到跑果時一隻手要拿色帶帶他,已經無手按掣了。
番黎之後發覺footpod未calibrate好(因為以前是用310XT,個footpod在新的910XT錶未Calibrate好),所以如果當時有用也是不準確的,最近我在練習時多次Calibrate footpod,而家應該無問題了。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 16:31 發表

是的,如果有foot pod係可以解決收唔到GPS訊號既問題,渣打果日我帶住一個視障運動員,一時又去廁所,一時去寄存行李,又去廁所,又去熱身,上左線落雨又帶佢避雨.....,忙到無set番個錶用footpod,到跑果時一隻手 ...

明白哂,謝謝

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 16:31 發表

是的,如果有foot pod係可以解決收唔到GPS訊號既問題,渣打果日我帶住一個視障運動員,一時又去廁所,一時去寄存行李,又去廁所,又去熱身,上左線落雨又帶佢避雨.....,忙到無set番個錶用footpod,到跑果時一隻手 ...

想問 Footpod 如果步距唔穩定, 係咪會好唔準?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2012-2-17 16:34 發表

想問 Footpod 如果步距唔穩定, 係咪會好唔準?

係呀! 所以咪要跑到正常速度之後才calibrate,之後步距及速度唔穩定都無問題,佢會即時show到的!
    要去跑了,唔得閒講住,bye!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 16:50 發表

係呀! 所以咪要跑到正常速度之後才calibrate,之後步距及速度唔穩定都無問題,佢會即時show到的!

一會見

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 allanccl 於 2012-2-17 16:50 發表

希望我冇會錯意
    即係 calibrate 時要穩定步距.

真係使用時就算步距唔穩都冇問題, 佢都會修正到 D Data

係咪咁?
    Thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2012-2-17 17:27 發表

希望我冇會錯意
    即係 calibrate 時要穩定步距.

真係使用時就算步距唔穩都冇問題, 佢都會修正到 D Data

係咪咁?
    Thx

全對!

升級   14.74%

該用戶從未簽到

Forerunner 910XT Software Update  
    Changes made from version 2.30 to 2.40:
    =============================
    Improved calculation of instantaneous pace.
    Fixed occasional watch freeze issue during pool swim.
    Fixed potential dropout of speed/cadence data when using speed/cadence sensor and particular power meters when GPS off.
    Fixed occasional problem of multisport activities containing pool swim not uploading to Garmin Connect.
    Made improvement to reduce elevation spikes at beginning of activities

Update URL:
    https://buy.garmin.com/shop/stor ... roduct=010-00741-20

升級   98.9%

該用戶從未簽到

回復 146# 的帖子

Thanks, updated

升級   98.9%

該用戶從未簽到

亮哥,心跳帶己取,真係舒服過110果條多多聲呀,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 purepink 於 2012-2-24 21:10 發表
    Forerunner 910XT Software Update  
    Changes made from version 2.30 to 2.40:
    =============================
    Improved calculation of instantaneous pace.
    Fixed occasional watch freeze issue during pool swim.
    Fixed potential dropout of speed/cadence data when using speed/cadence sensor and particular power meters when GPS off.
    Fixed occasional problem of multisport activities containing pool swim not uploading to Garmin Connect.
    Made improvement to reduce elevation spikes at beginning of activities

Update URL:
    https://buy.garmin.com/shop/stor ... roduct=010-00741-20

謝謝purepink師兄提供,小弟update左個firmware做2.40,入隧道(當時坐緊巴士)時即時停止計距(因無了GPS訊號),一出隧道便立即計番直線距離,正!
    渣打入了三條隧道,一個全馬只得38K幾的問題解決了! Thank you!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2012-3-2 21:47 發表
    亮哥,心跳帶己取,真係舒服過110果條多多聲呀,

那就好了,多d使用條心跳帶呀!

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

Garmin 910XT 使用分享二

好多謝亮哥安排" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />hjk已取了我和r32 的錶啦;
    今天一放工已急不及待衝去取錶, 今次係小弟第一隻擁有o既心率錶, 實在好興奮" />" />hk

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-7 00:24 發表
    好多謝亮哥安排" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />hjk已取了我和r32 的錶啦;
    今天一放工已急不及待衝去取錶, 今次係小弟第一隻擁有o既心率錶, 實在好興奮" />" />" />" />" />" />hk

快d拎去試下啦" />" />" />" />

除左Garmin connect外,依個都食garmin 架

http://www.endomondo.com/home