香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

interval

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-2-21 00:09 發表
聽下要為咩而準備啦!

練10k,通常走400x15,72-75's 休1:30

如果走10個就pk啦!68-70's 休1:30

不過我最難忘的是,1k 3:20 休1:30 跑 5 個

同埋 2k 跑 6:40 休 3:00 跑 3組......

跑到想喊!

我上次跑400x15, 1:25-1:30s休1:30s

咁計唔計到我10k 大約時間可以跑幾多呢???

自08 nike 10k 用左48分(係我第1個10k比賽)...都未跑過10k了...

不過我真係覺得比以前進步左~~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 晴朗 於 2009-2-21 00:49 發表
    我見紀嘉文有一次冬訓係咁樣操我d學生:

首先慢跑400X10唔休息當熱身(女的X6)
    跟住沖圈400X20+休息分半鐘(女的X15),大概3分鐘一ROUND。
    最後慢跑400X5COOLDOWN

一課粒半鐘

哇~乜紀生會操你d學生既??
    400x10=4k熱身??

升級   100%

開心

原帖由 龍龍 於 2009-2-21 00:54 發表

我上次跑400x14, 1:25-1:30s休1:30s

咁計唔計到我10k 大約時間可以跑幾多呢???

自08 nike 10k 用左48分(係我第1個10k比賽)...都未跑過10k了...

不過我真係覺得比以前進步左~~~

都幾快啵~~10k~45m內冇問題啦

升級   100%

開心

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 17:11 發表
    想請教各位ching ctse 平時玩開interval 既玩法,邊種玩法覺得效果好~~

玩過好多400,800,1k,2k,1k~800~600~400 x3
    300快100慢200快200慢
    你諗得到都可能有~~樣樣練既野都唔同~~唔好只玩一樣~效果好d

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 00:57 發表

都幾快啵~~10k~45m內冇問題啦

應該係跑左15轉, 頭先打錯左...

10k~45m...希望得啦...

有咁多寶貴資料...我又穫益良多...

可以每次都唔同咁玩下...

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 00:56 發表

哇~乜紀生會操你d學生既??
    400x10=4k熱身??

佢係我地學校請的教練,每逢星期五,每次粒半鐘。
    個次佢特別講明會甘d,當係冬季特訓,連佢自己都落場,平時會"hea"D。
    其實紀嘉文星期六下晝六點半都係鄧記開班,可以去撞下佢,
    不過聽日佢去左沖繩比賽,見唔到佢。

升級   81%

該用戶從未簽到

其實interval呢家野就好多花款,200m, 300m, 400m, 600m, 800m, 一路去到2,000m都有,練o既目的亦都有分別,主要睇番你o既目標係乜野,每組中間休息o既安排亦都有唔同,有d係休一段時間﹙如3分鐘一組400m,你跑得快休得耐d﹚,有d係要你jogging recovery﹙跑完一組之後慢jog指定距離就再開始﹚,有d就睇心跳,當你心跳落到某一點就再黎,視乎教練指示如何…

而好似領跑員佢地比較重速度o既可能就多走200m, 300m,跟住行去起步點再死過…我自己就輕鬆d,走過﹕
    400m - 3分鐘一set或者200m jogging recovery
    800m - 6分鐘一set
    1,000m - 7分鐘一set
    1,600m - 10分鐘一set

短少少o既就練速度同抗乳酸能力,長d o既就練節奏同埋速度控制…多數越短距離強度越高,走幾多組就當然視乎自己能力、練乜野同埋感覺去走,唔好亂黎…

不過好多時我地走完都有d想死o既感覺…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-2-21 00:09 發表
    聽下要為咩而準備啦!

練10k,通常走400x15,72-75's 休1:30

如果走10個就pk啦!68-70's 休1:30

不過我最難忘的是,1k 3:20 休1:30 跑 5 個

同埋 2k 跑 6:40 休 3:00 跑 3組......

跑到想喊!

所以我鍾意睇住你地喊,我見你地d強度咁高我真係唔敢試…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-21 03:20 發表
    其實interval呢家野就好多花款,200m, 300m, 400m, 600m, 800m, 一路去到2,000m都有,練o既目的亦都有分別,主要睇番你o既目標係乜野,每組中間休息o既安排亦都有唔同,有d係休一段時間﹙如3分鐘一組400m,你跑得快休 ...

多謝米拿兄的分享,小弟會慢慢試下ching所講既唔同距離~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-2-21 01:07 發表

應該係跑左15轉, 頭先打錯左...

10k~45m...希望得啦...

有咁多寶貴資料...我又穫益良多...

可以每次都唔同咁玩下...

0個晚睇龍龍跑, 45mins內一定無問題~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2009-2-21 12:34 發表

0個晚睇龍龍跑, 45mins內一定無問題~

冇睇龍龍跑,但淨係睇佢的時間,都知佢10k跑45min內一定okay~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-21 03:30 發表

所以我鍾意睇住你地喊,我見你地d強度咁高我真係唔敢試…

好似星期四果日咁,第一課開操200米就要跑 30'S,我有兩個頂唔住,要走32'S......

MISS果日心情算好啦,如果佢燥底,死得仲慘呀!

唉!要有成績就係淒涼架啦................