香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

HELLO, 新來的,有d跑步減肥問題想問問呀

升級   40%

該用戶從未簽到

我175cm高 , 74kg重... 要開始減了,成個人圓左好多
想問問大家邊個情況下會減得好d. 我就放工返屋企跑,咁放工後返到家大約7:30左右,跑到8:30(連熱身),一個星期3-4次左右.之後返屋企休息一陣食少少飯and菜. 大家覺得我係咁樣好, 一或食完晚飯後休息2個鐘再去跑好了?? thx thx
+1 0
上一篇︰8.2.2009 渣打馬拉松 HM 相片 by rad下一篇︰8/2/09最高在線人數, 又pb!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 royt 於 2009-2-8 17:03 發表
我175cm高 , 74kg重... 要開始減了,成個人圓左好多
想問問大家邊個情況下會減得好d. 我就放工返屋企跑,咁放工後返到家大約7:30左右,跑到8:30(連熱身),一個星期3-4次左右.之後 ...

royt ching/ctse,照計你的BMI 指數係24.2,是略重,有些人話運動完立即食飯係好吸收的---即是易肥d,但係我個人認為運動前定後食飯係唔重要既,我前年07年7月中開始減肥,用左兩個半月減左30磅,開始時因跑十零分鐘就雙膝痛,所以放工後是用急步行,行完回家食飯,加上注重健康飲食,我唔同意royt ching/ctse只係食飯及菜,咁樣營養唔均衡,會減出病來,而且一旦食物改變可能會反彈。應該多注重營養,午/晚餐123,就係一份肉(全瘦豬肉或全瘦牛肉)例如:四兩,兩份蔬菜(半斤),三份碳水化合物(十二兩飯/意粉),最重要少油或唔落油,所有飽和、不飽和、反式脂肪、油炸野都唔食,介甜--唔好飲有糖、代糖、低糖飲品.....最好自己煮,唔准去快餐店---特別是M記、KFC吉X家,早餐唔好飲茶(點心),最好是麥皮方包,方包可用香蕉代替果占,麥皮可落提子乾代替糖。多食新鮮生果。我就是這樣,輕輕鬆鬆兩個半月減左30磅,之後才學跑步,其間絕對唔會覺得手軟腳軟的,到現在都無反彈過。
以上只是個人心得,啱聽可以試下,唔啱聽可一笑置之。

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 royt 於 2009-2-8 17:03 發表
想問問大家邊個情況下會減得好d. 我就放工返屋企跑,咁放工後返到家大約7:30左右,跑到8:30(連熱身),一個星期3-4次左右.之後 ...

Hi Royt Ching/Ctse
You should maintain your work out 45min at least for effective weight lost.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-8 21:28 發表

royt ching/ctse,照計你的BMI 指數係24.2,是略重,有些人話運動完立即食飯係好吸收的---即是易肥d,但係我個人認為運動前定後食飯係唔重要既,我前年07年7月中開始減肥,用左兩個半月減左30磅,開始時因跑十零分 ...

亮師兄既心得好好呀,小弟都好認同,而家同當初小弟既減磅方法好接近,以我同亮師兄既成果黎睇照做一定work~~

不過人始終係人,要完全戒晒D 野食,對一D 人黎講真係寧願唔減,小弟建議一星期俾番自己一日"小放縱日",每星期有一日可以食"違禁品",當然只係小放縱,唔好狼到一日食幾日野,我覺得咁樣心理上可以平衡D,而且一星期只准食一次"違禁品"會覺得特別好味,另減肥路上更多樂趣~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 17:11 發表

亮師兄既心得好好呀,小弟都好認同,而家同當初小弟既減磅方法好接近,以我同亮師兄既成果黎睇照做一定work~~

不過人始終係人,要完全戒晒D 野食,對一D 人黎講真係寧願唔減,小弟建議一星期俾番自己一 ...

x2!! 其實你的BMI只24.2, 正如亮兄所講, 只是略重. 要減都並不是太困難. 我覺得食飯前做45分鐘或以上的有氧運動 (心跳率保持於220-年齡 X 60% 至80%之間), 之後等一會才吃晚飯. 如果吃飯後才做運動, 時間可能太晚, 運動時產生的內多酚可能會令你興奮難眠, 睡眠不足都會令人較易致肥的. 原因是脂肪分解通常在睡眠時進行, 如果睡眠不足會令脂肪較易積存.

