香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

点解?不明!!

升級   96.2%

開心
  • 簽到天數: 5 天

点解香港的跑友喜歓要来日本参加那些又貴又要抽選的馬拉松、人頭勇勇、連来回機票也貴、其実日本由南到北、基本上毎個星期都有形形式式的賽程、有全馬、半馬、比全馬還要長的也有、有平路、有上高落底、還有越野、各位可以依自己的假期、也可以選機位淡季、跑完還可以去観光、連香港仲未有団去的景点看看、各位有何意見? 我所知、有網友也一個人也来玩過日本的地方全馬、那賽事只有她一個外国人参加。

+1 0
    上一篇︰【十公里2015】你已成功報了那個組別呢?下一篇︰談奧運跑手路易故事「銀行界長氣袋」重英雄

升級   96.8%

該用戶從未簽到

推薦
    minmin 發表於 2014-9-23 19:09
    師兄請post D 賽事link出嚟啦!!!好有慶趣玩D冷門D嘅比賽

呢個夠唔夠冷?我打算參加呀
    http://www.absolute-siberia.com/en/pages/ice_marathon.html

好凍喎!!!!  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 21:30

升級   96.8%

該用戶從未簽到

推薦
    wlau 發表於 2014-9-24 00:56
    去日本機票好多時千幾有交易... 連埋酒店..三千頭..可以三日來回...
    去歐洲..幾平既機票連稅都要五千或以 ...

師兄我唔係想駁你,我亦明你意思,不過用去日本最平嘅機票計,當然係去日本平,而所謂歐洲,亦不一定係英法德,所以我唔係想一概而論。

以我個人計,我玩過北海道馬拉松,機票五千幾加平往東橫Inn,同一價錢我去咗俄羅斯嘅西佰利亞跑半馬,夠冷門啦(零下廿度添)又夠偏僻,一個中國人都冇,係橙同蘋果咁完成不一樣,不過後者就費好多心力去報名同準備。

另外師兄話去得跑又不如玩埋,呢樣係另一條數,唔能夠計埋一齊。利申:我經常去台灣、日本參加比賽活動,都係今日去聽日比賽完返,又要順便玩埋當然得,不過講緊又平又慳時間又可以參賽,當然要有所取捨,但選擇依然有好多。

同一價錢我去咗俄羅斯嘅西佰利亞跑半馬 === === === 好有興趣喎, 真係咁平, 可否給大家多些有關資料? 回樓主, 點解你覺得跑友喜歡參加又貴又要抽既日本馬拉松, 在我而言, 唔好話歐洲咁遠, 東南亞都有好多馬拉松選  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 09:24

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

推薦
    felixcat 發表於 2014-9-23 21:48
    究唔朋D香港跑來跑去都係去日本咯,世界咁大,一張日本機票分分鐘可以飛歐洲啦。
    歸根究底,香港人生活繁忙 ...

去日本機票好多時千幾有交易... 連埋酒店..三千頭..可以三日來回...
    去歐洲..幾平既機票連稅都要五千或以上...去得歐洲就無可能三, 四日來回.. 當六, 七日PLAN連埋食宿..一皮野一個人走唔甩.....
    所以日本同東南亞馬係香港人比較易參加既比賽...

師兄我唔係想駁你,我亦明你意思,不過用去日本最平嘅機票計,當然係去日本平,而所謂歐洲,亦不一定係英法德,所以我唔係想一概而論。 以我個人計,我玩過北海道馬拉松,機票五千幾加平往東橫Inn,同一價錢我去咗  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 06:56

升級   100%

開心

推薦

因為有D 比賽連英文都未必有提供, 報名亦用唔到佢地網上報名, 之前見過幾個比賽, 佢地既網上報名, 只可以選日本既地區, 無其他或海外選擇, 如果係外國人, 要另外SEND E-MAIL 去問.... 咁自然令大家對果個比賽卻步..
    例如我提過的熊本城馬拉松咁..

https://www.longrun.hk/thread-24061-1-1.html

沒有海外報名版面, 要另外電話或FAX 去查詢, 對我D 日文唔得, 英文半桶水既人來講.. 真係會好想去跑, 但又得過睇字..

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

推薦
    錦有無多d日本冷門好馬介紹?最好有中/英文官網……等我們多d選擇,thx.

Like: 3.0
    Like: 3

升級   0%

該用戶從未簽到

推薦
    今年去咗跑波蘭馬拉松,全場就只得3個香港+中國……
    點解參加大賽係可以理解的,面對文字、文化嘅陌生,人會有不安感……

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

該用戶從未簽到

推薦
    我都有參加第十屆富山清流馬拉松……全場就得我地4件香港人……

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

香港人一般不會看日文呀
    要報名,搞住宿
    非國際賽都不是容易參加

Kin in Running

升級   96.2%

開心

不是国際賽也有好多有英文版

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

師兄,你呢隻富山馬好玩嗎?點報名?

