香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有關全馬一問

升級   7%

該用戶從未簽到

小弟打算出年會參加渣打全馬...但想問下各位意見
我知道跑全馬一定要有好好的準備...但應該點樣去操練呢?
是不是每星期跑三至三次...每次至少10k?
有無人可以話我知應該點去操練呢?
希望可以指點一下小弟...因為好想完成一次全馬
+1 0
上一篇︰全馬成績下載下一篇︰有冇人報過跑X舍d長跑訓練班?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

最低里數需求: 40km per week
    建議: 80km per week
    想輕鬆完成: 110km per week

升級   74.21%

該用戶從未簽到

下年全馬仲有成年,話長唔長話短唔
    由而家開始全馬訓練計劃,如果你唔係跑開的話,我諗比較難keep
    但當然如果做到的話,你到時可以好輕鬆咁做到好成績

如果唔想將目標定得太遙遠而令自己中途放棄
    不如頭半年以輕鬆d o既心態去跑,
    覺得自己有ok後慢慢再加量,打好個底
    定期跑一d10k-半馬o既比賽,keep 住自己有個目標
    到下半年先開始跟訓練計劃
    如果你打好個底後,其實半年甚至3-4個月已經夠時間(純粹完成到黎講)

以上純粹個人建議

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

同意打好過底,練半年先決定半馬定全馬
    睇返我地好多今年玩全馬既跑友~~
    有d因為加量太快而跑傷~手尾長
    有d因為在訓練中調整得唔好令到目標達成唔到
    唔洗咁趕住上全馬既~~10年唔得咪11年囉~~
    祝目標達成

升級   7%

該用戶從未簽到

多謝各位比意見...其實我有跑開既習慣既..但係里數唔多...一星期都係30k到咋
    半馬係渣打都玩左3-4年..所以想挑戰全馬...
    但好想知道各位操全馬的方法
    我會參考下各位意見...唔該晒咁多位師兄

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-2-10 23:36 發表
    多謝各位比意見...其實我有跑開既習慣既..但係里數唔多...一星期都係30k到咋

A basic 16 weeks training time table.  (Notes 1 mile ~ 1.6km)

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244-255-11937-0,00.html

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 Ringo 於 2009-2-10 23:36 發表

睇你目標去到邊囉~~不過上全馬的話~基本里數一定要夠~如果想跑得好dd
    一個星期最少都要60k+(包強度)   加要操長課30k/35k+