香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: hics
打印 上一主題 下一主題

好痛苦!!!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

sue姐, 唔好整蠱人地啦! " />" />

升級   38.42%

該用戶從未簽到

各位師兄, 小弟要休息la
要聽日才可以reply, 希望各位師兄聽日可以繼續指點小弟
Thank you so much !!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

升級   0%

該用戶從未簽到

年輕人... 長跑係長時間訓練番來... 你得果 16歲... 仲有好多時間俾你慢慢訓練同埋改善...
    如果覺得跑果陣心跳得太快.. 呼吸太急... 咁未跑番慢少少 lor...
    小妹覺得你太過心急... 想一開始跑步就要快過所有人...
    每位 ching/ctse.. 個個都係勤力去練習先至得到而家既成績

如果可以跑都叫痛苦..我比你更痛苦... 腳傷唔知幾時先至好... 唔知幾時先至可以跑步....
    當我在渣打當日大家開開心心咁起跑... 快快樂樂回終點果陣個心始終有點悶

你目前最重要係專心 d 考好會考... 上少 d 網.... 唔好想咁多....
    會考完0左.. 你想跑幾多都得.....搵教練教你都得.....
    會考考得唔好... (touchwood).. 又要一年之後才可以報仇...
    年輕人.. 唔好將一件小事放到無限大.. 人生流流長.. 遲 d 仲有大把野要煩...

升級   39.47%

該用戶從未簽到

樓主,我睇過 d 資料
    最高心跳率 = 220- age,你即係可以頂盡 204
    有效訓練心率區 = 最高心跳率 x 65~90% = 133 ~ 184
    (from 體適能基礎理論一書)
    其實都問題不大
    日子有功,心跳率仲有機會向下調整

仲有條公式要有埋 靜態心跳率至有得計

另有方面,有冇試過唔用錶 count
    跑完摸邊都摸到強而有力既脈搏
    自己黎可能更準

升級   0%

該用戶從未簽到

你現在的年紀尚輕,還有大把光陰求進步...
    況且跑步係為了有益身心呀...
    或許先天的因素令你的進步比他人慢..
    但不打緊吧,有心者就事成...
    只要肯比別人付出多少少,就能見效果呀...

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

oh, 原來running-sue係師姐
    sorry, 叫錯人

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

每位 ching/ctse.. 個個都係勤力去練習先至得到而家既成績
    收到, 我以大家為目標ga

如果可以跑都叫痛苦..我比你更痛苦... 腳傷唔知幾時先至好... 唔知幾時先至可以跑步....
    其實我唔係痛苦, 我只係唔想人擔心
    希望師姐你早日康復

p.s.其實會考我都幾有信心

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

最高心跳率 = 220- age,你即係可以頂盡 204
    凡事留一線好d, 安全為上, 避免去盡la

跑完摸邊都摸到強而有力既脈搏, 自己黎可能更準
    下次試下先
    Thx =]

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

收到, 小弟會俾心機

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hics 於 2009-2-15 22:32 發表
    收到, 我以大家為目標ga " />" />

其實我唔係痛苦, 我只係唔想 ...

有信心係好事.. keep it up~

溫書太累就跑步 relax 下啦...加油!

升級   68%

該用戶從未簽到

hi,樓主,16歲大把世界美好前途,
    你有操開波,基本體能應唔係問題,
    練跑與練波不同,打波你唔會不斷,不間斷重覆用同一組肌肉,
    但練跑真係不間斷重覆用同一組肌肉,跑足2小時.
    估計你的背肌好"彼倦", 由來已久,操練多了應習慣沒事,

升級   24.21%

該用戶從未簽到

Actually, there are some potential genetic that can affect your cardio-vascular system.  For example, 地中海貧血 (Thalassemia).  I myself is a Thalassemia minor.  My red blood cells are smaller.  Therefore, will have a lower VO2max figure.  There is noway for me to run at 4 minutes/km pace.

Also, your genes has defined your muscle fibre type as well (slow twitch or fast twitch).  If you are born with a sprinter's muscle but try to run a full marathon, that is possible but you need to work twice as hard.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

大家一齊努力啦~
    我今年考完個ALEVEL 後都退步咗唔少....
    先前正為尋回以前ge 我而苦惱
    不過最近諗通咗
    就係往事已矣.....因而轉移目標去搵個新ge 我
    過去ge 有得佢了~

升級   38.42%

該用戶從未簽到

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

老兄,我都好痛苦呀.日日跑足九個字,約8K
    haha.逗痛苦啦  你慘一定有人比你更慘   
    當你知道不但是你一個人在痛苦中,你會覺無咁痛
    繼續一起慘吧

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 foobar 於 2009-6-3 21:20 發表
    老兄,我都好痛苦呀.日日跑足九個字,約8K
    haha.逗痛苦啦  你慘一定有人比你更慘   
    當你知道不但是你一個人在痛苦中,你會覺無咁痛
    繼續一起慘吧

諗番起我當年考完會考後先復出(之前因傷抖了三個月 剛好由2月14日
    至5月14日)
    果一排就跑極都跑唔過4k....之後仲搞到咳....真吹漲
    不過到f. 6 開學後冇耐就跑到6k 之後就好易去到10k 了~

不過 最近我又好景不常.....剛見有點進步就整傷腳....

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-4 00:39 發表

諗番起我當年考完會考後先復出(之前因傷抖了三個月 剛好由2月14日
    至5月14日)
    果一排就跑極都跑唔過4k....之後仲搞到咳....真吹漲
    不過到f. 6 開學後冇耐就跑到6k 之後就好易去到10k 了~

不過 最近我又好景不 ...

跑到咳~.~ ? 咩事~.~ ?
    每天都要注意天文台的空氣污染程度哦,中等還可爆.一到遍高轉龜速,全程用鼻吸
    點解葵涌日日都中等.......善慕其他地區係輕微
    可始討厭開私家車人士  正XX 死XX