香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Ah_Wing
打印 上一主題 下一主題

傻佬12小時練習記錄

升級   0%

該用戶從未簽到

比賽前一星期睇天氣預測,十零度幾好吖,跑步一流。

比賽前3日都仲好溫和,去check下天氣。寒流!!!唔好呱!

比賽前2日,星期四,上網追睇比賽消息。72小時比賽開始咗,氣溫跌到得番個位數字,夜晚到冰點添,仲要全晚寒風冷雨,聽見都驚...完全冇實習過冷天跑步,連長褲都冇條,即刻上網求救... (我住呢頭天氣好少咁凍嘅,所以冇準備)

比賽前1日,星期五,48小時比賽開始,又係落足全日雨。聽朝係輪到24/12/6小時比賽起跑,預告早上有雨,一樣咁凍,死火囉.....臨時臨急去買架生都得嘅,只不過係幣在連應該買咩都唔清楚... 教練咁啱有條佢買咗唔啱著嘅長tights,借咗比我,重有幾對手套,收到後就飛四個鐘頭車去酒店留宿。

比賽日,星期六,晨早7點幾到場。好彩冇落雨。朝早係2°C,但計埋wind chill係得-2°C。下晝最高都係得6°C。跑道有一程係經湖邊,又凍又大風。著咗薄五趾襪,防腳趾之間起水泡,冇長襪又冇厚襪,用咗對open-toe compression socks,拉高佢當calves sleeves咁著,主要係想暖啲,都唔係貪佢係compression(平時練習都冇著嘅,間唔中長課後著住嚟瞓)。下身得條長tights同短跑褲,兩條都唔係保暖型,不過好過冇。上身開頭著得唔夠,係草地食一陣西北風之後番上車加多件衫,如此咁重複咗好多次。最後著咗一件長袖保暖compression top,兩件長袖tech T,一件短袖tech T,一件薄外套,一件薄雨褸。頭戴冷帽,加條矇面大盜頭巾。手就戴三重手套(一隻薄,加隻勞工手套,再加隻薄)。基本上係冇冬天跑衫,用一大對堆其他衫搭夠,著到不倫不類成隻科學怪人咁,明顯嚴重準備不足。

登錄/註冊後可看大圖

雖然係第一隻超馬,跑成點都冇問題,不過話冇目標都冇人信啦。依練習成績嚟判斷,應該可以做到55 miles(88k)左右。當然心雄想可以做得比練習時更好,希望可以做62 miles(100k)。如果唔掂,至少都要挨50 miles(80k)。戰略係好簡單,順其自然easy run。賽道係來回1 mile(即2 miles一圈),有一個水站,所以每圈都要慢行過水站兩次,一定要飲水(飲幾啖,唔係成杯)。每兩圈食一包gel,計過會夠calorie。如果肚餓會食啲自備嘅energy bars。唔想食大會啲嘢因為怕個肚唔慣,亦唔想食「正餐」要去廁所大大。呢星期咁啱家長嚟咗探我,順便威迫咗佢地黎做support。其實佢地悶咗10幾個鐘,都冇乜嘢做,係影吓相同遞吓啲gel俾我咁。

登錄/註冊後可看大圖

......待續

Like: 5.0
Like: 5
寫得好有現場感,精彩!!  發表於 2013-11-27 06:59
好似睇小說咁,好想知道,事情發展落去會係點。  發表於 2013-11-26 19:10

升級   92.67%

該用戶從未簽到

New York 更糟糕, wind chill 低過-5度, 真死得人.

Agree!  發表於 2013-11-27 05:54

升級   92.67%

該用戶從未簽到

我最近買左條大陸李X長褲, 很溫暖, 好跑和廉價,外加雙層freezer jacket, 帽和手套, 一流.

我呢邊嘅麻煩係好少會咁凍,所以就算買完都唔會好多機會著,好唔抵...  發表於 2013-11-27 05:54

升級   0%

該用戶從未簽到

早上9點,3個組別(24/12/6小時),同時出發!全日只有這時間會與2,30個跑手一齊。雖然跑道短,重複又重複,之後大家會經常碰面,但大家步速不同,都好少再有機會一齊走。冇用gps,因為會唔夠電,所以只係計lap time,因此開始時唔係好清楚自己跑緊幾快,總之輕輕鬆鬆就得。條心跳帶未起跑已經跌咗落肚,太多衫所以冇去搞佢。冇乜所謂,睇HR都係只為好奇,跑咁慢會冇咩好睇,高唔得去邊。個人凍,又taper過,預算腳步會快咗急咗。第一圈搵咗位速度差唔多嘅師姐Rebecca一齊跑,傾吓計。佢話:「我都係第二次跑超馬咋」。過第一圈,佢仲問我時間,因為佢冇戴錶。「19分半,好似快咗啲。」佢都同意:「係噃,快咗啲噃。」只後大家補水時間不同,就分開咗。

