香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cu83
打印 上一主題 下一主題

邊度有 Garmin 405 賣?

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我想問下隻405有冇自動導航?即係入左個ROUTE落去之後佢教你點行?因為我成日迷路...

依家英國廣告賣緊隻GARMIN FORERUNNER 50. 但係見香港既CHING都冇討論過.係唔香港冇做代理?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-2-28 23:45 發表
根據我用2個月的經驗, 平常練習算非常準確, 我在大埔新界北警察總部對落的單車徑起步, 一直至沙田運動場對出11km, 將data入落電腦後, 用google earth看番我所跑的路線, 無任何徧離. 再加上有留意有其他長跑比賽 ...

無辦法,呢個真係GPS o既弱點,如果你跑新界一定會好少少,跑市區就真係要三思喇…

我都諗緊買唔買好…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 u4o83 於 2009-3-12 00:11 發表
    我想問下隻405有冇自動導航?即係入左個ROUTE落去之後佢教你點行?因為我成日迷路...

依家英國廣告賣緊隻GARMIN FORERUNNER 50. 但係見香港既CHING都冇討論過.係唔香港冇做代理?

係無自動導航, 只可輸入你save左的座標, 方便你快點定位

已經有新model代替, 叫FR60, 不過同Forerunner 50樣, 無GPS function, 同埋比Forerunner 50貴

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 allanccl 於 2009-2-4 21:50 發表

CU sir,今日行黃金商場,途經福仁商場,有一間專賣對講機既舖頭,我見佢賣左Garmin forerunner101好耐,多口問句 有無405,佢話要訂,並立即替我打電話給總代理,覆我話折實HK$2580,全套連胸帶。

allanccl ching,

我都想買405,可唔可將該鋪頭的電話pm我,thank you !

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 daniel0415 於 19/3/2009 16:55 發表

我都想買405,可唔可將該鋪頭的電話pm我,thank you !

我估個間係 XXX Shop.

可到 Garmin 香港代理的分銷名單找找.

升級   0%

開心

原帖由 daniel0415 於 2009-3-19 16:55 發表

我在"旅行家"買, 我半年前買, $2800

地址: 香港灣仔軒尼斯道164-166號亨寧商業大廈4樓 電話: 21161971

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

唔該晒樓上兩位ching;allanccl ching已pm我,經已打去福仁商場那間問過,仲係$2,580連埋HR Monitor,星期一攞貨。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

今早去北角跑斜路, 掂知跑下跑下唔見咗過Polar Footpod,單買都成$800-900,就算扣死條鞋帶都試過飛出唻。所以想轉405,但我多在市區,港島北岸,寶雲道一帶跑,又担心405個gps收得唔好,其他FUNCTIONS又用唔盡,有d心大心細。

另外為何405可配FOOTPOD? 和GPS的功能好似有重複。可否只買錶及心跳帶?會平多少?

各位ching ctze意见如何?

升級   48%

該用戶從未簽到

405 footpod 是選配件,$2580應该是表+心跳帶,唔包footpod.

升級   82.35%

該用戶從未簽到

回復 69# 的帖子

Left3 Ching,
    個 FOOTPOD 係 for 室內用,樓上咪有講  Forerunner405 連埋HR Monitor  $ 2,580,你可以PM daniel0415 或亮哥
    港島北岸,寶雲道一帶跑,(我都係跑由北角至柴灣,北角經百福道上金督夫人馳馬徑),隻 405 個GPS 接收都冇問題

升級   0%

開心

[quote]原帖由 Left3 於 2009-3-24 22:38 發表

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

Left3 ching你好,

其實footpod同GPS係無衝突, 因為有好多時如果去到一D地方係收唔到GPS訊號, 室內用跑步機, 又或者參加渣打全馬或半馬, 要經過西隧, 果時footpod 就大派用場.

