香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

生果討論

升級   20.35%

該用戶從未簽到

1.今天去 百街 買了埃及士多口卑梨 ¥9.9 (都有10嘰粒)好抵啊!
吃了不錯哦~咁平都吾酸^^又大粒,又有士多口卑梨味!(聞落去)
可惜食落去好淡= ="
整體都不錯的哦!哈~够平嘛

2.街市買了 黄金萍果  ¥10=3個
未食……聞落去味道一流!^^ 要等明天食先知!

3.街市買了 大橙        ¥15=3個
這個很不錯哦!¥5一個,真的很大唷!又甜又多水!
食完一個又想食第2個~可是它真的太大了。食吾落第2個了!^^

4.
請問有無人知邊度有靚生果買家??
大家交流下……
在下知道MK花園街也不錯的哦!
在下想知哪有日本生果!最好吾好太貴!

5.士多口卑梨推介: 美國長柄
够甜,够大粒!
一般百街最常見!
一盒約9粒-14粒
通常賣¥54 - ¥58
要慢慢選擇,因有時放耐了會變壊!
+1 0
上一篇︰10k店下一篇︰幫手睇檔

升級   0%

該用戶從未簽到

小華兄咁似主婦咁既...遲D會唔會分享埋買"送"心得?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

樣樣生果都好味!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

不會啦!
    我不買送的哦!

無計啦,在下是好生果之人^^
    是為了想食更多更美味的生果哦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

在下想知哪有日本生果!最好吾好太貴!

我平日係jusco 買, 有唔同種類既日本蘋果, 柑, 提子等, 唔算貴架

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-28 01:05 發表
    在下想知哪有日本的生果!最好吾好太貴!

我平日係jusco 買, 有唔同種類既日本蘋果, , 提子等, 唔算貴架

咁都吾算貴???
    蘋果 要¥30嘰-¥50嘰 (1個)
    提子 1磅都要¥70-¥80
    柑    系柑平小小咋!

^^"咁耐我好小系jusco買生果,因在下真的負擔不起了!
    可能schnix  肯洗¥姐^^
    下次要一起交流下哦~買了新的生果的話!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 28/1/2009 00:11 發表
    1.今天去 百街 買了埃及士多口卑梨  ¥9.9 (都有10嘰粒)好抵啊!
    吃了不錯哦~咁平都吾酸^^又大粒,又有士多口卑梨味!(聞落去)
    可惜食落去好淡= ="
    整體都不錯的哦!哈~够平嘛

2.街市買了 黄金 ...

油麻地果欄,好靚同好好味嘅日本生果,但買親要一箱,可以同人夾埋一齊買,黄金車厘子,士多啤梨,富士蘋果,一流。

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-1-28 06:32 發表

油麻地果欄,好靚同好好味嘅日本生果,但買親要一箱,可以同人夾埋一齊買,黄金車厘子,士多啤梨,富士蘋果,一流。

謝謝了哦!
    可是…………一箱!
    好難穩到人夾!
    假如有3--4人夾就好了^^

升級   12.63%

該用戶從未簽到

香港水果的品质很好
    如果在内地买这样品质的水果,价格要贵得多

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

好事,备戰渣馬期間每日堅持食水果會有好處!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-1-28 10:38 發表

小華哥~呢度咁多人,你發動,只要有3-4人,咁就可以買到平生果~仲要係靚個隻喎,諗得過吖~" />" />" />" />

我諗集合3-4人買唔難,不過先諗吓點樣搬,都幾重吓,以前過年前我也同同事夾埋一齊去果欄一箱箱買,真係好抵架,不過同事有車,無問題,如果自己叫車成本要計吓先咯。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

花園街, 我個人認為避免買斷磅計的生果, 例如 : 龍眼 / 荔枝 / 車厘子 依類, 因為就算佢個磅冇蠱惑, 佢都會只攞靚的在你面前, 響佢前面的通常都有部份係唔靚的

如買蘋果, 就要check下張貼紙仔, 佢通常會用貼紙仔蓋住"瘀"佐 / 爛佐的位置.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-28 10:52 發表
    花園街, 我個人認為避免買斷磅計的生果, 例如 : 龍眼 / 荔枝 / 車厘子 依類, 因為就算佢個磅冇蠱惑, 佢都會只攞靚的在你面前, 響佢前面的通常都有部份係唔靚的

如買蘋果, 就要check下張貼紙仔, ...

sue姐果然眉精眼企,妳所講既,我都試過中過招了,尤其是張貼紙仔,以後會學精d,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

我同小華兄一樣,都係好果之人

想買靚既當然去賣日本貨既超市
    不過,想食靚水果都係要睇番season,好似而家都仲有荔枝&車厘子賣,但一d都唔好食,因為產地問題

想又平又靚既,本地超市都有既,但一定要係合時果囉
    而家呢個時候晌超市只得橙可買

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-28 10:52 發表

如買蘋果, 就要check下張貼紙仔, ...

小弟都中過招....

見佢d車厘子又紅又大,賣相靚靚咁,買到番屋企發覺有半包唔食得......我以後都唔會晌果度買

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

假如有3--4人夾就好了^^
    華華,
    SSP小隊搵人夾攞, 3-4人唔難啫, 我哋買一箱, 即刻開咗, 分埋, 咁咪唔洗叫車羅. 我都好鍾意食生果ga. hehe
    Tarry

升級   0%

該用戶從未簽到

而家係日本士多啤梨季節..我上年呢個時間在日本係拎0左 4  pack 士多啤梨回來...甜..但不及美國士多啤梨香... (但美國的酸了一點)
    大家有機會試下日本既白桃... d 汁多到...一地都係..食完有排搞...
    我做野果陣買0左幾個擺在房..香到呢....
    不過巨峰提子我就唔係好識欣賞

如果買到一箱..我都可以分埋一份 ga~ ..如果無人有車就 call 架 van 仔都可以考慮...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-1-28 01:15 發表

" />" />" />" /> 咁都吾算貴???
    蘋果 要¥30嘰-¥50嘰 (1個)
    提子 1磅都要¥70-¥80
    柑    系柑平小小咋!

^^"咁耐我好小系jusco買生果,因在下真的負擔不起了!
    ghu" />" />" />" />jg 可能schnix  你肯洗¥姐^^
    下次 ...

無咁貴喎, 提子$40 (一包)唔洗, 蘋果$20+倒一個, JUSCO 平過CITY SUPER SOGO, 兩間貴一半有多呀
    除左榴槤之外 , 咩生果到可以預埋我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-28 16:06 發表

無咁貴喎, 提子$40 (一包)唔洗, 蘋果$20+倒一個, JUSCO 平過CITY SUPER 同SOGO, 哩兩間貴一半有多呀
    除左榴槤之外 , 咩生果到可以預埋我

小妹睇過個 packing... 吉豬島既"日本生果"未必真係來自日本
    暫時以真正日本生果來講 SOGO 係比較平 D... 太古城果間日本 SUPERMARKET (UNY 前身) 都好似唔錯咁...