香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   94.3%

該用戶從未簽到

o個位仁兄應該係叫 winchan8,賽事相片/報告分享區已經見到你o的相,或者你應該向有關方面反映。

原帖由 山比 於 2009-11-29 15:55 發表
29/11 UNICEF 迪士尼半馬                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        謝謝kc 和256~~~

第一次半馬,2:25'04 完成

分段時間:
6'25"77 / 6'29"84 / 6'46"96 / 6'23"81 / 6'47"30  32'53"68
6'59"93 / 7'05"14 / 7'11"89 / 7'16"94 / 6'45"04  1:08"12
6'45"56 / 7'00"83 / 7'03"58 / 7'01"56 / 7'07"30  1:43"11
6'48"90 / 6'58"51 / 7'03"61 / 6'52"83 / 7'15"36  2:18"10
6'54"10                                                                2:25"04

(Pace: 6:52.5/km) 唔係呀ma....

原先打算用七分鐘一k的速度,但頭幾k 跑得快左,攪到去到欣澳就橫隔膜痛,捱到8.8k 先無事...

原訂自己要2個半小時才跑完,但竟然快多少少,所以都幾開心。但係睇返每公里的時間都好唔平均,睇來要練多d 均速了。

但去到尾段有一段小插曲:

話說我去到尾幾k 時,有位白頭著住unicef t 恤、熒光粉紅邊白色波鞋,襯熒光粉紅襪的仁兄,用相機對住我,就連我跑快d 佢就跑返d 咁追...去左k零,我終於忍唔住:「夠啦,師兄,唔好再影啦,唔該。」

跟住呢住仁兄話:「我都係會友來的」。我當時呆左一呆,但就無駁佢,只想快d 甩左佢,佢亦都無再用個鏡頭對住我。最後,我在離終點200m 拋甩佢。

老實講,就算係著住網衣,仁兄咁樣離我兩呎來影,仲要影足k幾兩k,我覺得十分唔自在。我欣賞網友2公團隊為跑友拍照留念,但我未見過他們絕不會吊住任何一位ching ctse 咁影法。請自重。
...

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂山比順利完成第1次半馬呀....
我睇完winchan8 ching的相,仲以為佢係邊拍住你跑,邊同你影相,影了勁多你的相片..
同這位ching講一講....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜山比順利完成第一次半馬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山比 於 2009-11-29 15:55 發表
謝謝kc 和256~~~

第一次半馬,2:25'04 完成

分段時間:
6'25"77 / 6'29"84 / 6'46"96 / 6'23"81 / 6'47"30  32'53"68
6'59"93 / 7'05"14 / 7'11"89 / 7'16"94 / 6'45"04  1:08"12
6'45"56 / 7'00"83 / 7'03 ...

山比good run 呀~, 我仲記得係17k 比你界完, 我個時已經爆到無力追上黎啦~~

繼續加油努力, 下次一定可以跑得更好

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜山比跑到滿意成績, 繼續加油呀

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝大家的鼓勵,希望好快又可以一齊開開心心參加比賽,享受長跑的樂趣~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

30/11 斧山hea 跑

賽後報告:昨日返到屋企,剪開塊殺龍巴斯貼在小腿,再敷下冰,今日小腿無乜酸痛,但左邊膝就冤冤地,唔知做乜。

趁今日放早,到斧山hea 跑。

10圈熱身 in 27'33",約2'45一圈...尾段係有少少橫隔膜痛的

踢腿三式 3sets

jog 5個圈in 17'45"...跑時pat pat 同大腿 好累,但跑跑下就無事~~

拉筋走人...

是日里數:6公里

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 山比 於 1-12-2009 00:58 發表
    賽後報告:昨日返到屋企,剪開塊殺龍巴斯貼在小腿,再敷下冰,今日小腿無乜酸痛,但左邊膝就冤冤地,唔知做乜。

趁今日放早,到斧山hea 跑。

10圈熱身 in 27'33",約2'45一圈...尾段係有少少橫隔膜痛的

踢腿 ...
    山比好勤力呀,recovery run 可以幫助快 d 復原 ga,加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山比 於 2009-12-1 00:53 發表
    多謝大家的鼓勵,希望好快又可以一齊開開心心參加比賽,享受長跑的樂趣~~~

山比好勤力呀,o黎緊仲有無報比賽呢? 記得12月16日o黎做冬呀!加油加油

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-12-1 08:23 發表
    山比好勤力呀,recovery run 可以幫助快 d 復原 ga,加油。

昨日跑時,左邊膝頭仲係冤冤地,但今日無乜事lu~~估唔到跑完半馬,自己無變到機械人咁...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-12-1 09:52 發表

山比好勤力呀,o黎緊仲有無報比賽呢? 記得12月16日o黎做冬呀!加油加油

wing~~我來緊無報比賽啦,係得返一個渣打jar
    16/12 我當然會來啦,係tko 點起我跑步的意志ma~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 哈利330 於 2009-11-29 18:07 發表
    o個位仁兄應該係叫 winchan8,賽事相片/報告分享區已經見到你o的相,或者你應該向有關方面反映。

山比, 妳跑得好好ar, 加油~~~~~~渣打半馬見, e+入咗屯門跟操, 尋晚跟操果然快咗, 所以我覺得一齊跑, 大家互相勉勵係最work既, wow................

