香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手裝備請教

升級   5.26%

該用戶從未簽到

本人新手一名,想開始夜跑減肥,但一個人夜跑會悶,加上想減得有效率d,所以會帶以下裝備,想請教下多唔多人一樣,或有咩意見:

1) 家門匙 (自己住,無人開門)
2) 八達通 (入屋宛要)
3) iphone + bluetooth 耳筒 (聽網上電台重播,無咁悶,同時用Nike+計距離)
4) Polar 心率錶 (未買,但希望可以幫自己keep係減肥心跳區)

以上算唔算多? 因每次好似要執好多野咁,同埋如果聽iphone係咪會聽唔到心率錶提示?
+1 0
上一篇︰7月17日(星期三)"深水埗"戲水樂悠悠~下一篇︰NBA教練級人馬來港舉辦大型分享會

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

我一個臂帶裝住八達通, 電話, 20蚊, 身份證
    心率錶一隻+心率帶一條
    bluetooth 耳機一只鎖匙一串
    衫褲鞋襪加用左30幾年既飛毛腿一雙

鎖匙一串? 點袋? 臂帶用邊隻? 我隻Mizuno袋電話成日跣落來, 太緊又唔舒服, 有無好介紹?  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 22:16

升級   53.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 58 天

爭個水樽仔,雖然係夜跑,補水都緊要嘅,我都係一個夜跑人,口乾起上嚟都有得濕吓口,下下入些粉買,一來嘥錢,二來唔環保。

升級   5.26%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2013-7-15 17:09
    我一個臂帶裝住八達通, 電話, 20蚊, 身份證
    心率錶一隻+心率帶一條
    bluetooth 耳機一只鎖匙一串

鎖匙一串? 點袋?

臂帶用邊隻? 我隻Mizuno袋電話成日跣落來, 太緊又唔舒服, 有無好介紹?

鎖匙放褲袋, 我買D跑褲都係後面有個拉鏈位, 可以放野 腎帶係YAHOO BID返黎既CHEAP野, 可能我要求低, 覺得無咩問題  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 22:29

升級   5.26%

該用戶從未簽到

鎖匙一串? 點袋?

臂帶用邊隻? 我隻Mizuno袋電話成日跣落來, 太緊又唔舒服, 有無好介紹?

升級   59.25%

該用戶從未簽到

用iphone不如買條bluetooth 心跳帶

http://store.apple.com/hk/produc ... placement=H8296PA/B

升級   0%

奮鬥

coolsay 發表於 2013-7-15 22:16
    鎖匙一串? 點袋?

鎖匙放褲袋, 我買D跑褲都係後面有個拉鏈位, 可以放野

臂帶係YAHOO BID返黎既CHEAP野, 可能我要求低, 覺得無咩問題

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

小生的裝備……
    1 衫、褲
    2 手錶、有時會帶埋心率帶(計時及CHECK心率)
    3 腰包(裝水樽、八達通、IPHONE﹣NIKE+)

就這麼多了,對!沒錯!就那麼多!
    沒鞋?因為小生沒錢買鞋赤腳跑囉!哈哈哈!

升級   53.35%

奮鬥

我用緊一個nike臂袋好好用嘅,前面有一格插電話,方便隨時拎電話打,後面有拉鍊格可以放鎖匙、卡同錢,個樣係咁嘅:
    http://www.nikestore.com.cn/product/FC9080-912/detail.htm
    我見到旺角波鞋街同灣仔修頓附近都有得賣,另外,有個唔知香港定大陸嘅運動品牌都向nike哩個臂袋「致敬」出咗個一樣樣,價錢平幾十蚊嘅,我見尖沙咀某樓上跑步用品舖同埋荃灣某跑步用品店都有得賣,如有需要可PM你以上嘅地址。

please pm me the address, thank you!  詳情 回覆 發表於 2013-7-23 22:54
    pls pm me the address..Thanks so much  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 00:47

升級   0%

• 簽到天數: 1 天

若屋苑保安OK的話,可把成抽鎖匙放在樓下信箱,只帶果條信箱鎖匙仔跑.可以輕少少.返屋企時去信箱攞門匙入屋.

我只帶一條大門匙, 唔差得遠, 遲下有錢換指紋/密碼鎖, 就可以匙都唔帶...但你個提議我都成日用, 當個信箱係暫托  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 00:50

升級   5.26%

該用戶從未簽到

rl0497 發表於 2013-7-15 23:19
    我用緊一個nike臂袋好好用嘅,前面有一格插電話,方便隨時拎電話打,後面有拉鍊格可以放鎖匙、卡同錢,個樣 ...

pls pm me the address of wan chai shop..Thanks so much

升級   5.26%

該用戶從未簽到

nottoofat 發表於 2013-7-16 00:21
    若屋苑保安OK的話,可把成抽鎖匙放在樓下信箱,只帶果條信箱鎖匙仔跑.可以輕少少.返屋企時去信箱攞門匙入屋.: ...

