香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

3-Sep (Thu) 斧山道運動場

熱身5圈
踢腿+體能
慢跑拉筋

升級   0%

該用戶從未簽到

4-Sep (Fri) 青衣運動場

目標: 長課11k +
25個大圈@3mins
最終只完成咗15個約45mins, 因為跑跑下左腳感覺又不太好, 好似又扯住咁…..好怕又痛返, 決定收工
同場見到紀嘉文帶人衝圈, 聽到佢話衝完每個圈個人有啲想嘔想暈咁, 咁就啱架啦, 衝圈唔辛苦練唔到嘢架
聽完我都見有少少暈:p

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

菲菲好勤力, 快啲返荃灣, 好多街坊等妳

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-7 16:30 發表
    6-Sep        (Sun)                海游@大清水
                            第一次落海游, 浪大都可以接受, 但水好咸好"葉眼, 又會整到喉嚨不適
                            最驚係海中暢游完全睇唔到嘢咁, 啲水好混沌, 只隱約見到自己對手
                            同行朋友仔提返我游自由式的正確姿勢, 原來自己游得好怪, 成日自己一個游都唔知.
                            我估渡海泳都係用蛙式比較有信心, 起碼望到前方, 又慳力啲

我尋日响淺水灣游水時都隠約見到隔離泳手的身體喎
    海中游水(尤其自由式),要6下手就向前望一望,當然游蛙式就唔需要

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-7 16:34 發表
    25個大圈@3mins
    最終只完成咗15個約45mins, 因為跑跑下左腳感覺又不太好, 好似又扯住咁…..好怕又痛返, 決定收工
    同場見到紀嘉文帶人衝圈, 聽到佢話衝完每個圈個人有啲想嘔想暈咁, 咁就啱架啦, 衝圈唔辛苦練唔到嘢架
    聽完我都見有少少暈:p

嘩...我淨係會衝完last個圈先會有咁既反應,如果個個圈係咁我都怕頂唔順~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2009-9-7 18:13 發表
    菲菲...跑街時記住放鬆自己..放鬆腳碗呀....
    繼續努力

係, 記住啦~~~
    不過跑街都係遲下先啫, 希望到時好啲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-7 21:05 發表

我尋日响淺水灣游水時都隠約見到隔離泳手的身體喎hgjD115" />" />hj
    海中游水(尤其自由式),要6下手就向前望一望,當然游蛙式就唔需要

我估有游手响隔離都應該見到既, 但係能見度真係得果1-2米咁咋~~~
    得閒再揾你幫手執下啲自由式先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-7 21:54 發表

嘩...我淨係會衝完last個圈先會有咁既反應,如果個個圈係咁我都怕頂唔順~" />" />

諗諗下我都懔疑我聽錯, 可能唔係講每個lap而係衝完後, 如果衝好多個圈個啲可能中途己嘔咗輪先啦~~~
    大家對呢啲道聽途說唔使咁應真

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-8 10:52 發表

hgjD115" />" />hj 諗諗下我都懔疑我聽錯, 可能唔係講每個lap而係衝完後, 如果衝好多個圈個啲可能中途己嘔咗輪先啦~~~
    大家對呢啲道聽途說唔使咁應真

擒晚我先學人第一次衝....
    沒有嘔的感覺...但有死的感覺...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-8 11:13 發表

擒晚我先學人第一次衝....
    沒有嘔的感覺...但有死的感覺...

咦, 點死法呀, 分享下好喎

升級   0%

該用戶從未簽到

7-Sep (Mon) 斧山道運動場

熱身5大圈
    神腿3式 x 2set

主菜
    慢400m快800m x 4set x 2組
                                                                            800m
    1        2'47"63        1'56"88        2'03"07        3'59"96
    2        2'55"95        1'59"58        1'57"71        3'57"29
    3        3'20"26        1'59"27        2'03"89        4'03"16
    4        3'31"57        1'58"95        2'01"27        4'00"22
            28'36"03                        

小休                        
                                                                            800m
    5        3'13"81        2'05"95        2'03"94        4'09"89
    6        3'53"13        2'06"51        2'00"70        4'07"21
    7        4'06"40        2'04"83        2'07"33        4'12"16
    8        4'17"38        2'06"69        2'03"08        4'09"77
            32'09"75

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-8 11:42 發表
    熱身5大圈
    神腿3式 x 2set

主菜
    慢400m快800m x 4set x 2組
                                                                            800m
    1        2'47"63        1'56"88        2'03"07        3'59"9 ...

菲菲 你做d 時間好靚ar
    進步得好快 ~~加油  

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-7 16:34 發表
    25個大圈@3mins
    最終只完成

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-7 16:34 發表
    又出唔到字.

同妳一樣, 聽到都`想暈, 咁衝`法想死咩??
    我都唔係咁長進, 衝圈都係就住就住咁跑, 好驚會暈低.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-8 10:49 發表

我估有游手响隔離都應該見到既, 但係能見度真係得果1-2米咁咋~~~
    得閒再揾你幫手執下啲自由式先

比賽路線的能見度都差不多
    我都執緊,已見有成效,至少比賽唔再包尾幾位上水,可進佔入中間位置!
    夾啱時間當然可以幫下手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-9-8 12:13 發表

菲菲 你做d 時間好靚ar
    進步得好快 ~~加油  

thanks 活活

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-9-8 19:16 發表

登錄/註冊後可看大圖

又出唔到字.

同妳一樣, 聽到都`想暈, 咁衝`法想死咩??
    我都唔係咁長進, 衝圈都係就住就住咁跑, 好驚會 ...

哈哈, 我都心諗我唔使去到佢咁既水平, 都係算把啦, 唔好咁辛苦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-8 21:16 發表

比賽路線的能見度都差不多
    我都執緊,已見有成效,至少比賽唔再包尾幾位上水,可進佔入中間位置!hgjD115" />" />hj
    夾啱時間當然可以幫下手  

而家知道海游個feel係點都好既, 到時有心理準備無咁驚~~~
    睇下几時啲街坊再有時間一齊游吓先, 再揾你教路