香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

晶片問題

升級   38.42%

該用戶從未簽到

我想問點樣先會有個人晶片??
因為我見好多比賽都係有晶片就唔使用大會果d, 同埋平少少
其實個人晶片係咩來??

Thx CHing
+1 0
上一篇︰城大校友報到區下一篇︰Pace wristband creator

升級   8.33%

該用戶從未簽到

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

男人CHing,
咁係唔係俾左$320就唔使再交年費果d ??

p.s. CHing, 建唔建議買??

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

無年費,其實要睇番你跑得多唔多用chips計時o既比賽咯…

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-4 12:24 發表
無年費,其實要睇番你跑得多唔多用chips計時o既比賽咯…

沒有保養,所以不建議買,因為你有了個人晶片的好處只是每次比賽不需要交一百大元的按金和不需要比賽完畢後還晶片而已

升級   8.33%

該用戶從未簽到

以上的晶片才是值得擁有, 我在香港賽事當中, 只見到一位女仕用過其中一款來比賽

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 臭男人 於 2009-2-9 00:29 發表
    <圖~恕刪>

以上的晶片才是值得擁有, 我在香港賽事當中, 只見到一位女仕用過其中一款來比賽

攪到我心思思想買塊 TIM
    我想問外國買返黎既晶片(Let's say 波士頓)係咪香港都用得?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 臭男人 於 2009-2-6 00:28 發表

沒有保養,所以不建議買,因為你有了個人晶片的好處只是每次比賽不需要交一百大元的按金和不需要比賽完畢後還晶片而已

我一年多前買用到現在, 300元1個, 如果長遠玩比賽都值既! 我有好多朋友好多時唔記得還而要沒收按金, 或者即場無還要專登親身交回或用特別保護信封寄回(田總的賽事).

升級   52.63%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

師兄想問下迪士尼個個晶片係邊到有得買....thank

升級   8.33%

該用戶從未簽到

轉貼討論區版主

登錄/註冊後可看大圖

JJJII

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
    2008 Hampton's Marathon and Half Marathon

登錄/註冊後可看大圖
    Kentuck Derby Festival ChampionChip

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 10# 的帖子

嘩,好靚!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Buy one while you can!  These chips are becoming obsolete in North America and I am pretty sure Hong Kong will be next eventually.   Most races use disposable chips nowadays.

http://lamarathonnews.blogspot.com/2009/03/la-marathon-timing-system.html

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-4-15 03:45 發表
    Buy one while you can!  These chips are becoming obsolete in North America and I am pretty sure Hong Kong will be next eventually.   Most races use disposable chips nowadays.

http://lamarathonnews. ...

一次性有它的好處,就是不需歸還,但尤於不會回收,成本會轉嫁於跑手,羊毛出自羊身上 ,好壞參半

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

It is only paper tag, cost really cheap.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

紙晶片, 好方便啊! 唔洗按金同還晶片.
    落雨跑, 接口會否溶化而唔見晶片呢?

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-15 18:46 發表
    雖然唔洗按金,但田總起碼收你$40一片
    而現在組用一片晶片大約$20左右,所以有一些比賽如有個人晶片可以減20大元

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

$40 一片紙晶片?! 唔會咁貴吓嗎?
    Avery Dennison 類似嘅RFID產品只是US$0.079......折算唔洗港弊$1, 加上紙張和天線片coil成本, 相信港銀几蚊已得。
    http://www.rfid.averydennison.com/_media/press/6.pdf

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-4-15 21:15 發表
    $40 一片紙晶片?! 唔會咁貴吓嗎?
    Avery Dennison 類似嘅RFID產品只是US$0.079......折算唔洗港弊$1, 加上紙張和天線片coil成本, 相信港銀几蚊已得。
    http://www.rfid.averydennison.com/_media/press ...

成本無錯是幾銀野,但田總無寶不落 ,收跑手幾兜野都唔出奇
    剩係我以上所post的大會比賽晶片,據我所知只是35蚊美金,又有紀念價值,但香港一個普通黃金晶片,都要$320港銀,相差4兜

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-15 02:46 發表

No, but it did cause a lot of problem at the Honolulu Marathon in 2007.  The heavy rain caused almost 7,000 runners without a finishing time.  Since then the company has improved the design of the chips.  I was lucky enough that it didn't affect me at all.

http://the.honoluluadvertiser.com/article/2007/Dec/11/br/br9503461827.html

http://riffraffrunning.blogspot.com/2007/12/honolulu-marathon-troubles-for-sai.html