香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 龜兔競跑
打印 上一主題 下一主題

鰂魚涌公園二期假期吳准跑

升級   30.45%

該用戶從未簽到

約十日前一個晚上係狗公園跑步時比狗兇,一對男女主人有一架推狗車,4隻松鼠狗,每2隻松鼠狗比一條好短的狗帶兩邊狗帶尾互相扣住,其中一隻惡嘅松鼠狗係咁吠我,我閃開打橫跑諗住避開佢,佢照樣向我衝埋黎吠我,個男主人係咁意叫咗隻狗一聲,但都無出手阻止隻狗,最後我都成功避開隻狗!!

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

建議有用開個一個公園跑步的, 要向康文署反映. 唔出聲一定俾D狗霸曬.

升級   39.75%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

如果人人自律禮讓,根本不用訂出咁多例。

Like: 5.0
    Like: 5
    同意  發表於 2013-4-15 23:52

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟已收集大家客觀的意見,只求辯論不客觀的意見已剔除,已約了明天早上會見區議員表達東區極需要一條跑步徑,多d人以最廉宜的跑步運動可以減少心血管病及長期病患,減低政府的醫療開支,反對只顧及少數有錢養狗人仕專利霸佔行人步道作為狗公園,因這狗公園的設立,公共屋村偷養狗隻日趨嚴重,映響安寧及使住戶間發生磨擦(小弟鄰舍也開始非法養狗,日嘈夜嘈,非常討厭)。
    請問大家還有甚麼想向區議員表達? 這區議員競選時承諾爭取建設一條由柴灣去中環的海濱長廊,而家起的長廊部份竟被用作有錢人放狗的廁所,人竟然不能使用,會質詢他是否食言。

Like: 5.0 Unlike: 0.0
    唔該亮哥,我星期日都有跑經過那公園!  發表於 2013-4-16 20:00

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

絕對支持東區盡快興建跑步徑!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

你地所講既相關路段我都試過跑過一次
    未試過俾"食Q"趕(可能當日係平日)
    但果段路事實上就真係比較窄,冇一期同埋愛秩序灣海傍既路段咁寬
    Anyway, 各位途徑呢個路段小心
    (其實唔止呢段路,跑入村屋果D路都要小心,因為村屋D住戶好多時都有養狗)

升級   0%

該用戶從未簽到

剛會見了區議員,表達了:
    1. 政府沒投放任何資源在鼓勵運動上,強烈要求興建中的港島北岸海濱長廊要加設跑步徑,鼓勵全民以最便宜方法運動,改善健康、減少心血管病及長期病,以減低醫療負擔。
    2. 取消現在的狗公園,改給市民步行及跑步運動之用,因為狗狗不會欣賞海景,窄窄長長的設計不利狗隻嬉戲跑逐。
    3. 連接則魚涌公園長廊有條太窄的路,不宜步行或跑步。

獲即時回覆及會提交區議會的事項:
    1. 的而且確在興建柴灣至中環的港島北岸海濱長廊,北角段設計是雙層天橋形式,上層行車,下層行人,寬闊得有食物亭設置。
    2. 現時的狗公園是以前存在了的,會覓地興建一個闊d,適合放狗嬉戲跑逐的。到時現有的狗公園會改返做海濱長廊。
    3. 連接則魚涌公園長廊有條太窄的路因為是煤氣公司的XX站,現正商討另覓地方搬,搬左該段就會開闊直通。
    4. 會在區議會提出港島北岸海濱長廊加入緩跑徑。
    5. 會同康文署商討狗公園的管理,真係唔准跑步就出正文件及告示牌,不能靠保安員口講唔准。

Like: 4.3
    按錯, 應給 5 個 like  發表於 2013-4-21 12:28
    Like: 0

升級   48.05%

奮鬥

絕對支持.

升級   100%

該用戶從未簽到

手快快, 按錯制, 應該5個like
    亮哥, 唔該哂

唔緊要,已刪除評點,可以再評點。 其實和議員講得好清楚,我們絕對不是及更不想和狗主對立,現在的狗公園真的不適宜放狗,希望能搵到更理想地點興建更佳的狗公園,我們跑友能有條跑步徑可以運動健身。  詳情 回覆 發表於 2013-4-16 15:48

升級   0%

該用戶從未簽到

ritalau 發表於 2013-4-16 15:13
    手快快, 按錯制, 應該5個like
    亮哥, 唔該哂

唔緊要,已刪除評點,可以再評點。
    其實和議員講得好清楚,我們絕對不是及更不想和狗主對立,現在的狗公園真的不適宜放狗,希望能搵到更理想地點興建更佳的狗公園,我們跑友能有條跑步徑可以運動健身。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 613 天

公園吳比跑步????咁要公園做乜????!!!!!

那是被劃分為狗公園的部份,請師兄由頭看一次才加評語。切勿為拗撬而過度反應,我們歡迎理性、有建設性、可行性的提議或意見,收集後會向區議員反映,期望跑友們團結一致,爭取政府投放資源興建跑步徑。謝謝!  詳情 回覆 發表於 2013-4-16 17:02

升級   0%

該用戶從未簽到

eokcyu 發表於 2013-4-16 16:47
    公園吳比跑步????咁要公園做乜????!!!!!

那是被劃分為狗公園的部份,請師兄由頭看一次才加評語。切勿為拗撬而過度反應,我們歡迎理性、有建設性、可行性的提議或意見,收集後會向區議員反映,期望跑友們團結一致,爭取政府投放資源興建跑步徑。謝謝!

