香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

生日大project - 日本初馬好不好?

升級   40.33%

開心
  • 簽到天數: 69 天

是咁的, 小妹在幾個月前因為減肥而開始跑步,
    現在仍然維持跑步的習慣, 同時亦有參加一些短距離的比賽。
    我跑得不快 (pacing 大約6:40-7:00/KM), 不過很享受以自己 的速度完成賽事的感覺。
    下一個規模較大的比賽亦只是渣打10K。
    幾天前在這裡得知佐賀櫻花馬拉松會在我的生日舉行, 心想生日路跑旅行都是個不錯的主意。
    本來只打算報10K志在參與就算, 不過日本的travel agency回覆現在只有全馬名額。
    我從來都沒有跑全馬的概念, 不過見到完成時限有6.5小時,
    如果這半年多加練習應該有望完跑, 而且人大一歲為自己創一個紀錄都是件很有意思的事。
    但是10K都未跑過, 一向的跑程都只有5-8K, 一下子就想挑戰全馬感覺很不自量力…
    實在是非常矛盾…….不知各位師兄師姐有何看法?
    謝謝賜教!
    +1 0
    上一篇︰Asics Freaks下一篇︰Fat Dee 跑步記

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

坊間有很多3個月全馬訓練計劃
    所以現在開始訓練是有足夠時間的

但跟這些計劃要很有紀律
    而且對於香港人來說,計劃後期越來越需要花大量時間在跑步上
    如果有其他活動,工作的話,最好在初期完成

另外,歡迎參加逢星期四 馬鞍山運動場
    You Can Shine 馬拉松新丁育成訓練計劃
    https://www.longrun.hk/forum.php ... 497&fromuid=610

Kin in Running

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

Car666 cmun
    基本上, 賀馬的馬拉松路段頗平坦, 上落起伏不大. 只要保持8.5分/公里 (7公里/小時), 一定可以在指定時間內完成. 雖然氣氛不及阪馬及東馬, 沿途提供的食物補及亦不及上兩隻馬多, 但大會沿途邀請多個樂團演奏, 市民也會在路旁向跑手打氣, 氣氛比渣馬好萬倍. 佐賀只是一個小城市, 頭十K 在市內跑, 之後便跑入郊外, 風景也相當怡人. 若天氣合適, 真的會沿途見到櫻花, 特別是最後5K的公園內. 可惜今年開花早, 跑時花期已過.

賀馬只是本土賽, 外國参賽者不多. 惟一不好的是安排外地參賽者在最後段起步, 可能會遲15分鐘始過起步點.
    佐賀旅遊點不多, 跑步區隔鄰會有展銷會, 尚可一看. 若想數日旅遊, 便要安排往其他地區.

現在距賀馬仍有差不多半年, 認真一點的話, 操練全馬是充裕的. 最近一位ctse她的首馬也是在大阪完成的, 也是在六個半小時內完成.

所以我覺得妳值得認真考慮.

升級   45.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

6.5小時咁多時間, 衰D講句"蘭Doh蘭到"

升級   85.2%

該用戶從未簽到

跑5 - 8k, 一下子就就挑戰全馬........目標set得難佐d喎......我提議妳係這半年內先跑一個半馬試試..
    anway....努力...

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

時間是可以的。但是要真的好好利用。盡力去完成練習的進。要有心理準備,要用很多時間,心機,體力。正如樓上師兄説,今晚去馬鞍山跟師兄硏究一下,哪種訓練適合你,你再評估自己可不可以完成再算。老實一點,依照你現在的狀况。要加倍努力才可以。不過,我鼓勵你不妨一試,人的潛能是激出來。何况,跑馬拉松,無論得失,都是不錯的經驗。

升級   96.2%

開心
  • 簽到天數: 5 天

試下無問題、当玩下、我在日本等尓。

升級   28.1%

該用戶從未簽到

恭喜定你先,到時你仲可以一路跑一路唱生日歌,終點切蛋糕。

升級   39.75%

慵懶

試吓囉!最多是棄賽,唔洗死的。行吓Hea吓,冇話唔得!

