香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

徐濠縈喪跑吧!下一站內蒙古

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20140424/18698282

蘋果日報 2014-04-24

【add】名Chat:徐濠縈喪跑吧!         

徐濠縈近年由時裝精變成「肯雅徐」,強項在fashion之外,追加一項:跑!

馬拉松由香港跑到上海、英國,下一站幫微笑行動跑到內蒙古草原;沉迷喪跑程度,追貼、甚至超越對時裝的熱愛,入貨入波鞋、潮裝潮配波鞋,跑步鍛煉出的耐性、恒心都變成賣衫生意的堅持位。「朋友話,跑步係一種修行,跑步已經融入我嘅時裝世界。」其實,時尚和運動都一樣,只有不停go go go,才會永遠向前。

撰文:林妙萍

攝影:郭賢興

髮型:Pi4 Sam

化妝:Vin C Tsang

徐濠縈上星期在白沙道店內宣傳新引入、英國七彩「監躉鞋」JuJu膠鞋。「我本身係fans,又買過畀囡囡,我日日着,真心舒服,好wearable,價錢又好平,四百幾。」鞋經講不到5分鐘,一提到跑步,熱火即時被點燃,fashion passion已被跑步追平?「係呀,你點知呀?咁對時裝,我又無減退到。時裝唔一定要限死行街買衫,可以好lifestyle。」

跑進時裝世界

徐濠縈中毒般的愛跑,「跑步已經融入咗我嘅時裝世界。」最顯眼是時裝店入多了sneakers,穿高踭鞋只限微博上、鏡頭前,「着唔番高跟鞋喇,真係。」更入肉入腦是跑步鍛煉出意志、信心、耐性,改變了她的行事思維。「當然我可以蹺埋雙手唔做啦,我覺得跑步就係要一直堅持,令我喺做生意時,唔會有挫折就放棄,喺時裝上可以繼續好有passion咁行呢條路。」耐性、堅持如何煉成?你未必要跑馬拉松才學會,阿徐是咁的:「跑步唔聽歌,好似將個腦清洗一樣;有唔開心事,藉住步伐發洩出嚟;有諗唔通嘅,利用呼吸節奏,叫自己唔好急,有啲事係急唔嚟。朋友話,跑步係一種修行,有冥想嗰種治療功能。」

下一站內蒙古

徐濠縈希望感染身邊人,試過逼女兒行山,首輪山頂再行返灣仔屋企10多公里,嚇怕了嬌生慣養的阿囡,「佢成日想停,我就話唔得,好似軍訓咁,佢好唔慣,返到屋企已經打橫瞓咗喺度。」女兒逼不來,自己跑自己的路,今年已經跑了兩次全馬,也跑出「名人媽咪+跑得」的名堂。微笑行動主動找上門,7月希望她「孭飛」跑內蒙古馬拉松,只有一千人,跑草原,跑山路,她真的興奮:「我係咪都跑得咁辛苦㗎喇,我唔介意孭住咁多數,幫人籌款。」她去年在美國跑20幾個小時的馬拉松接力,困在私家車內20幾小時,和洋女、黑人一齊輪流下車接力跑,食飯開餐在車入面,上廁所去山邊,「體能上,我係好能屈能伸嘅,你哋可能睇到我係好fashionable,但我都可以去到邊瞓到邊。」

2014春夏入貨貼士

徐濠縈前幾年掀起過MBT搖搖涼鞋熱潮,今期在平底鞋熱浪中力谷七彩膠鞋。至於春夏入貨貼士,5個must如下:

1.crop top-「襯高腰又得,鍾意低腰露少少肚又得。」

2.粉色短裙-「長度闊度無所謂,闊褲、窄褲都OK。」

3.波鞋-「Chanel成個騷都着波鞋,夏天入定,鋪路一直着到冬天;近期我又鍾意番converse高筒款。」

4.膠鞋-「非常易襯百搭,,輕身舒服又女仔啲。」

5.太陽眼鏡-「夏天一定要有,  家古靈精怪款好多,我反而想搵番classic、timeless,Ray Ban黑框黑超。」
    +1 3
    上一篇︰2015.03.08 第五屆全港運動會「活力長跑」下一篇︰樂施毅行者2014

Like: 5.0
    Like: 5
    幾次著完高踭鞋跑步小腿都抽筋。我家中的高踭鞋都成為陳列品了。  發表於 2014-4-25 06:22
    Like: 5