另外, 要定期讓自己有小放縱, 吃一點朱古力或自己喜愛的高卡食物. 否則, 減肥難以長期執行.

我已減了45磅(1年多). 但BMI仍在25.95, 所以仍需努力.

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-8 21:28 發表

royt ching/ctse,照計你的BMI 指數係24.2,是略重,有些人話運動完立即食飯係好吸收的---即是易肥d,但係我個人認為運動前定後食飯係唔重要既,我前年07年7月中開始減肥,用左兩個半月減左30磅,開始時因跑十零分 ...

但唔食油咪又係唔健康
要減肥,唔食油係唔得既
我見過有d人點減都減唔到
原來佢係唔食油
身體係要用油先溶到脂肪

升級   0%

該用戶從未簽到

非常同意 花子阿DEE及kopo1128兩位ching既講法,小弟而家都實行緊,減肥係要放假架,我有時都會食雪糕或紅豆沙架,呢d係我動力既來源,但係一定係辛苦完之後囉,例如大賽之後。放假又唔能夠太密既,否則只會增磅。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-24 22:01 發表

但唔食油咪又係唔健康
要減肥,唔食油係唔得既
我見過有d人點減都減唔到
原來佢係唔食油
身體係要用油先溶到脂肪

如果ching一定要食油,建議閣下可用少d,並且揀隻有益d既。
所有反式脂肪同飽和脂肪唔好再食了,因為唔單止係減肥既問題,係會影響健康,引致心血管病及血壓高的。減唔到肥事小,一旦患上心血管病就手尾長啦。我的兄、弟及姊姊都係話"唔食油係唔得既",搞到而家個個都血壓高(上壓約200),佢地既運動量唔少得過我,不過佢地而家開始意識到健康飲食既重要。

升級   0%

該用戶從未簽到

以下係衛生署中央健康教育組網頁,可以去看看:
http://2plus3.cheu.gov.hk/html/b5/sec1_content.asp?fname=sec1_q7_6.aspx

糖及油類

營養價值
    * 含高脂肪或糖份,除了大量卡路里外,其他的營養價值並不高。

主要功用

* 脂肪及糖份能作為身體的熱量來源。

食物來源

* 植物及動物油。

* 沙律醬、砂糖、醬汁及醬料。

* 果仁及種子。

* 加入大量脂肪、油份或糖的食物,如薯條及朱古力。

健康錦囊

* 不論屬哪個年齡層的人士,進食糖份及脂肪均應適可而止。

* 避免進食動物脂肪如豬油及牛油,因為它們含有飽和脂肪,會增加患上高血壓、高膽固醇及心血管病的風險。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-25 10:27 發表

如果ching一定要食油,建議閣下可用少d,並且揀隻有益d既。
所有反式脂肪同飽和脂肪唔好再食了,因為唔單止係減肥既問題,係會影響健康,引致心血管病及血壓高的。減唔到肥事小,一旦患上心血管病就手尾長啦。我的 ...

當然係要食d健康既油

油當然唔可以完全唔食
食少少就可以
至於你個case,我估係有其他問題
因為正常既份量係唔會引至高血壓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 16:00 發表

