香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

夜探梅子林 - 上斜特訓 (第六回-告別08極速一上 Page#26 Post#504)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

真不好意思,本來約好大圍兄了,
但小弟自在北京冷親仍未好,
可能中了"琴流感"了,
下次好翻再同大家玩過!

升級   10.53%

該用戶從未簽到

可以同咁多位ching/ctse一齊跑, 好好呀, 一路傾一路跑, enjoy. 以下是我地今次跑步記錄

http://trail.motionbased.com/trail/activity/7270434

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2008-12-11 10:03 發表
真不好意思,本來約好大圍兄了,hgjD103" />" />hj
但小弟自在北京冷親仍未好,
可能中了"琴流感"了,
下次好翻再同大家玩過!

ching.. 你北上摸過 d 家禽所以惹到"琴流感"....

慢子 ching...大圍兄應該下星期會再搞... 你來唔來?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swyyeung 於 2008-12-11 10:12 發表
可以同咁多位ching/ctse一齊跑, 好好呀, 一路傾一路跑, 好enjoy. 以下是我地今次跑步記錄

http://trail.motionbased.com/trail/activity/7270434

swy ching.. 呢個係你隻 gps錶度出來 ga?

升級   0%

該用戶從未簽到

第四回 (2008.12.10) 簡報

是次參與跑手名單:
均速練習組 - 大圍新跑手、bluesky、ee_tpk、cc

自由發揮組 - Alex、swyyeung、runrunrun
首先要多謝板主Alex兄越區撐場,runrunrun ctse繼續支持同埋幾位新認識既ching ctse們。
而慢子兄因感冒初癒未能參與是次操練,祝ching早日康復。
呢晚安排主要為輕鬆的慢速均速練習,由小弟全程以約6'30/K速度帶跑,當離開運動場後幾位自由發揮組跑手已經急不及待加速離開小隊。
到跑過大約2K度,cc ctse可能由於跑速太慢開始有收唔住既跡象越跑越遠,跟住過埋雙橋後bluesky ching因為最近才開始練習關係,感覺他開始稍為吃力才能跟上步速,相對ee_tpk ctse同我仍然可以一邊吹水一邊輕鬆保持均速向梅子林進發。
好快又跑到梅子林路開始上斜,睇到cc ctse上斜時跑速明顯減慢,跟小隊距離越拉越近未幾還被小隊超越(其實呢個時候小隊淨係得返我同ee_tpk兩位),而bluesky ching亦好像有點氣力不繼越跑越慢,另外上到梅子林路中後段時已經見到幾位自由發揮組跑手拍住回程。前半程時間 40'18 (平均6'43/K)
回程時小隊繼續盡量保持均速跑,cc ctse 及 bluesky ching 跟隨在100-200m後,到跑過雙橋後cc開始慢慢又追近小隊相返bluesky唔知幾時失去蹤影,小隊估計他是過了雙橋由沿路折返運動場,跑到海鮮舫時cc借助跑經上路折徑超越小隊然後大家就咁跑回運動場,大約過了數分鐘bluesky亦回到運動場完成是次練習,後半程時間 38'15 (平均6'23/K)。
最後指定動作,拉筋cool down、沖身換衫、宵夜吹水,好開心咁又過咗一晚。

均速練習組操後評分(只作參考):
ee_tpk  - 90/100 (全程都能跟上步速,輕易完成練習)
cc          - 75/100 (能輕鬆完成練習,雖加強速控及上斜練習)
bluesky - 60/100 (勉強完成練習,回程速度未能保持,雖加強耐力訓練)

P.S. 以上評分純粹個人意見,不代表跑手們真正實力,為增加本貼娛樂性,希望跑手們不要太介意。

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄. 琴晚都好熱鬧woo.....
希望下星期都有甘多人一齊跑就好喇...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-11 11:19 發表
大圍兄. 琴晚都好熱鬧woo.....
希望下星期都有甘多人一齊跑就好喇...

咁就要各位跑手多多支持。
只要有ching ctse們參與,"夜探梅子林"都會繼續!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-11 11:04 發表

是次參與跑手名單:
均速練習組 - 大圍新跑手、bluesky、ee_tpk、cc
自由發揮組 - Alex、swyyeung、runrunrun
首先要多謝板主Alex兄越區撐場,runrunrun ctse繼續支持同埋幾位新認識 ...

大圍新跑手-  100/100 (全程收放自如,輕易完成練習)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-11 11:28 發表

大圍新跑手-  100/100 (全程收放自如,輕易完成練習)  

Alex兄應該係見唔到我跑wor,冇理由咁都知既,實比人話吹水啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-11 11:28 發表

認同~~
如果唔係我痴住大圍 ching 係咁講野.... 我想我會在梅子林暴斃....
多謝大圍兄帶領小妹完成梅子林一課... ..輕鬆跑完... 成個人都好輕鬆同埋開心...
跑完再食晚餐跟大家吹水..一樂也

p.s. 終於明白咩野係麥營養飲料...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-11 11:46 發表

Alex兄應該係見唔到我跑wor,冇理由咁都知既,實比人話吹水啦....

It is easy. Normally you run faster than me and your pacing is ard 4'30"/K, last night your pacing is 6'30"/K,  咁收放自如, 係人都知la!

升級   10.53%

該用戶從未簽到

回復 363# 的帖子

佩服大圍兄可以收放自如, 跑咁快的人要跑咁慢是要控制得好好.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swyyeung 於 2008-12-11 12:09 發表
佩服大圍兄可以收放自如, 跑咁快的人要跑咁慢是要控制得好好.

swy兄:
查實我跑得一d都唔快,你join多幾次我地一齊跑過就明白。

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-11 11:04 發表

是次參與跑手名單:
首先要多謝板主Alex兄越區撐場,runrunrun ctse繼續支持同埋幾位新認識 ...

小弟跑番步兩個月,最近才練到去番10km,
昨晚大胆跟大家 12Km,
發覺自己體力不夠!

C hing , Ctse全是跑步高手!
, 害到大圍兄和 ee_tpk ctse還要跑慢d 就下小弟,眞抱歉!

曰后 fit
D, 再跟大家
去跑!

......, 60分太高啦, 應該是40, 多謝比多20 作鼓勵!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bluesky 於 2008-12-11 12:31 發表

昨晚大胆跟大家 跑12Km,
發覺自己體力不夠!
各 C hing , Ctse全是跑步高手!
我跑得慢, 害到大圍兄和 ee_tpk ctse還要跑慢d 就下小弟,眞抱歉!

曰后操  ...

bluesky ching加油呀,以後多d一齊跑自然會進步。
btw...其實我地真係冇跑慢到,如果唔係都唔會走失咗ching你....有d唔好意思就真!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bluesky 於 2008-12-11 12:31 發表

昨晚大胆跟大家 跑12Km,
發覺自己體力不夠!
各 C hing , Ctse全是跑步高手!
我跑得慢, 害到大圍兄和 ee_tpk ctse還要跑慢d 就下小弟,眞抱歉!

曰后操  ...

bluesky ching... 下星期有時間.. 再來梅子林操練丫...
長時間無跑..要慢慢操番.... 你好快就會加入自由發揮小組 gala

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2008-12-11 12:31 發表
其實係ee同大圍ching兩個高手收放自如 傍住我地d牛摩王.兩位==>強吖

我有排才到高手級既境界
大圍兄用均速帶住小妹跑.. 如果唔係..我一定不受控制咁開頭跑得快... 但後半段後勁不繼
關於速度控制..小妹仲要向各 ching ctse 多多學習....

升級   100%

該用戶從未簽到