香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有可能減到肥嗎?

升級   29.67%

該用戶從未簽到

各位師兄姊,  本人有成203lb.   BMI 有成27.3。好想減到180lbs。身體健康D, 跑步又可以跑得好D。 但係因工作及家庭關係,  小弟一般每星期只能跑一次, 8KM 到13KM 左右。吃野方面 又唔係太能 control 到, 有多有少。 有可能減20lbs嗎?  
+1 0
上一篇︰1.31年初六 > 網友約跑 > 大步西遊下一篇︰pkfucku

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟都係上磅人士,對師兄有少少建議,師兄BMI 27.3,跑步對雙腳壓力好大,好易傷同好易因太辛苦而放棄,建議最初唔好睇里數同速度,睇時間為主,一星期一次應該唔係好夠,小弟自己黎講,一星期至少兩次,每次至少45min,配合正常飲食應該好快會有成效~~

減肥一d 都唔難,師兄加油!!!

升級   29.67%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-23 12:41 發表 師兄,小弟覺得你盡量要安排下時間出來. 健康才是第一, 有了健康的身體, 你才能有更多精力魄力去照顧自己的家庭和爭取更多的財富.以下個榜等你留名, 努力吧! https://www.longrun.hk/forum/viewth ...
好鼓舞!   其實小弟以前跑得更少,  就係早前睇完各位的成績,  心裡就下定決心!!  係唔係都係唔夠呢?
原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-23 12:51 發表 小弟都係上磅人士,對師兄有少少建議,師兄BMI 27.3,跑步對雙腳壓力好大,好易傷同好易因太辛苦而放棄,建議最初唔好睇里數同速度,睇時間為主,一星期一次應該唔係好夠,小弟自己黎講,一星期至少兩次,每次至少45min,配合正 ...

睇來 要更加努力啦

升級   10%

該用戶從未簽到

good testing testing

升級   0%

該用戶從未簽到

以你依家成203lb, BMI 有成27.3來看, 建議最好都係以急步行伐替跑步避免對雙腳帶來太大壓力
一星期至少兩次操練, 一次至少30-45min, 另一次至少90-120min.
少食煎炸食物, 估計兩個月內應見成效

升級   0%

該用戶從未簽到

你跑多d就唔想食敢多野嫁la, 小弟最高190, 現去到180, 目標160

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

To: watsoncheung兄

小弟3年前有163 cm 高, 150 lb, 腰圍32吋, 經過半年的低脂飲食同長期跑步, 變成120 lb 同28吋腰圍, 到今時今日都仍然維持這種方式, 體重仍然keep 120 +/- 1 lb, 腰圍無變. 我以前是食野是無肥, 無甜不歡, 漢堡飽, 炸雞等, 總之幾乎食得落肚都得. 我老婆勸我減肥又威迫, 又利誘(減1吋腰圍500元獎金)心都淡晒, 但來偶然驗身, 發現有中度脂肪肝, 高膽固醇, 尿酸高等, 被迫要減肥, 又要低脂飲食, 又跑步. 到現在, 我已經玩長跑玩到上晒癮了.

watson兄, 我睇到你的難處, 我嘗試講少少我的經驗: 2006年時我要來回大陸工作(電腦工程師), 有兩晚要在公司宿舍過夜, 這兩天早上會在公司宿舍的球場圍圈跑, 就算在香港的日子, 我都6:00起身...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-2 12:38 發表
    To: Watsoncheung兄

小弟3年前有163 cm 高, 150 lb, 腰圍32吋, 經過半年的低脂飲食同長期跑步, 變成120 lb 同28吋腰圍, 到今時今日都仍然維持這種方式, 體重仍然keep 120 +/- 1 lb, 腰圍無變.
    我以前是食野是無肥 ...

恭喜ching,好成功呀! 快d去減肥龍虎榜報下,同時可鼓勵大家呀!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-2 12:38 發表
    To: Watsoncheung兄

小弟3年前有163 cm 高, 150 lb, 腰圍32吋, 經過半年的低脂飲食同長期跑步, 變成120 lb 同28吋腰圍, 到今時今日都仍然維持這種方式, 體重仍然keep 120 +/- 1 lb, 腰圍無變.
    我以前是食野是無肥 ...

恭喜Albert可以係半年時間成功減30磅, 換來健康, 唔洗食藥.
    好一個的長跑減肥換健康的見證, 謝謝分享.

升級   0%

開心

原帖由 allanccl 於 2009-3-2 13:56 發表

恭喜ching,好成功呀! 快d去減肥龍虎榜報下,同時可鼓勵大家呀!

我已經去那邊報了!

其實我見到這條題目, 正如你所講, 都係想鼓勵其他好似我以前咁肥, 甚至更肥的ching or ctse, 去跑步(或者其他的運動)來改善身體, 特別近年咁多的心臟, 脂肪肝等的疾病.

