香港長跑網  - 長跑長友

 找回密碼
 註冊
搜索
查看: 96|回復: 0

約你跑呢度 7-10-2018

[複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

發表於 2018-10-12 15:16:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
“約你跑呢度,跑會大龍鳯”
覺得呢兩句口號好正、好盞鬼。

拱門、頒獎台、奬座和完成牌都做得好別緻,完成牌係開瓶器,好有心思。
最特別係個奬座,好靚,好想擁有,可惜第四和五名係冇奬座的。

呢個比賽係邀請各大跑會來呢度,以隊際形式比拼。高手如雲,心想唔係分齡組別比賽,好難呛到奬,一心諗住柴娃娃去跑吓,湊吓熱鬧,支持吓跑會。

所以比賽前一個星期唔想停練習,只係減低強度訓練:
星期一~國慶跑10K
星期二~練龍舟
星期三~練跑
星期四~練跑
星期五~龍舟陸操
星期六~游水(recovery)

賽前有哥帶拉筋熱身,舒筋活絡。
起跑前,跟兩位隊友講,我地只要盡做自己時間,唔駛同人比較,開頭唔好開快。點知比啲快腳嗰陣風帶快咗,點㩒住自己第一畸都開快咗 4:51/K。 之後一路跑番慢啲,諗住後段跑番返快啲,但係跑極都去到 5:30/K 以上,好慢想加快啲都唔得,唔覺好熱,又唔覺對腳好攰,但係就唔知點解跑唔得快,國慶跑最慢都係 5:28/K,唔知係咪還未 recovery 得夠呢?

最後一畸見時間唔係好慢,好似可以博 PB, 便加把勁,用 4:42/K 速度衝終點。
結果做唔到 PB, 仍然一直徘徊喺 52:xx
大會時間 53:01
個人時間 52:53

好幸運,好驚訝我地奪得女子隊際第五名,有得上凸台,我地新丁班得咗。
多謝香港長跑網,多謝前進主席多年以來嘅教導,
我八月因傷痛,醫師要我全面休息三個星期,停止手跑步和龍舟訓練,傷後表現大跌,幸好前進主席都比我加入隊際跑呢度。
記得佢問我可以操得番起嗎?我梗係話可以囉,幸好都保持番過往成績, sub 53,不過我都希望我快些可以有突破。
恭喜兩位隊友 PB, 佢哋好叻呀,大有進步。

呢個賽事辦得好好,有聲有色,攪手好有諗頭。
另外又有奬座、奬牌、奬品、選手包等等,好豐富呀。
希望 ”香港長跑網” 下年繼續舉辦呢個賽事,邀請多些跑會參加,再 ”約我跑呢度”。

#香港長跑網
#約你跑呢度
#跑會大龍鳯
#新丁班
#恭喜男女子隊齊齊奪得第五名

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

本版積分規則

香港長跑網

小黑屋|手機觸屏版|電腦版|Archiver|香港長跑網 |網站地圖

GMT+8, 2018-10-20 02:35 , Processed in 0.088549 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

快速回復 返回頂部 返回列表