條跑徑可以連到入面既太古城既魚則魚涌公園, 果度本身有緩跑徑, 將果度連埋, 過番大晶果個位, 再連番出海旁, 同樣都做到一個連續不斷既跑步徑  詳情 回覆 發表於 2013-4-22 02:00

升級   47.33%

該用戶從未簽到

其實可以唔入個狗公園的, 由架船嗰面穿過去之後可以出返馬路的, 條馬路無乜車, 最多得啲靈車, 個公園唔算長, 唔夠1K, Skip咗佢算啦

我同D朋友跑都會係停車場出口轉出去跑外圍, 因為更加大地方跑唔使人狗爭路出意外  詳情 回覆 發表於 2013-4-20 09:37

升級   36.84%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-4-16 11:32
    剛會見了區議員,表達了:
    1. 政府沒投放任何資源在鼓勵運動上,強烈要求興建中的港島北岸海濱長廊要加設跑 ...

雖然唔係這區,不過師兄為了各跑友盡心盡力, 感謝感謝!辛苦晒
    (點評手快CLICK錯, 應該5個LIKE, 不好意思)

升級   68.95%

該用戶從未簽到

其實,平日唔多人的話 (我早上跑步多),我都會跑入去。保安員他們不會理會我的 (還互相叫大家早晨)。但到假日,我自己都選擇跑到狗公園前就轉左,情願跑出街都不跑入去,主要原因是有標語告示,第二是避免被人撞倒或狗繩絆倒,因為假日入面真是有很多大大小小的狗隻。我本著祇要大家互相尊重,大家開心!跑步對我其中一個原因是減壓,不是令我增加麻煩!所以,在假日我喜歡跑出去,無人阻檔!

Like: 0.0
    Like: 0

升級   20.4%

開心

ChowChow 發表於 2013-4-16 19:12
    其實可以唔入個狗公園的, 由架船嗰面穿過去之後可以出返馬路的, 條馬路無乜車, 最多得啲靈車, 個公園唔算長 ...

我同D朋友跑都會係停車場出口轉出去跑外圍, 因為更加大地方跑唔使人狗爭路出意外

師兄,我最近都系學你0甘轉出去,路寬好多直跑到警署,回程到公園筲箕灣公園出口,共5.5K. 跑2次就11K 了。  詳情 回覆 發表於 2013-4-24 09:12

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

allanccl 發表於 2013-4-14 23:51
    想問一下閣下住在那區? 香港島跑友想搵條路跑都無,我們多年來好期望有一條路可以由柴灣跑去中上環,而 ...

亮哥, 我正正係住係東區, 我由出世已經係東區人, 住左成三十幾年, 我點會唔知東區情況.... 我住北角一樣無路跑, 但我一樣可以跑太古, 跑維園, 跑北角碼頭, , 狗唔係大晒, 我都同你講左, 果個係難得既大型狗公園, 你講跑友等左好多年, 但狗友同樣唔係等左好多年咩? 人同狗一樣, 係無分, 分既, 係人既自私, 你成日話人歪理, 但你自己有無諗清楚點解果度要寫明寵物公園, 因為大部份既公園, 都係狗隻不能入.. 所以果個公園先會有比較多限制, 好似你咁講, 個個人都只係為左自己既樂趣, 可以無視限制, 咁所有有寵物既, 都可以去晒所有講明狗隻不能進入公園既, 因為放狗都可以放鬆人既心態, 亦可以慢行半個鐘至一個鐘, 一樣可以對健康有幫助, 仲有, 唔好講到有錢人先可以養狗, 養狗兩,三個月既使費可以平過買一對美津濃CREATION 系列, 一隻GPS 錶, 可以俾我以前隻西施食一年有多....,
    你叫人將心比心, 但左一句歪理, 右一句歪論, 你有將心比心過咩? 你有為寵物主人諗過呢? 不過當你覺得有寵物既人, 一定係有錢既人先會養既.. 我就知我問都多餘.. 點解咁多流浪者身邊都有隻狗.. 因為狗比人更能成為心靈伴侣.. 更無任何機心..

你自己都講, 只係寵物公園既一部份, 果度佔左成個海濱又有幾多呢?  點解唔可以大家傾下點樣介? 令到大家都有得益呢?

你覺得我無將心比心, 我最少有諗過東區走廊下面D 柱"等"位連埋起條長跑徑, 咁仲可以真正由第日既維園海濱連到你所講既東區海濱, , 你現在只求寵物公園搬走, 但搬去邊就由得佢... 我都唔識可以講乜..

當然, 你反正當左我所講既歪理, 又話我無將心彼心, 但你亦回左我咁多, 我亦多謝你既回覆先, 你唔再回我, 當我係歪論, 我亦無計, 但如果你仲有乜野想討論既, 我會好樂意同你討論...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

allanccl 發表於 2013-4-16 17:02
    那是被劃分為狗公園的部份,請師兄由頭看一次才加評語。切勿為拗撬而過度反應,我們歡迎理性、有建設性、 ...

條跑徑可以連到入面既太古城既魚則魚涌公園, 果度本身有緩跑徑, 將果度連埋, 過番大晶果個位, 再連番出海旁, 同樣都做到一個連續不斷既跑步徑

升級   0%

開心

sm_man 發表於 2013-4-20 09:37
    我同D朋友跑都會係停車場出口轉出去跑外圍, 因為更加大地方跑唔使人狗爭路出意外 ...

師兄,我最近都系學你0甘轉出去,路寬好多直跑到警署,回程到公園筲箕灣公園出口,共5.5K.
    跑2次就11K 了。

CHING 我地見過的, BENNY飲宴上....  詳情 回覆 發表於 2013-4-28 17:14

升級   20.4%

開心

lewischan 發表於 2013-4-24 09:12
    師兄,我最近都系學你0甘轉出去,路寬好多直跑到警署,回程到公園筲箕灣公園出口,共5.5K.
    跑2次就11K 了 ...

CHING 我地見過的, BENNY飲宴上....