Mile
KM
Lap Time
Total Time
Pace
3.22
19:24.11
19:24
6:02
6.44
19:50.73
39:14
6:10
9.66
19:56.76
59:11
6:12
12.87
19:52.24
1:19:03
6:11
16.09
20:24.82
1:39:28
6:21
19.31
19:59.25
1:59:27
6:13
22.53
20:02.51
2:19:30
6:14
25.75
20:19.49
2:39:49
6:20
28.97
20:35.26
3:00:25
6:25
32.19
23:06.81
3:23:31
7:11
35.41
21:29.55
3:45:01
6:41

雖然快咗啲(100k平均要23分鐘一圈),但係跑得幾好幾easy又覺得唔洗刻意減慢,過水站時慢行拉吓筋都夠。之後攰自自然然會慢會行多啲。走咗兩圈上身開始熱,除低咗件薄外套,後來又除低埋對勞工手套。其實服飾不合真係好麻煩,上身夠暖,仲出汗添,但面同手腳就凍。去用啲流動廁所又要好小心,驚跌咗啲手套,又手震震咁調整好多層衫褲,好唔方便。戴係面張頭巾本來用嚟擋風,但係成日跌咗落頸度,冇鬼用。不過錯有錯着,掛住係頸嚟抹鼻涕,好方便,因為要抹足成日。跑到大約25k大脾四頭肌開始「興」。係好輕微,但係早咗。平時LSD時通常走到30k先會有呢個感覺。步速慣咗冇乜點變,不過要每圈停多啲,拉多幾次筋。有啲跑手跑得好快,亦有好多慢慢行,唔知自己排緊咩位置。對頭周不時都見到Rebecca,佢好似暫時慢我幾分鐘。另外有位穿短tights嘅男跑手,好快又唔洗停,全日數唔到俾佢lap咗幾多次。總括嚟講,頭4個鐘跑得幾順暢,大腿係有啲攰,但時間比預期中理想。

登錄/註冊後可看大圖

(唔知點解張相個link好似唔work)
https://lh4.googleusercontent.co ... 4/s720/P1220718.JPG

......待續

升級   0%

該用戶從未簽到

Mile
KM
Lap Time
Total Time
Pace
38.62
22:29.21
4:07:30
7:00
41.84
21:54.74
4:29:25
6:49
45.06
22:32.51
4:51:57
7:01
48.28
22:55.26
5:14:53
7:08
51.50
24:16.49
5:39:09
7:33
54.72
24:16.56
6:03:26
7:33
57.94
28:21.25
6:31:47
8:49
61.15
35:23.51
7:07:11
11:00
64.37
43:00.04
7:50:11
13:22

圈速越嚟越慢,係意料中事。跑咗咁耐當然攰。而家每圈要行或停3,4次,拉筋時都覺得對腳好緊。4個半鐘完成頭馬係快咗。到50k時,大約5個半鐘算係PR咗。但係未開心得切惡夢就開始。四頭肌由「興」開始變酸痛。另外又有練習時未遇過嘅新問題出現。腳趾同腳掌(中掌落地個位)越嚟越痛。其實我都分唔出係凍定痛,好可能兩樣都係。跑硬地太耐,對襪又唔保暖,出汗濕咗都唔奇。60k,大脾狀態急轉直下,唔係老抽,而係酸痛無比,每步落腳都唔受力,就快跌低咁。就似跑完初馬後第二日,樓梯都落唔到嘅感覺。最後頂唔順,始終要上車(泊咗係水站隔離),做咗個錯誤決定。又凍又痛,加對襪咪得囉!整理好後再上路,仲大鑊。而家係又凍又痛兼夾腳(鞋唔夠闊),正一傻佬!大腿酸痛到jog都jog唔起,又行又停。打爆肌,今次大鑊了,咁嘅狀態點挨多5,6個鐘?(原先預算會跑9至10個鐘嘅,估唔到咁快收皮)忍到番上車,只好除咗對濕嘅五趾襪,只穿對普通襪。既然大勢已去,換埋對厚啲好行啲嘅Nimbus,試吓慢行睇吓之後會唔會有機會番生。跌到9個字一圈,好驚連50 miles都做唔到。

......待續

回Ringo兄:唔清楚天氣嘅影響,不過的確係跑爆咗,因為我初馬跑爆過一次,情況相同。  詳情 回覆 發表於 2013-11-28 00:26
是否太凍,令肌肉不聽使喚。  發表於 2013-11-27 18:39

升級   0%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2013-11-27 08:18
圈速越嚟越慢,係意料中事。跑咗咁耐當然攰。而家每圈要行或停3,4次,拉筋時都覺得對腳好緊。4個半鐘 ...