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-12-1 13:10 發表

山比, 妳跑得好好ar, 加油~~~~~~渣打半馬見, e+入咗屯門跟操, 尋晚跟操果然快咗, 所以我覺得一齊跑, 大家互相勉勵係最work既, wow................

多謝tartar,同埋有大家望實,你無乜理由成日去偷懶@@..我實在太懶散了@@

升級   20.75%

該用戶從未簽到

7/12 斧山運動場

熱身五個圈:13'41"67

著左新鞋,想試下腳ma~~

2'16"22 / 2'21"79 / 2'28"02 / 2'34"55 / 2'34"82  12'15"40
    2'43"71 / 2'48"07

一直和輝仔邊跑吹水,由一線玩到三四線,但右邊小腿和腳板越跑越痛,願想完成十個圈,但都係頂唔順走要埋一拉筋。

再來:
    6'16"66 (首兩圈) / 3'08"98 / 3'00"79 / 2'59"24  15'25"24
    2'49"61 / 2'51"47 / 2'49"42 / 2'47"43 / 2'50"22 29'33"82

今次同lulu 姐邊跑邊吹水,呢個應該係對的步速,所以邊跑邊吹水,不知不覺就十個圈啦。

小計:8.8公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

8/12

在灣仔jog 了約45分鐘

升級   20.75%

該用戶從未簽到

28/12 斧山運動場

整整三個星期沒有點跑,只是間中在跑步機走走。

今日:5.2k 約30分鐘,新鞋反應良好。安慰。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

30/12 晒草灣遊樂場

熱身四大圈
    (Pace: 6:24.8/km) 3'14"65 / 3'14"10 / 3'11"97 / 3'08"91 12.49"63

踢腿

主菜 5k/3'05 x2
    (Pace: 6:03.6/km)
    3'03"41 / 3'04"26 / 3'05"47 / 3'04"36 /
    3'04"59 / 3'03"63 / 3'04"77 / 2'57"23 /
    3'01"47 / 2'48"66/ 30'17"85

跑完都幾開心,但小休一陣,跑幾個圈都上唔返力...下次都係唔好停

小計:7k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

4/1 彩虹•壁屋•鄭植之

3/1 返完教會,急急腳返屋企換衫,去巴富街跑一陣:
    6 kms in :38 (Pace: 6:20.0/km)

4/1 主菜:
    熱身慢跑四個圈

斧山→壁屋 46'08'04
    壁屋→鄭植之11'52"69
    鄭植之→壁屋13'19"30 (遲左按錶,過晒壁屋先按錶)
    壁屋→千億 38'38"36
    小計:14k

去到尾段,個肚又有少少反應,但一於抖大啖氣跑埋佢。跑跑下個人就順返d~~~希望渣打個日,個肚唔到作反啦。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

6/1 巴富街運動場

9 kms in 1:4:38.91 (Pace: 7:11.0/km)

2'27"35 / 2'31"47 / 2'24"09 / 2'17"53 / 2'16"31 11'56"75
    2'14"94 / 2'07"35 / 2'11"58 / 2'11"52 / 2'12"20 22'54"34
    2'08"16 / 2'09"09 / 2'06"33 / 2'05"90 / 2'01"07 33'24"89
    2'04"04 / 2'02"23 / 2'00"61 / 2'05"91 / 2'06"26 43'43"94
    2'05"52 / 2'04"86 / 2'03"91 / 2'06"36 / 2'08"75 54'13"34
    2'06"96 / 2'09"67 / 2'11"12 / 2'05"64 / 1'52"18 64'38"91

拉筋走人。跑返屋企時,對腳仲有力,而且輕快咗~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

10/1 何文田山

這日早了回家,決定試下培正中學的一段斜路,的確係幾好跑,又無乜車,jog jog 下搵到一條4公里全上落斜的路線。

路線:培正中學→房署總部→仁風街→房署總部→常盛街→半山一號→石鼓街→巴富街球場(約半小時)

跟住走返去巴街跑左一陣。

小計:8公里

點知,返到屋企就喉嚨痛,一病就由周二病到周五,鼻水猛流。希望快d 好返啦。