升級   40.33%

開心

多謝大家的鼓勵!!!!
    我會好好努力的。
    現時逢二三都有跟running groups,大約跑8K
    星期六早上有LCSD的長跑班
    希望星期日可以嘗試一下長一點的距離/時間﹣由12K/1:15左右開始慢慢加上去
    如果到月底進度/感覺良好的話就會報名。
    因為我係港島人,加上年尾公司又比較忙,所以12月底前都應該趕不到You can shine的練習,
    但是興趣絕對是有的
    大家為我好好加油吧!

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 16 天

加油!祝日本初馬成功!

升級   47.33%

該用戶從未簽到

我唔做好人, 坦白告訴你, 幾個月由10K未完成過上全馬同自殺有咩分別? 一星期練習里數跑唔夠20km......得返幾個月, 重要忙......

長跑除非你天生骨格精奇, 否則你夾硬跑, 完成唔到之餘, 重好易受傷, 飛機都上唔到就煩.  唔只係8mins/km咁簡單, 係你要8mins/km x 42

希望唔好夾硬嚟, 有師兄講得啱, 跑隻半馬, 知道自己身體應唔應付到先, 俾一兩年時間自己, 長跑無速成, 傷咗就手尾長

升級   0%

慵懶

我想跑長跑最重要是里數,既然決定唔追求速度,哪就慢慢試累積至一次過跑/行至32K以上,哪完成就不是問題了,老實說,完成海外初馬的感覺是筆默難以形容的。

升級   0%

慵懶

自殺就真是言重了,跑馬拉松唔係咩神蹟/奇行,老實點,行出門口,試吓走二三十K,得就得,唔得就唔得。

升級   23.55%

該用戶從未簽到

應該無問題。。。天氣涼有助短時間大幅增加距離
    APPLE我身上,我一熱就會流勁多汗就會慢

不過長課真的很重要!加油

Hahaha我都係呀! 夏天落雨我跑得舒服好多架  詳情 回覆 發表於 2013-11-17 14:21

升級   40.33%

開心

大家的意見我都一一收到了。
    只是很遺憾,前日老闆提起4月上海有個project可能要過去幫手,所以免得過唔好放大假
    不過我絕對唔會放棄鍜錬架!!
    我總會跑到我的初馬的。
    今早係我的第一個長訓練,由柏架山道上大風坳轉大潭篤水塘,完成了第一個10K
    之後沿路折返行返屋企。
    以後的星期日都要好好加油呀!

升級   40.33%

開心

JoJoYip 發表於 2013-11-17 13:29
    應該無問題。。。天氣涼有助短時間大幅增加距離
    APPLE我身上,我一熱就會流勁多汗就會慢

Hahaha我都係呀!
    夏天落雨我跑得舒服好多架

升級   13.8%

該用戶從未簽到

雖然家好似過咗廟(樓主唔駛趕練全馬),不過我以一個練習不足差啲墮馬(?)嘅過來人,想講聲:你的訓練如何,你的成果/ 下場也必如何。2013年11月17日,神戶馬拉松,是我的第二馬(初馬是今年東京),我跑咗7年,之前有幾次10公里同5次渣打半馬 (PB約2:12)。今年東京5小時15分完(其中13、14分浪費咗喺廁所)。夏天收操(主要在家做拉筋同肌力訓練、周末行山一次,跑一陣)9月開操,但遇上腰痛去睇脊醫,到10月先再開操(基本只得番六星期),一星期只有一短(8至9k)同一次長(最長那次25k),即係我一星期只有30k 左右,就諗住上神戶馬了。結果,我尋日到廿幾k 已經擔心完唔到,三十 k 之後完全用 “捱” 去形容,最後 net time 約係 5 小時10 分。我覺得自己如果有認真啲,應該好似東馬時覺得三十k 之後都仲有力去,而唔係好似今次咁,廿幾 k 已經懷疑自己要上回收車…… 我個人意見都會覺得先跑半馬,睇下係乜料先 (有啲賽道好似香港、有隧道有橋、神戶呢啲三十幾k 整兩次俾你上橋……)。係 ok 下次信心都大啲。加油!

升級   40.33%

開心

受教喇CHING!
    點都好全馬完跑你都已經好利害架喇!!