當然係要食d健康既油

油當然唔可以完全唔食
食少少就可以
至於你個case,我估係有其他問題
因為正常既份量係唔會引至高血壓

無錯! 佢地既問題就係以為運動可以清除膽固醇,弟弟給萬五蚊做左X適堡永久會員,差不多日日都去跑跑步機,姊姊大清早天都未光就去海灘游水,游足幾個鐘頭,之後去飲茶食點心,午餐晚餐都係出街食,所以咪搞到血壓超高囉!
你諗下,果d點心幾多脂肪同膽固醇呀,唔講你唔知,山竹牛肉係啖啖肉,其中最少三成係肥豬肉,如果唔係,d牛肉會變成牛丸咁彈牙架,蝦餃裡便d蝦係膽固醇,再加上肥豬肉,所以咁好食,糯米雞你試下叫一個,打開撥開數下未溶既肥豬肉,嚇死你,消委會都出過化驗報告,睇完無樣點心可以食。日日係咁食,唔好講果d油炸野,唔戒口,又點有健康,又點樣減肥丫,當然如果間唔中才一餐(例如成個月才飲一次茶)食得無咁健康都無咁大映響。
佢地咁既飲食,點樣食健康既油呢?

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-25 16:49 發表

無錯! 佢地既問題就係以為運動可以清除膽固醇,弟弟給萬五蚊做左X適堡永久會員,差不多日日都去跑跑步機,姊姊大清早天都未光就去海灘游水,游足幾個鐘頭,之後去飲茶食點心,午餐晚餐都係出街食,所以咪搞到血壓超 ...

膽固醇其實對身體係有用既....
不過太多先出事
運動理論上係可以清除膽固醇(增加身陳代謝既速度)(唔肯定)
但太多就用都用唔晒...
所以始終係屋企食係最好的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 17:17 發表

不過太多先出事
所以始終係屋企食係最好的

要視乎屋企大廚煮d乜野啦,盡量避免煎炸油膩啦,唔食膽固醇身體都會自然生產出膽固醇的,食植物油多都會肥架!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 17:17 發表

不過太多先出事
    所以始終係屋企食係最好

認同, 小妹自從開始跑步減磅後, 很注重飲食習慣, 盡量減少出街食飯,
    係屋企食比較容易控制份量同煮食的方法, 當然花了不少時間同口水改變家人的習慣,
    最後成功爭取到水煮菜唔加肉炒菜.......靜靜地起革命.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-25 18:01 發表

認同, 小妹自從開始跑步減磅後, 很注重飲食習慣, 盡量減少出街食飯,
    係屋企食比較容易控制份量同煮食的方法, 當然花了不少時間同口水改變家人的習慣,

叮叮噹 ctse 好厲害呀! 咁難事都做到,改變自己口味已經好難,仲改變埋家人的習慣同口味,好嘢,一個字,就係 "服",服咗妳!

升級   0%

該用戶從未簽到

屋企有小朋友, 唔俾佢地食零食已經難啦~~
    叮噹 c-tse 嗰招唔易推行呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 25/2/2009 18:01 發表

唔知下一招喺唔係齋蒸豆腐唔落肉呢?(即豆腐蒸魚肉走魚)

升級   0%

難過

原帖由 cu83 於 2009-2-26 10:12 發表
    屋企有小朋友, 唔俾佢地食零食已經難啦~~
    叮噹 c-tse 嗰招唔易推行呀!!

改變習慣係好唔容易, 改變自己已經難, 改善身邊人更加難.
    每次只講一個要求, 久不久又提, 花了許多時間同心力先有少少改變.
    由自己開始, 身體力行,一個一個擊破, 一個一個習慣改善....堅持到底.
    只要有決心, 難事都可達成.

升級   0%

難過

原帖由 Alfred 於 2009-2-26 11:11 發表

唔知下一招喺唔係齋蒸豆腐唔落肉呢?(即豆腐蒸魚肉走魚)

未做到全走肉, 已經做到由:
    多肥肉少豆腐>>>>多豆腐少瘦肉
    肉炒菜打"獻">>>>水煮淨菜少油
    豬筒骨>>>>用豬展/西施骨煲老火湯
    蒸魚少油少豉油
    感染爸爸早餐食燕麥皮.

有一年多時間, 隔天食紅米/糙米加白飯, 後來有一位家人唔like, 又打回原形食白飯,
    我唔會放棄架! 靜靜地起革命, 本月開始再試食紅米/糙米加白飯.