香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中長跑''

升級   10%

該用戶從未簽到

有冇師兄中意跑1500m/3000m/5000m
  我覺得佢地又要有氣又要有少少速度''
係一樣幾好玩既頂目''
  吾知師兄們你地會點練呢??
+1 0
上一篇︰黃大仙區新人報到下一篇︰地球人初次參加長跑長友討論區報到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我有跑開~
    因為中學階段的陸運會係得呢d 較長距離ge 項目
    不過唔算好出色~
    練法就包括間歇跑(interval)練速度/速耐
    以及不同長度的tempo 來發掘更高均速
    再加部分肌肉鍛鍊(跑步用到的肌肉)

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

回復 1# 的帖子

小弟都好中意中距離跑,80年代英國中距離名將高爾(Sebastian Coe)係我偶像,鐘意左跑步都係因為佢。
    近年最出色的中長跑名將是艾古魯治(El Guerrouj),可惜已退役,2004奧運千五米奪金一仗非常精彩,最後一百已輸左,終點前仍能反先,相當利害
    http://hk.youtube.com/watch?v=Ge6_o4SkQGg

唔知香港有冇D中距離賽事比我地呢D老餅參加的呢?

升級   100%

開心

原帖由 stanwong 於 2009-1-2 11:32 發表
    小弟都好中意中距離跑,80年代英國中距離名將高爾係我偶像,鐘意左跑步都係因為佢。
    近年最出色的中長跑名將是艾古魯治,可惜已退役,2004奧運千五米奪金一仗非常精彩,最後一百已輸左,終點前仍能反先,相當利害
    ...

田總不嬲都有搞~~不過水準都相當高~
    仲有d區際先進運動會架~~得閒留意下

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-2 11:46 發表

田總不嬲都有搞~~不過水準都相當高~
    仲有d區際先進運動會架~~得閒留意下

高唔高就無一定o既…男子800m慢極3:00都有人跑;男子1,500m去到6:00都有…

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-2 11:32 發表
    小弟都好中意中距離跑,80年代英國中距離名將高爾(Sebastian Coe)係我偶像,鐘意左跑步都係因為佢。
    近年最出色的中長跑名將是艾古魯治(El Guerrouj),可惜已退役,2004奧運千五米奪金一仗非常精彩,最後一百已輸左 ...

Stanwong ching,

好高與揾到D老餅中距離跑手,以前有無玩吓田徑賽事?
    跑D咩時間啊?
    而家無咩田徑賽給老餅玩,800m,1500m 太激啦!留番比后生仔好D!

升級   67.95%

無聊

原帖由 pwong5618 於 2009-1-2 13:03 發表

Stanwong ching,

好高與揾到D老餅中距離跑手,以前有無玩吓田徑賽事?
    跑D咩時間啊?
    而家無咩田徑賽給老餅玩,800m,1500m 太激啦!留番比后生仔好D!
    800m, 1500m好耐以前讀中學時都跑過下既,時間唔好提了,1500m好似5分鐘都唔到 香港都好少有人跑4分鐘之內,好難想像世界紀錄係3'26"!

800m, 1500m真係好激,好鐘意考耐力之餘又要有速度果種感覺,如果有呢D老餅比賽就好啦,想重拾果種high爆感覺啫

升級   100%

開心

原帖由 stanwong 於 2009-1-2 15:50 發表
    800m, 1500m好耐以前讀中學時都跑過下既,時間唔好提了,1500m好似5分鐘都唔到 香港都好少有人跑4分鐘之內,好難想像世界紀錄係3'26"!

800m, 1500m真係好激,好鐘意考耐力之餘又要有速度果種感覺,如果有呢D老餅 ...

黎沖interval都好激~~~岩晒你玩

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-2 15:50 發表

800m, 1500m真係好激,好鐘意考耐力之餘又要有速度果種感覺,如果有呢D老餅 ...

再唔係我地自己夏天搞個友誼賽咯…自己人o向場邊打氣都好好玩架!

升級   67.95%

無聊

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-2 15:59 發表

黎沖interval都好激~~~岩晒你玩
    自己間唔中都會衝下圈,就岩時間都會一起衝,但比賽好玩好多呀

升級   67.95%

無聊

原帖由 miller 於 2009-1-2 16:41 發表

再唔係我地自己夏天搞個友誼賽咯…自己人o向場邊打氣都好好玩架!
    呢個提議都唔錯呀,夏天少好多長跑比賽,大熱天時長課又太辛苦,可以自己友在運動場搞800m, 1500m, 5000m友誼賽

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2009-1-2 17:26 發表 建議唔錯,但如要同米拿兄,梁兄, gills 兄等高手同場較量,相信對長跑網大部份 ching & ctse 都是極之公平的。
    哈~
    比佢地屈晒機啦~