香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手如何可以3分鐘內完成800米?

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我之前800米最快3:45
其他我兩年前先開始跑
一個星期兩三次
因為對上兩個幾月屋企裝修停左

兩個星期後就要考體能
我應該點Plan.........

地區: 馬鞍山
+1 0
上一篇︰20140216 渣打馬拉松 - 專題報導 (by hkspa )下一篇︰半馬都有「撞牆」?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

2個星期要快45秒=mission impossible

快多少少呢  詳情 回覆 發表於 2014-2-17 10:57

升級   17.89%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2014-2-17 10:50
    2個星期要快45秒=mission impossible

快多少少呢

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

你係男定女, 年紀? 本身有無其他距離, 如100M的成績?
    如果係女, 我會話.. 最少練多半年先!

如果係男, 又是後生仔, 今個星期練3課, 足夠熱身, 做埋踢腿加速跑, 唔好勉強~
    一課練200M X 6, 40-42'左右, 休息1'-1'30
    一課400M X 4, 1'25-1'28, 休息3'
    一課600M X 2, 2'05-2'10
    以上時間, 如果做路到, 休息再耐少少, 但不超過5分鐘!

下星期練一課全速500M, 然後休息足夠去考啦!

升級   17.89%

該用戶從未簽到

男 28
    尋晚去左馬鞍山運動場
    800M 3:44

升級   31.85%

開心
  • 簽到天數: 35 天

我之前考過某政府體能, 我本身唔得, 點知到時有d後生仔一齊。 四個一齊跑, 死追, 3分零幾…如果你到時有d勁人, 你死追…小宇宙爆…果三分鐘真係想死…但跑完小心, 冷靜呼吸…

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

無計, 中長跑必要有點天份, 再加努力
    我以前教班經常有學生想兩三個星期後比賽快多幾多幾多, 根本無可能!
    細個時由第一次比賽3分十幾, 進步至2分4十幾, 我用咗大半年時間... 但當時優勢是後生!
    但如果考懲教海關入境果D, 通常求其搵個雪糕筒圍住度圈, 根本距離唔準, 我用9成力都試過2分40!
    至於樓上果位哥仔, 只是做來做去都是全程800M, 完全沒有訓練計劃, 無可能有進步!
    邊有人練馬拉松日日練習都跑一個全程作測試?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 183 天

師兄,努力