其實我有藉著我的case去鼓勵我身邊的朋友, 但佢地好多時都缺少了意志, 又貪吃東西!

升級   0%

開心

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-2 14:16 發表

恭喜Albert可以係半年時間成功減30磅, 換來健康, 唔洗食藥.
    好一個的長跑減肥換健康的見證, 謝謝分享.

仲有就是我教會裏面都有不少弟兄姊妹都有玩長跑(包括我太太), 有一位弟兄更是見到我的改變而去玩長跑, 他練了大半年左右, 參加過4次比賽, 今年渣打半馬已經可以1:46完成. 今次渣打, 我小小的教會(約70-80人)已經有5個人參加了.

其實還有一個收獲就是令人們覺得基督徒不單止是有心靈上, 還有身體上的健康, 信主同日常的生活有時是可以平衡發展的.

升級   0%

開心

To: watsoncheung兄

之前我講平常在香港我6:00起身, 跟著跑完後洗澡, 食完早餐就上班. 我這樣的安排是我已結婚及兩位小朋友(讀初小), 不想因自己保持身體健康(其實都是為他們)而干擾左家庭生活(晚上要跟功課), 所以在寧願自己早點起身去運動, 現在已經習慣了.

希望我小小的分享能夠有一些建議給到你!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-2 15:24 發表
    仲有就是我教會裏面都有不少弟兄姊妹都有玩長跑(包括我太太), 有一位弟兄更是見到我的改變而去玩長跑, 他練了大半年左右, 參加過4次比賽, 今年渣打半馬已經可以1:46完成. 今次渣打, 我小小的教 ...

原來Albert唔單止係小妹的減肥戰友, 長跑師兄, 重係主內弟兄.
    長跑網有唔少基督徒, 跑步如人生, 練跑學做人, 我地一起努力追求身心社靈健康發展,
    打美好的仗, 向著標杆直跑, 勇往直前奔跑人生路, 生命影響生命, 作美好的見證. ~共勉之~

升級   0%

開心

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-2 16:09 發表

原來Albert唔單止係小妹的減肥戰友, 長跑師兄, 重係主內弟兄.
    長跑網有唔少基督徒, 跑步如人生, 練跑學做人, 我地一起努力追求身心社靈健康發展,
    打美好的仗, 向著標杆直跑, 勇往直前奔跑人生路, 生命影響生命 ...

有同事同非基督徒朋友有懷疑, 教會崇拜都是星期日早上, 但練習長課好多時都是星期日早上, 長跑比賽更加一定是星期日早上舉行, 點樣返教會呀? 我會同佢地講, 我和我教會的弟兄會一早7:00起身, 如果練長課如30k就6:30, 跑完回家洗澡食完早餐就返教會(我教會10:30崇拜), 如果有比賽, 除了渣馬(我跑全馬, 但其他如跑半馬, 佢地都會跑完返到教會), NIKE 10K (太遠)之外, 就算美津濃半馬(我住大埔, 所以好近), 我都會跑完後休息一小回就返教會了. 所以一年內因比賽而返不到教會, 只有3-4次左右.

正如你所講, 我自己都是用生命影響生命, 及在身體與心靈健康方面做到平衡, 令人們覺得基督徒不是只懂返教會的

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-2 16:32 發表

有同事同非基督徒朋友有懷疑, 教會崇拜都是星期日早上, 但練習長課好多時都是星期日早上, 長跑比賽更加一定是星期日早上舉行, 點樣返教會呀? 我會同佢地講, 我和我教會的弟兄會一早7:00起身, 如果 ...

HELLO! ALBERT兄, 我都係主內弟兄, 有時真是會有掙扎, 星期日返教會還是比賽. 不過長課我會安排在星期六, 星期日比賽後則儘快走, 通常都趕到.

升級   0%

開心

原帖由 kopo1128 於 2009-3-2 21:29 發表

HELLO! ALBERT兄, 我都係主內弟兄, 有時真是會有掙扎, 星期日返教會還是比賽. 不過長課我會安排在星期六, 星期日比賽後則儘快走, 通常都趕到.

有不少比賽都是在沙田, 大埔舉行, 而我住大埔, 所以安排都比較容易, 而且我一個月最多只參加兩次比賽(一般是一個月1次), 所以我1年約參加8-9次比賽, 正如我前文所講, 除了渣打和nike 10k之外, 我一般都可賽後返到教會.

而且可能我教會都有幾位弟兄都有參加比賽, 所以大家都互相去支持比賽完返到教會.

不是你教會有無弟兄都愛玩長跑, 建議你可找他們一起練習或參加比賽, 便可在屬靈上或長跑上互相支持.