我只帶一條大門匙, 唔差得遠, 遲下有錢換指紋/密碼鎖, 就可以匙都唔帶...但你個提議我都成日用, 當個信箱係暫托

升級   56.67%

開心
  • 簽到天數: 7 天

藍芽心跳帶其實邊度有得賣?
    同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問)

電話用果D藍芽心跳帶? GIGASPORT都有, 要留意IPHONE同ANDROID係唔同款既, 但係我覺得跑緊要睇電話係好高難度, 買隻錶實際D 水既有腰帶, 手握式同背囊, 睇自己習慣啦  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 14:40
    小生係用腰包可以裝水樽果隻, 至少乜都可以放晒入去…… 唔洗用手去拎。  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 14:23

升級   53.35%

奮鬥

帶水嘅有好多方法,我見有跑友係就咁拎住個膠水樽嘅,個人唔建議,因為一來重,二來你冇嘢固定到個樽,好易飛甩,我就買咗一個Nike嘅跑步用腰包,佢左右兩邊各有一個位放一個手榴彈大細嘅樽仔載水嘅,不過假如大熱天時應該唔夠飲,同埋佢啲料好渣,條拉鍊因為我汗大,好快就搞到生銹拉唔開喇!!同系列嘅手榴彈樽仔佢亦有一個獨立款嘅,有層布面包住個手榴彈樽,後面有個位俾你箍住喺手唔會甩嘅,不過同樣,因為容量細,得170ml,一定唔夠飲,濕吓口都可以嘅。
    好多牌子都有出跑步用孭喺身嘅水樽,我諗哩度其他跑友都可能有好多資料,另外,我最近睇中咗一個Salomon出嘅手楂軟樽睇嚟幾好嘅,可惜我周圍搵都冇!可以參考下以下嘅網頁:

http://itsallaboutthevertical.wo ... ydration-redefined/

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

三項肥人 發表於 2013-7-16 13:46
    同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問) ...

小生係用腰包可以裝水樽果隻,
    至少乜都可以放晒入去……
    唔洗用手去拎。
    當然小生亦見過真係全程手拎住水跑既跑友!

升級   0%

奮鬥

三項肥人 發表於 2013-7-16 13:46
    同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問) ...

電話用果D藍芽心跳帶? GIGASPORT都有, 要留意IPHONE同ANDROID係唔同款既,
    但係我覺得跑緊要睇電話係好高難度, 買隻錶實際D

水既有腰帶, 手握式同背囊, 睇自己習慣啦

電話 Apps 有語音提示, 唔一定要睇  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 15:23

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

vcbid 發表於 2013-7-16 14:40
    電話用果D藍芽心跳帶? GIGASPORT都有, 要留意IPHONE同ANDROID係唔同款既,
    但係我覺得跑緊要睇電話係好高 ...

電話 Apps 有語音提示, 唔一定要睇

我未買錶前都係用電話APPS 睇住跑幾耐同幾快, 佢每公里報一次, 但係我成日會偷望, 睇下而家既PACE有無慢到, 可能我太心急  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 15:31

升級   56.67%

開心
  • 簽到天數: 7 天

多謝樓上幾位師兄呀 其實我而家最多都係5k都唔使飲水住

藍芽心跳帶好似會駁埋電話用apps報道架嘛,咁用臂袋就正囉有埋紀錄
    買錶好似好貴咁

升級   0%

奮鬥

炒炒 發表於 2013-7-16 15:23
    電話 Apps 有語音提示, 唔一定要睇

我未買錶前都係用電話APPS 睇住跑幾耐同幾快, 佢每公里報一次, 但係我成日會偷望, 睇下而家既PACE有無慢到, 可能我太心急

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 6 天

跑街裝備如下

1. iPhone + Jabra Bluetooth
    2. 軟件: Runmeter 用GPS 記錄同聲音提醒
    3. 八達通 (屋苑保安)+少許現金
    4. 彈性腰袋
    5. Wahoo Bluetooth 心跳帶
    6. 毛巾

跑Gym
    1. iPhone + Jabra Bluetooth
    2. 八達通 (屋苑保安)+少許現金
    3. 毛巾

屋企用拍卡/密碼鎖, 所以唔帶鎖匙了