回Ringo兄:唔清楚天氣嘅影響,不過的確係跑爆咗,因為我初馬跑爆過一次,情況相同。

升級   0%

該用戶從未簽到

剩下4個小時,還差10 miles(5個圈)。慢行的話,好mun水。比賽要完成完整一圈先算數,所以其實冇4個鐘咁多剩。想計吓應該要行幾快,但覺得計嚟都冇用,因為狀態不均,又點做均速呢?回歸基本,今日嘅目標係盡全力,哩數係其次,做唔到50都冇辦法,更加冇理由因為覺得做唔到而放棄。PR主要靠實力,墊底需要靠意志。好專心咁行,連gel都忘記補了(其實亦冇需要)。練習時9個鐘走過44.6 miles,好難接受比賽跑得衰過練習,但事實如此,9個鐘只跑得44 miles。行好耐先勉強jog到幾十米,不斷嘗試,直到後來真係jog唔到。行得多,肌肉開始變緊變硬,人又開始冷,要保持速度更加困難。7Xk,連踎低拉筋都做唔到。上身仍很強,沒有腰酸背痛。左右左右揮動手臂帶動步伐。小腿亦無問題,只是大腿廢了。途中拍上位行緊72小時嘅跑友,我話我爆咗,佢話:「你仲行緊,唔好停。」就係咁,行咗幾個鐘。到最後完成50 miles,有個多小時剩下。冇可能以36分鐘圈速走多兩圈,係時候放棄了。最後一圈,慢慢行,唔需要再急。拍上另一位女跑友,邊談邊行一起步過終點。11個半鐘,52 miles完成(83.7k,差啲夠兩隻馬)。

Mile
KM
Lap Time
Total Time
Pace
67.59
36:40.76
8:26:51
11:24
70.81
30:35.76
8:57:27
9:31
74.03
33:40.48
9:31:08
10:28
77.25
38:39.08
10:09:47
12:01
80.47
37:35.77
10:47:22
11:41
83.69
41:50.23
11:29:13
13:00

登錄/註冊後可看大圖

12小時之後個死樣

登錄/註冊後可看大圖

停下,身體不由自主地發冷顫抖,加多了兩件外套都無補於事。下身始終唔夠暖。上廁所企唔穩,好驚。又手震,發射系統控制有困難。黑嗎嗎低頭又怕頭燈會跌落無底深潭。之後走入aide station等報告,企係煮食爐前面取暖。坐低飲咗兩杯熱湯,享受過食鮑參翅肚!

係帳亭內重遇其他12小時跑手,包括Rebecca。知道佢跑得好好,因為我爆咗之後佢lap咗我好多次,一路跑到最後都仲好有衝勁。成績公佈,原來Rebecca係女子組冠軍,62 miles!Race Director頒獎時仲笑佢:「上年48小時攞冠軍,點解今年玩12咁少?」唉,難怪我爆到9彩,頭6個鐘我開得仲快過佢,起碼而家知道錯係邊度,真係開得太快,唔係死得不明不白。比賽細細人少少,當然好多豬肉分。我啲新仔屎波都排到年齡組別第二!哈哈,係因為我組得兩條友。其實應該係排第三添,因為總冠軍(72 miles)係喺我個age group度,冇計埋入嚟。所以我個award應該唔係第二,而係包尾!

登錄/註冊後可看大圖

賊贓:環保袋,鴨咀帽,長外套,啤酒杯,Finisher's Medal,同塊誤導人嘅Age Group Award。

Final Average Pace: 8:15/k
Overall Placement: 7/21
Gender Placement: 5/10

今週哩數: 99.6k
連跑日數: 155日 (終於完了!2264k)

番到酒店,行路好似機械人咁。第二日發現除咗quads之外,原來連hamstrings都爆埋。小腿竟然冇事,對compression socks可能真係有幫助。上落樓梯要用扶手,坐立都要用手幫助。星期一開始冇咁酸痛,星期二終於可以活動自如了。我估休息到週末前可以試吓走趟recovery。

~完~

回nottoofat兄:暫時什麼計劃都沒有。休息吓偷吓懶先! Thanks for everyone's encouragement!  詳情 回覆 發表於 2013-12-1 11:59
好精彩! Ah Wing師兄,有冇計劃下一個要挑戰既超馬賽?  發表於 2013-11-30 08:48
超馬唷~ 完成已難能可貴!  發表於 2013-11-29 12:18

升級   0%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2013-11-28 11:08
剩下4個小時,還差10 miles(5個圈)。慢行的話,好mun水。比賽要完成完整一圈先算數,所以其實冇4個鐘咁多 ...

回nottoofat兄:暫時什麼計劃都沒有。休息吓偷吓懶先!
Thanks for everyone's encouragement!