我經以下網站報  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 10:09

升級   55.8%

該用戶從未簽到

師兄請post D 賽事link出嚟啦!!!好有慶趣玩D冷門D嘅比賽

呢個夠冷?我打算參加呀 http://www.absolute-siberia.com/en/pages/ice_marathon.html  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 07:01

升級   100%

開心

我估你講果個係小叻師姐

升級   96.8%

該用戶從未簽到

究唔朋D香港跑來跑去都係去日本咯,世界咁大,一張日本機票分分鐘可以飛歐洲啦。
    歸根究底,香港人生活繁忙,有時間都抽左去練跑,去旅行仲要自由行就百上加斤,又要睇機票諗行程,再加埋海外跑馬,除了能力以外,又要計劃又要適應時差、天氣等問題,簡直係千上加噸,你估話咁易咩!明未?

去日本機票好多時千幾有交易... 連埋酒店..三千頭..可以三日來回... 去歐洲..幾平既機票連稅都要五千或以上...去得歐洲就無可能三, 四日來回.. 當六, 七日PLAN連埋食宿..一皮野一個人走唔甩..... 所以日本同東南亞馬  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 00:56

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

跑冷門馬拉松另外一個要克服嘅問題係交通。世界各地熱門嘅馬拉松大部份都喺交通發展得完善嘅地區/城市進行, 外國參賽者都好容易座公共交通工具去到/離開比賽場地嘅。冷門馬就好難講啦。

我兩年前跑過 "Energizer Night Race 2012", 比賽起點&終點喺舉行一級方程式賽車 Sepang International Circuit. 初時我以為地點好近Kuala Lumpur, 誰知出發去地點時至發現由KL市中心去Sepang 賽道係要先坐機鐵去到機場,然後再轉車坐的士去目的地!去到嗰度我就發現 : 1 我係全場唯一一個非馬來西亞/新加坡籍嘅參賽者,2 Sepang 賽道係無巴士&的士站,除咗我之外,其他所有參賽者都係自己/有人揸車來往比賽場地嘅,同埋 3 我跑完之後都已經過咗KL機場運作時間,坐車返機場都無用!

自此之後,我發誓以後見到喺偏遠地方進行嘅馬垃松我都唔敢去!

升級   21.85%

該用戶從未簽到

felixcat 發表於 2014-9-24 06:56
    師兄我唔係想駁你,我亦明你意思,不過用去日本最平嘅機票計,當然係去日本平,而所謂歐洲,亦不一定係英 ...

同一價錢我去咗俄羅斯嘅西佰利亞跑半馬
    === === ===

好有興趣喎, 真係咁平, 可否給大家多些有關資料?

回樓主, 點解你覺得跑友喜歡參加又貴又要抽既日本馬拉松, 在我而言, 唔好話歐洲咁遠, 東南亞都有好多馬拉松選擇, 雖然在日本跑過4次, 但又唔係特別喜歡, 反正有其他選擇;
    不過, 就算唔跑馬拉松, 日本都係不錯既旅遊地方

之前報導過喇,去S7網站買機票,經莫斯科去顎木斯克,由香港去莫斯科又坐返國泰,價錢相差幾千蚊。 https://www.longrun.hk/thread-20536-1-1.html  詳情 回覆 發表於 2014-9-24 10:23

升級   73%

• 簽到天數: 722 天

其實都唔想駁,但看了數次都唔明你問乜?所以問下~~~

1. "点解香港的跑友喜歓要来日本参加那些又貴又要抽選的馬拉松"???

1.1 何以見得香港人到日本的比例比其他國家 (如中國/台灣) 高?
    1.2 何以見得香港人去日本的比例比去其他國家 (如中國/台灣) 高?
    1.3 日本同級馬拉松的收費真係比其他國家同級貴?
    1.4 參加這些比賽的香港人真係覺得貴?

2. 為何要去日本,我今年第3年出去跑馬,永不會選日本,小日本~~~

升級   96.2%

開心

正呀 香港人真喜歓頂頚 我無説過去日本的比例給中国、台湾多、参加費貴不貴那就看各人的銭包大与小(^v^)

升級   0%

該用戶從未簽到

柔詠 發表於 2014-9-23 18:09
    師兄,你呢隻富山馬好玩嗎?點報名?

我經以下網站報
    スポーツエントリー|アマチュアスポーツ大会の検索&参加申込みはこちら! - http://www.sportsentry.ne.jp/

有好多日本賽事……
    富山市今年有自己嘅市馬拉松啦……
    我地之前個清流馬係係運動公園進行,並非市內,好彩自己揸車就方便,如果坐車就唔知點算……個賽事係走3圈,走走都幾悶,不過多嘢食,有菠蘿、西瓜、橙……又有簡單sushi……之後去浸溫泉……一流……所以我鍾意去日本

升級   0%

該用戶從未簽到

去邊玩都係想開心咋,無謂計較邊樹好唔好啦……