香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

師兄們拗柴後幾耐先開始練返跑

關閉 [複製鏈接]

升級   20.53%

該用戶從未簽到

一個禮拜喇,敷左兩次跌打,仲有少少痛兼唔可以太用力,但係又好想跑下,唔知有冇影響,我想開始準備下半年既10K比賽項目喇∼∼
+1 0
上一篇︰30日減20磅下一篇︰2009 FTAAA/MSSKL 越野賽跑水站照片分享

升級   0%

該用戶從未簽到

勸你一句.. 連行路仲有痛都唔好去跑...完全無痛先至可以慢慢開始跑番
萬一傷上加傷.. 復康期會更長... 因小失大

過來人之談

升級   20.53%

該用戶從未簽到

敢問師兄你上次抖左幾耐?駛唔駛一個月?

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

同意,停返一兩個月,否則手尾長,如果有心,一定操得起

升級   0%

該用戶從未簽到

我一月中整親 petpet-knee  到而家... 仲未跑番..
    而家 physio 才俾俾我踩單車

既然明年才跑10k .. 咁心急做咩要而家操呢 ?
    養好傷之後反而令你跑得快0左

升級   20.53%

該用戶從未簽到

仲等我不嬲都以為拗柴好小事........ 最大問題係我唔係操開o個隻,差唔多十年都冇點郁過,今年渣打10K都係報名之後先開操,跑左唔夠三個月就要抖..... 唔制呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

抖到好番晒先再練過啦, 再整親就手尾長

長跑長有呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 katsumoto 於 2009-2-16 18:43 發表
    仲等我不嬲都以為拗柴好小事........ 最大問題係我唔係操開o個隻,差唔多十年都冇點郁過,今年渣打10K都係報名之後先開操,跑左唔夠三個月就要抖..... 唔制呀!

欲速則不達
    要傷過先至知道點樣防止受傷...
    跑唔到既日子俾到我其他時間去學習... 做其他訓練...

祝 ching 康復後更快,...更強~

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 katsumoto 於 2009-2-15 22:06 發表
    一個禮拜喇,敷左兩次跌打,仲有少少痛兼唔可以太用力,但係又好想跑下,唔知有冇影響,我想開始準備下半年既10K比賽項目喇∼∼

I would say listen to your body.  If something is wrong, stop before you make it worse.  Running isn't easy of course, you have to be tough and push yourself when it's uncomfortable.  It's very difficult to know when pain is something to tolerate or to stop.  Be careful and good luck!

升級   0%

該用戶從未簽到

我06年重拗過,當時覺得好小事,無休息~
    到依家仲覺得有少少問題~