我買左405之後都email過去Garmin問過, 佢地回覆俾我話forerunner 405預設係用GPS計算距離, 就算你同時開著GPS同戴上footpod(即表示兩個訊號都有), Forerunner 405都會只係用GPS的資料, 如果跑到一D收唔到GPS訊號的地方如隧道, 就會自動跳用footpod, 到有番GPS就會立即轉用GPS, 關鍵就是手表裏面有一項設定就是選擇用GPS或者是footfod(預設是GPS, Garmin的人員在email裏面提我千萬不可改, 亦都無需要改, 因為他說廠方估計大家無這需要更改這設定, 所以大家在user manual裏面是找不到這項的提示的), 我亦親身試驗過, 真的可行, 例如我同時戴上footpod及開著GPS, 之後在Training Center睇番資料, 當我用google earth睇番, 係好準確睇番我所跑過的路線, 如果淨係用footpod, 根本在地圖上係睇唔到路線的. 加上我係由大埔跑到沙田, 中間係有條小隧道係收唔到GPS, 但果度仍然記錄到我所跑的距離, 而我睇番google earth, 確實看到我果日所跑的路線果一小段路地圖上是斷開了的. 而當我在室內用跑步機, 就算收唔到GPS訊號(我試驗時係開著GPS), 而我戴上footpod, 一樣能夠記錄到距離.
    希望以上能夠幫到你啦!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-2-15 18:43 發表
    跑緊ga時間係有顯示跑左幾遠。可以自動分返1km一個Lap(Auto lap 功能),可以顯示目前平均/實時步速及由起跑至目前平均步速。

請問點樣可以set番一個lap幾長?

升級   68.42%

該用戶從未簽到

想問一下405既footpad約多少錢呢???

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2009-4-3 14:44 發表

我見到呢一段
    http://www.amazon.co.uk/review/R2IVE7NXJI02OD/ref=cm_cr_dp_cmt?ie=UTF8&ASIN=B000UO61HC&nodeID=560798#wasThisHelpful
    We were having the same dilemma. The footpod that comes with theForerunner 50 is indeed the same as this standalone pod, had thisconfirmed by Garmin Support. Currently the prices are £59.99 for thestandalone, or £49.99 for the Forerunner 50 with the Footpod included(though was down to £39.99 the other week so we grabbed one to get theFootpod for our 405!). I guess they can discount the Forerunner 50packs more aggressively then accessories. We managed to pair theForerunner 50 footpod with our 405 (although we had to replace thebatttery as it seemed dead on arrival, a quid or two from your localhardware store), and it works well. Go for the Forerunner 50 pack.
    唔知香港有無 50 賣呢?同埋幾錢呢? 咁好似抵過就咁買footpod " />" />

升級   0%

開心

原帖由 占基利 於 2009-4-3 14:44 發表

我經總代理買, $900

升級   0%

開心

原帖由 e.c. 於 2009-4-3 14:28 發表

請問點樣可以set番一個lap幾長?

先按環上的menu一秒左右進入, 之後轉動環直至去到Training, 輕按環進入, 再選Options, 進入Options 後, 再選Auto lap, 進入之後, 再選By distance, 選擇你理想的距離, 例如400m=0.4km or 1 km, 決定好後, 再按enter就可以.

希望幫到你

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-4-3 17:04 發表

我經總代理買, $900

$900.........成套咪成$3500......厲害厲害!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-4-3 17:11 發表

先按環上的menu一秒左右進入, 之後轉動環直至去到Training, 輕按環進入, 再選Options, 進入Options 後, 再選Auto lap, 進入之後, 再選By distance, 選擇你理想的距離, 例如400m=0.4km or 1 km, 決定好後, 再按 ...

Yeah thank you! 除此我搵到好多教學, 感覺好過佢果本咁簡單既manual, thanks!
    沒恆心又跑得極慢的我, 靠佢可以睇見自己曾經俾心機跑過, 希望熱情繼續!

雖然footpod都有用, 但實在太貴了... 俾心機跑街算